Bojan Žlender Foto: BoBo
Bojan Žlender Foto: BoBo
Pozdravili Žlendrov odstop
Žlender ne vodi več agencije

"Po temeljitem razmisleku se je Bojan Žlender odločil, da odstopi z obeh funkcij zaradi osebnih razlogov, ki jih v javnosti ne želi podrobneje pojasnjevati. Njegova nepreklicna odločitev pa brez dvoma temelji na osebnem prepričanju, da v sedanjih razmerah ne more z vso odgovornostjo in zaupanjem voditi direktorata MzIP za promet in Sveta Javne agencije RS za varnost prometa," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Ob tem so dodali, da je minister z njegovo odločitvijo seznanjen in je "z razumevanjem sprejel njegov odstop". Pristojni minister Samo Omerzel je v današnji izjavi za medije pojasnil še, da se je za sprejem odstopa odločil po korektnem pogovoru z Žlendrom. O morebitnih razlogih za odstop pa ni želel govoriti.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Žlender odstopil zaradi nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj, minister pa je dejal le, da so zanj ljudje nedolžni, dokler se jim ne dokaže nasprotno. Na ta primer zato ne gleda kot na žrtveno jagnje, saj da je treba še raziskati, kdo je odgovoren za te nepravilnosti.
Velov na direktoratu premalo časa
Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne podobne odločitve, denimo od v. d. direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova, pa je Omerzel odgovoril, da je Velov na tem položaju kratek čas in da na podlagi dozdajšnjega dela uživa njegovo zaupanje. Ob tem je odločno zavrnil očitke, da naj bi za nepravilnosti pri izdaji vozniških dovoljenj vedel že prej.
Tudi Velov odstop Žlendra ob tem vidi kot higienično potezo, saj bo tako nadzor na direktoratu in agenciji po njegovih besedah lahko potekal nemoteno in neobremenjeno. "Da se bo na koncu videlo, kdo je kaj narobe naredil in kdo bo moral prevzeti odgovornost," je povedal.

Sam ne namerava odstopiti. Ponovil je, da je na agenciji tri mesece, ugotovljene nepravilnosti pa se nanašajo na obdobje pred njegovim prihodom. "To so stvari iz leta 2011 in 2012, jaz takrat nisem imel zveze z agencijo," je pojasnil in dodal, da je na agenciji do zdaj naredil vse, kar je potrebno za izboljšanje stanja.

Izredni nadzor bo vseeno tekel naprej
Kot je znano, je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel odredil nadzor ne le na agenciji za promet, z delom katere ni zadovoljen, ampak tudi na direktoratu za promet. Omerzel je dejal, da so ugotovljene nepravilnosti nedopustne, zato že teče proces reorganizacije agencije, je še dejal. Na ministrstvu po Žlendrovem odstopu poudarjajo, da bodo izredni nadzor kljub temu nadaljevali.

Policisti so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da je bilo pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1.200 primerih izdano potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te dejansko ni bilo.

Pozdravili Žlendrov odstop
Žlender ne vodi več agencije