Sledi denarja naj bi vodile tudi do Jureta Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Sledi denarja naj bi vodile tudi do Jureta Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Jure Janković in davčne oaze

Če je ta v preteklosti zanikal, da bi bil lastnik podjetij iz davčnih oaz, na dan prihajajo novi dokumenti o nakazilih z njegovega osebnega računa v ta podjetja. Vsaj eno med njimi ima v Ljubljani v lasti zemljišča, ki so postala zazidljiva v času županovanja njegovega očeta, je za TV Dnevnik naše televizije poročala Petra Bezjak.


Znano je že, da si Jure Janković izposodil dva milijona evrov od podjetnika Marjana Pišlarja in del denarja porabil za osebne nakupe, del pa ga je porabil za nakazila podjetjem v davčne oaze, kar dokazuje dokument, ki so ga pridobili v uredništvu informativnega programa TV Slovenija. Janković je z osebnega računa 10.000 evrov nakazal ciprskemu podjetju Disonco investments, 10.000 evrov družbi na Britanskih Deviških otokih, 260.000 evrov ciprskemu podjetju Blue train investments in 10.000 evrov liechtesteinskemu podjetju Enibio Fundation.

Zagovornik Jureta Jankovića Peter Čeferin je v nedavni izjavi dejal, da ne ve, ali je odprl kakšno podjetje na Cipru ali ne, toda samo odpiranje podjetij ni nobeno kaznivo dejanje ali prekršek. Toda ciprski Disonco investments ima v lasti tretjino podjetja Tabia. Ta ima v Ljubljani dva hektarja zazidljivih zemljišč za stanovanjsko gradnjo. Njihova vrednost se je povečala lani, ko so ljubljanski svetniki pod vodstvom Zorana Jankoviča potrdili nov prostorski načrt. Prav tako je to ciprsko podjetje solastnik Hotela Cubo v središču Ljubljane. Uradno se kot lastnik podjetja Disonco investment predstavlja Janez Krašovec, nekoč teniški trener Jureta Jankovića, ta pa omenjenih nakazil ni hotel komentirati, še poroča Bezjakova.

Jure Janković in davčne oaze