Arbitražni sporazum še kar neti nesoglasja v slovenski politiki. Foto: MMC RTV SLO
Arbitražni sporazum še kar neti nesoglasja v slovenski politiki. Foto: MMC RTV SLO

Opozicijo je treba predvsem vprašati, kaj predlagajo boljšega in kako bodo o tem prepričali sosednjo Hrvaško.

Borut Pahor
Borut Pahor
Ministrski predsednik je ponovil, da tako dobrega sporazuma o reševanju vprašanja meje v zadnjih 20 letih še nismo imeli. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Bojim se, da je to začetek konca Slovenije, in se sprašujem, ali nismo morda v osamosvojitveni vojni obrnili orožje v napačno stran.

Zmago Jelinčič (SNS)
Slovenski odzivi na hrvaško sprejetje arbitražnega sporazuma

"Če na koga v Sloveniji vpliva dejstvo, da je Hrvaška stran ratificirala sporazum kot razlog in dokaz, da je za njih dober, za nas pa slab, to pomeni, da ne razmišlja s svojo samozavestjo, ampak s hrvaško. Jaz mislim, da moramo enkrat tu narediti črto. Ali smo zadovoljni s tem, kar smo dosegli? Jaz pravim, da smo lahko, ker smo mi to dosegli ... Hrvaška pa je v to privolila, ker je hotela imeti pogajanja naprej in jih je tudi dobila in prav je tako, ker si želimo imeti Hrvaško v EU-ju," je poudaril predsednik vlade.

"A je res tako, da naše zadovoljstvo določa zadovoljstvo druge strani?"
"Ko govorim o samozavesti Slovencev, mislim tudi na to, da naše samozavesti ne morejo določati drugi narodi. Če so zdaj Hrvati zadovoljni s sporazumom, je za nas slab. Dajmo malo premisliti. A je res tako, da naše zadovoljstvo določa zadovoljstvo druge strani? Kje je naša samozavest? Kje?" se je v izjavi za medije, ki je sledila strateškemu gospodarskemu svetu, vprašal Pahor.
Na potrditev v saboru so se odzvale tudi vse slovenske parlamentarne stranke. In prav v opoziciji so očitno izzvali Pahorjev odziv, saj so dejali, da je ta poteza pričakovana, ker sporazum koristi Hrvaški. Koalicija je potrditev sporazuma po pričakovanjih pozdravila.

SDS in SLS: Odločitev sabora pričakovana
"Odločitev je bila pričakovana, visoka podpora dokazuje, da je sporazum dober za Hrvaško in v nasprotju s slovenskimi interesi," so po tem, ko je hrvaški sabor s 129 glasovi za in le šestimi proti ratificiral arbitražni sporazum, zapisali v največji opozicijski stranki SDS. Kot so še dodali, je Slovenija "zaradi nerazumnih odločitev" vlade premierja Boruta Pahorja zdaj "dokončno stisnjena v kot".

Zelo podobno so se odzvali tudi v SLS-u in SNS-u: "Za SLS je hitro sprejetje arbitražnega sporazuma pričakovana novica, saj bi bilo povsem nelogično, če bi Hrvaška oklevala s potrditvijo sporazuma, ki vključuje tako rekoč prav vse hrvaške zahteve in je v vseh ključnih točkah pisan na kožo Hrvaški." Dodali so, da močno soglasje tudi veliko pove o tem, za koga je sporazum v resnici dober.

SNS: Izdajalski proces se je končal s Pahorjevo jagodo na hrvaški torti
"Za Slovensko nacionalno stranko ni to nič novega in še manj presenetljivega. Ves čas smo opozarjali, da gre za zelo zvito in pametno igro zagrebške politike, ki so jo že leta 1991 pripravile hrvaške obveščevalne službe. Zagrebška politika je vedela, da so lahko samo slovenski politiki tako butasti, da bodo nasedli in zagrabili idejo o delitvi Piranskega zaliva, in jo začeli mleti, pri tem pa pozabili na dejstvo, da je edina relevantna meja tista, ki smo jo leta 1918 prinesli v skupno državo. Hrvatje so vedeli, da bo nasedla že Demosova vlada, ki je naredila prve korake v izdajalskem procesu, ki se je končal s Pahorjevo jagodo na hrvaški torti," so dogajanje v Zagrebu komentirali v SNS-u.

Zares in LDS: Optimizem
Povsem drugačni so bili seveda odzivi v koalicijskih vrstah. V Zaresu so ratifikacijo arbitražnega sporazuma na Hrvaškem pozdravili in ob tem poudarili, da si bodo še naprej prizadevali za ratifikacijo sporazuma v državnem zboru ter za njegovo potrditev na referendumu.

Odločnost Hrvaške so pozitivno sprejeli tudi v LDS-u, kjer so prepričani, da so sosedje dokazali, da se je mogoče v ključnih trenutkih tudi poenotiti. Na sprejetje sporazuma gledajo kot na "korak v smeri dokončne rešitve vprašanja meje med sosednjima državama na pravičen način za obe strani".
DeSUS: Nov korak k rešitvi mejnega spora
Nič drugačno ni razpoloženje v DeSUS-u, kjer menijo, da je potrditev sporazuma nov korak k rešitvi spora o meji. Prepričani so, da bo sporazum zavaroval nacionalni interes Slovenije in ji zagotovil stik teritorialnih voda z odprtim morjem.

Opozicijo je treba predvsem vprašati, kaj predlagajo boljšega in kako bodo o tem prepričali sosednjo Hrvaško.

Borut Pahor

Bojim se, da je to začetek konca Slovenije, in se sprašujem, ali nismo morda v osamosvojitveni vojni obrnili orožje v napačno stran.

Zmago Jelinčič (SNS)
Slovenski odzivi na hrvaško sprejetje arbitražnega sporazuma