Nujni stroški za izvedbo tekmovanj ter ureditev turistične, javne in nastanitvene infrastrukture po ocenah ministra Lukšiča znašajo 160 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Nujni stroški za izvedbo tekmovanj ter ureditev turistične, javne in nastanitvene infrastrukture po ocenah ministra Lukšiča znašajo 160 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Vlada na seji ni podprla plačila treh milijonov evrov za organizacijske pravice za univerzijado. Ker tudi organizatorji tega niso poravnali, je Mednarodna univerzitetna športna zveza rok za plačilo podaljšala do 31. marca. Foto: http://www.universiademaribor.org
Kaj bo z univerzijado?
O usodi mariborske univerzijade v Ljubljani

Do takrat se morajo urediti medsebojne obveznosti med Slovensko univerzitetno športno zvezo, vlado in krajevnimi skupnostmi. Kot je znano, je pretekli teden prišlo do nesoglasij, saj so v javnost prišli podatki, da naj bi v času gospodarske in finančne krize stroški za izgradnjo vse potrebne športne, prometne in turistične infrastrukture narasli na 300 milijonov evrov, organizacijski odbor pa ni plačal niti organizacijskih pravic.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je nato dejal, da je prva prioriteta, ki zajema izvedbo projekta ter ureditev turistične, javne in nastanitvene infrastrukture, ocenjena na 160 milijonov evrov. Ta bo izpeljana v vsakem primeru. Dodatni in razvojni projekti na širšem območju Pohorja, ki niso nujni za izvedbo univerzijade, pa so ocenjeni na 130 milijonov evrov. Predstavniki ministrstva za šolstvo naj bi v prihodnjih dneh začeli pogovore z organizacijskim odborom univerzijade.

Organizacijski odbor ima en mesec časa za odločitev o usodi univerzijade
Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze Otmar Kugovnik je po odločitvi mednarodne zveze dejal, da vodstvo zveze Mariboru ne bo ponujalo popustov. Prizorišča morajo biti na Pohorju, nastanitve študentov pa morajo biti takšne, kot je bilo dogovorjeno, to pomeni, da morajo stanovati na enem mestu. Organizacijski odbor ima zdaj en mesec časa za odločitev, kar je po Kugovnikovem mnenju dovolj časa za trezen razmislek in dokončno odločitev vlade.

Kot je znano, je Maribor organizacijo zimske univerzijade 2013 dobil 31. maja lani v Bruslju, za kar je bil edini kandidat. Slovenska vlada je projekt obravnavala 12. februarja letos in ga podprla, a ni odobrila treh milijonov evrov za koncesijske dejatve za FISU. Predsednik vlade Borut Pahor je prejšnji teden dejal, da se bo treba biti pri izvedbi projekta vesti racionalno in izkoristiti obstoječe športne objekte v Sloveniji.

Smučarski skoki niso več obvezni del univerzijade
Sicer pa je Mednarodna univerzitetna športna zveza presetila z odločitvijo, da smučarski skoki na univerzijadah niso več potrebni. Prireditelji jih bodo na program prireditev lahko uvrstili po lastni presoji. V zvezi so se za takšno potezo odločili, ker sta gradnja in vzdrževanje takšnih objektov izjemno dragi, poleg tega pa želijo spodbuditi konkurenčnost, da bi se za univerzijado potegovalo več kandidatov.

A. M.

Kaj bo z univerzijado?
O usodi mariborske univerzijade v Ljubljani