Oček je zelo hitro zapustil mesto prvega moža Sove. Foto: BoBo
Oček je zelo hitro zapustil mesto prvega moža Sove. Foto: BoBo

Inšpektorat za javni sektor ministrstva za javno upravo je po prijavi poslanca SDS-a Vinka Gorenaka v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri imenovanju Očka na čelo Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) sredi julija opravil inšpekcijski nadzor.

Nadzor je pokazal, da Oček ni izpolnjeval pogoja za zasedbo delovnega mesta direktorja Sove, saj ob imenovanju ni imel dovolj delovnih izkušenj. V kabinetu Mira Cerarja, ki je Očka imenoval lani oktobra, so v zvezi s tem pojasnili, da predsednik vlade ob Očkovem imenovanju ni bil seznanjen z neizpolnjevanjem pogojev. Oček je sicer novembra lani odstopil.

Inšpektorica je ob tem še ugotovila, da izbira in imenovanje direktorja nista potekala na podlagi zakona o javnih uslužbencih, njegovo izvajanje nadzirajo inšpektorji za sistem javnih uslužbencev, ampak na podlagi zakona o vladi in zakona o Sovi, za katera pa omenjeni inšpektorji niso pristojni.

V nadzor tako niso ugotavljali, kako je potekala izbira Očka in ali so bili pred izbiro preverjeni pogoji za položaj direktorja Sove. Je pa inšpektorica predlagala, naj se prouči, ali je treba dopolniti zakon o Sovi tako, da se nadomesti določbe, ki so izključile izbirni postopek po zakonu o javnih uslužbencih. V prihodnje pa naj odgovorni, preden v imenovanje predlagajo direktorja Sove, preverijo izpolnjevanje pogojev v uradnih evidencah, je še priporočila inšpektorica.