"Merila za revščino, ki veljajo v Sloveniji, so seveda drugačna kot na Madagaskarju. Toda sem na strani vseh, ki so zapostavljeni," je misijonar Opeka dejal pred svojim predavanjem. Foto: BoBo
Opeka Slovence pozval k zedinjenju in spravi

Pedro Opeka, ki je življenje posvétil najrevnejšim prebivalcem Madagaskarja, se je zbranim v nabito polni Unionski dvorani v Ljubljani, med njimi je bil tudi predsednik države Borut Pahor, zahvalil za vso dobroto, s katero pripomorejo k boljšemu življenju ljudi na Madagaskarju.

"Potrebujemo spodbudne besede"
Pri boju s skrajno revščino, s katero se srečujejo ljudje na Madagaskarju, je nujen izjemen pogum, je poudaril. V državi pomaga predvsem tamkajšnja mladina. "Iz tujine pa potrebujemo spodbudne besede," je dejal misijonar.

Ob vprašanju, ali je srečo našel na smetišču, pa je odgovoril: "Nisem je našel na smetišču. Našel sem jo v ljudeh, ki so živeli na smetišču."

Kot si na Madagaskarju prizadeva za sožitje in medsebojno razumevanje, tako si tudi za Slovenijo želi, da bi bila dosežena sprava, je dejal. "Slovenija je velika. V njej je upanje in veliko dobrega, zato moramo biti bolj optimistični," je poudaril. "To pravi nekdo, ki je bil do vratu v smeteh. Govorim iz življenja in iz prepričanja," je dodal.

Revni naj ne obupajo
Dotaknil se je tudi razmer v Sloveniji. Vprašanje revščine v Sloveniji morajo reševati tisti, ki so odgovorni za takšna vprašanja, je poudaril. "Imate parlament, imate vlado, opozicijo," je dejal. "Morate najti rešitev za to, da ne bi bili ljudje revni," je pozval. Njegovo sporočilo revnim pa je, naj nikoli ne obupajo in naj se zavedajo, da je pravica na njihovi strani.

Opeka Slovence pozval k zedinjenju in spravi