Na večini fakultet bodo informativni dnevi potekali v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri Foto: Fakulteta za upravo
Na večini fakultet bodo informativni dnevi potekali v petek ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri Foto: Fakulteta za upravo

Na portal eVŠ se uporabniki lahko prijavijo z digitalnim potrdilom ali uporabniškim imenom in geslom. Izpolnjen obrazec elektronsko poslane prijave morajo obvezno natisniti, podpisati ter skupaj s prilogami do 30. marca priporočeno poslati na naslov, ki se na natisnjenem obrazcu prijave izpiše zgoraj levo.

Vsak kandidat lahko odda le eno prijavo za vpis, v kateri lahko izbere tri različne študijske programe. Pri tem je bistvenega pomena vrstni red izbranih programov. Najbolj zaželen študij naj bo na prvem mestu, kandidat pa bo nato izbran v tisti program, za katerega bo izpolnjeval vse pogoje. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zato svetujejo, naj bodoči študenti izberejo le tiste študijske smeri, ki jih želijo študirati in za katere predvidevajo, da bodo izpolnjevali pogoje za vpis.

Izbiro študija bodo olajšali informativni dnevi, ki bodo na strokovnih šolah in na fakultetah potekali v petek in soboto.

Število vpisnih mest se še naprej zmanjšuje
V dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih bo v študijskem letu 2018/19 na voljo skupaj 18.481 mest za redni in izredni študij, v višjih šolah pa 11.854.

Zmanjševanje vpisnih mest se tako nadaljuje tudi s tem razpisom, ugotavljajo na MIZŠ-ju. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi namreč razpisujejo 660 vpisnih mest manj.

Na ljubljanski univerzi je tako za prvi letnik razpisanih skupaj 9219 vpisnih mest, od tega 8130 za redni in 1089 za izredni študij. Mariborska univerza je razpisala skupaj 4626 vpisnih mest, od tega 3826 za redni in 800 za izredni študij. Na primorski univerzi je za prihodnje študijsko leto na voljo skupaj 1498 vpisnih mest, od tega 1133 za redni in 365 mest za izredni študij.

Novogoriška univerza je razpisala 190 vpisnih mest, samostojni visokošolski zavodi pa so razpisali skupaj 980 vpisnih mest, od tega 910 za redni in 70 mest za izredni študij.