ERC je začasno zamrznjen za članice EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
ERC je začasno zamrznjen za članice EU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša je ERC označil kot politično in psihološko oviro na poti Hrvaške v EU, ki pa jo je soseda zdaj odpravila, zato se lahko osredini na pospešitev pogajanj. Foto: MMC RTV SLO
Sašo Peče
Peče je prepričan, da je odločitev posledica predhodnih dogovorov med slovenskim in hrvaškim političnim vrhom. Foto: MMC RTV SLO
Anton Kokalj
Anton Kokalj meni, da je ta odločitev sabora za Hrvaško pomemben korak naprej. Foto: MMC RTV SLO
Miha Pogačnik o (ne)zvajanju ERC-ja
EU nagradil Hrvaško

Odločitev Hrvaške, da za članice EU-ja začasno zamrzne ERC, za naše stranke in poslance ni bila presenečenje. Za MMC so povedali, da so takšno odločitev pričakovali, a si vzroke zanjo različno razlagajo.

Premier Janez Janša se je v Bruslju, kjer bo vodil spomladanski vrh EU-ja, tudi odzval na odločitev Hrvaške o začasni zamrznitvi ERC-ja: "Hrvaška je naredila pomemben korak k odstranitvi ovir, ki so na poti k hitrejšemu končevanju pogajanj z EU-jem." Predsednik vlade je to odločitev Hrvaške označil kot pozitivno in dodal, da se lahko Hrvaška zdaj osredini na pospešitev pogajanj.

Dotakni se je tudi časovnega okvira, kdaj bi Zagreb lahko končal pristopna pogajanja. "Odgovor na to ali bo Hrvaška lahko zaključila pogajanja do sredine naslednjega leta je predvsem v rokah njenih pogajalcev in hrvaške vlade. Možnosti za to obstajajo, izzivi zdaj niso več toliko politični ali pa v smislu ovire kot je bila ta ZERC, ampak ležijo v konkretnih vprašanjih in izzivih, ki jih je treba zapreti pri vsakem posamičnem poglavju posebej."

Janša je govoril tudi glede meje in dejal, da skupne komisije, ki so bile ustanovljene, da bi poiskale rešitev, delujejo, kmalu pa naj bi tudi prišlo do soočenja mnenj obeh skupin.

Odločitev hrvaškega sabora so že pozdravili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer menijo, da gre za uresničitev štiristranskega dogovora iz leta 2004.

Franc Žnidaršič iz poslanske skupine DeSUS je za MMC povedal, da je odločitev Hrvaške "edina razumna odločitev". Žnidaršič je prepričan: "Če hočejo Hrvatje v EU, morajo sprejeti evropski način obnašanja in spoštovati evropska pravila. Odločitev je bila že v osnovi nesmiselna." Žnidaršič še meni, da bo še dolgo časa trajalo, preden bo Hrvaška uredila svoje odnose s sosedami in se tako pripravila na vstop v EU: "Hrvaški gre urejanje meja zelo slabo od rok."

Peče: Vse je bilo dogovorjeno
Sašo Peče iz stranke Lipa pravi, da je bila odločitev hrvaške vlade pričakovana: "Pričakovana je bila že pred letom dni, saj so odnosi v slovensko-hrvaški politiki dogovorni. Obe vladi se igrata z državljani in načrtno ustvarjata naelektreno ozračje." Peče še pravi, da incidentov na morju z zamrznitvijo ERC-ja še zdaleč ni konec - prepričan je celo, da jih bo vedno več: "Približno tri tedne ali 14 dni pred volitvami lahko pričakujemo tudi kakšen večji incident, na katerega bo naša vlada seveda ostro odgovorila, po volitvah pa na to pozabila."

SNS: Gre za zvito potezo Hrvaške
Podobnega mnenja je tudi Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je prepričan, da gre za "zelo zvito potezo Republike Hrvaške, na katero nasedajo samo tisti, ki ne poznajo hrvaške politike".
Vodja poslanske skupine SNS je za MMC še povedal:"Zamrznitev uveljavljanja ERC ne pomeni dokončne ukinitve in daje Hrvaški možnost, da v katerem koli trenutku začne izvajati določila ERC- ja, seveda samo za Republiko Slovenijo."

Odločitev je pomemben korak naprej
Poslanec NSi-ja, Anton Kokalj pravi, da je odločitev za odlog izvajanja ERC-ja za članice EU pomemben korak Hrvaške na poti k njenemu članstvu v Uniji:"Z odlogom izvajanja ERC je Hrvaška pokazala politično pripravljenost za dogovarjanje po evropskih standardih, a jo še vedno čaka veliko dela." Ob tem pa opozarja, da za incidente na morju ni kriva le Hrvaška, ampak tudi slovenski posamezniki, ki to izkoriščajo za dvigovanje podpore pred volitvami.

Zares: Poteza je smiselna
Iz Zaresa so sporočili, da je včerajšnja odločitev hrvaškega sabora smiselna poteza. Prepričani so, da s tem Hrvaška poskuša popraviti vtis ob občutno načeti verodostojnosti države kot kandidatke za članstvo v EU-ju.
V LDS-u menijo, da je z odločitvijo sabora o zamrznitvi ERC-ja lahko zadovoljna Italija, nikakor pa s tem ne more biti zadovoljna Slovenija. Čeprav priznavajo, da gre za prvi korak v pravo smer, pa menijo, da je "za Slovenijo edina sprejemljiva odločitev razveljavitev cone".

Bajc: Hrvaška bi morala cono razveljaviti
Josip Bajc
iz Slovenske ljudske stranke nam je povedal, da so z odločitvijo Hrvaške zadovoljni, saj "so končno začeli spoštovati stare dogovore". A ob tem Bajc opozarja, da ta odločitev ni dovolj, saj bi morala Hrvaška ERC razveljaviti, in ne le zamrzniti. "Kar se dogovoriš, moraš tudi spoštovati," pravi Bajc in dodaja, da so Hrvatje leta 2004 objubili, da ne bodo razglasili ERC-ja, nato pa so na to obljubo do prejšnjega tedna popolnoma pozabili.

Socialni demokrati odločitev hrvaškega sabora o zamrznitvi uveljavitve ERC-ja za članice Evropske unije sicer pozdravljajo, vendar poudarjajo, da "druge možnosti Hrvaška tudi ni imela, če je hotela pospešeno nadaljevati pogajanja z EU-jem". Miran Potrč je za MMC povedal, da so veseli te odločitve, obenem pa so prepričani, da je bila nujna. "Hrvaška je spoznala, da mora spoštovati podpisane dogovore, saj to zahtevajo države Evropske unije." Potrč še pravi: "Upam, da bo to Hrvaški v poduk, da se načelnost v odnosih s Slovenijo splača in da bodo to tudi upoštevali pri reševanju vprašanj meje."

T. K.

Miha Pogačnik o (ne)zvajanju ERC-ja
EU nagradil Hrvaško