Ortno-podjetniška zbornica Slovenije ima okoli 52.000 članov. Foto: MMC RTV SLO
Ortno-podjetniška zbornica Slovenije ima okoli 52.000 članov. Foto: MMC RTV SLO

Obrtniki in podjetniki bodo o obliki članstva odločali na podlagi koalicijske pogodbe, ki predvideva, da bo članstvo v zbornicah prostovoljno, razen če se člani posamezne zbornice z referendumom izrečejo za obvezno članstvo.

Svoj glas lahko člani - teh je malo manj kot 52.000 - oddajo do 19. ure na območnih zbornicah po vsej Sloveniji, referendumsko vprašanje pa se glasi: Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo?

"Član, ki se zaveda vsega, kar zbornica kot učinkovit varuh pravic in interesov obrtnikov in podjetnikov izbori zanj v obliki ugodnejših dajatev in drugih zakonskih olajšav, in ki izkoristi vsaj nekaj od tega, kar mu zbornica ponuja v obliki svojih storitev, ne dvomi, da je svojo članarino dobro naložil," meni predsednik OZS-ja Štefan Pavlinjek.

Generalni sekretar zbornice Dušan Krajnik pa je prepričan, da bi v primeru odločitve za prostovoljno plačevanje članarine vlada izgubila reprezentativnega socialnega partnerja, obrtniki in mali podjetniki pa varuha svojih pravic.

Mnogi člani naj bi bili sicer precej nezadovoljni z obvezno članarino, ki znaša do 50 evrov na mesec.