Opozicijski veljaki so pred zvišanjem davkov, zlasti pred zvišanjem davka na dodano vrednost, opozarjali že v preteklih dneh. Foto: BoBo
Opozicijski veljaki so pred zvišanjem davkov, zlasti pred zvišanjem davka na dodano vrednost, opozarjali že v preteklih dneh. Foto: BoBo
Franc Bogovič
V SLS-u bi posegli tudi v socialne transferje. Foto: BoBo
Opozicija: Davki bodo dušili gospodarstvo

Potem ko je predsednica vlade Alenka Bratušek predlog programa stabilnosti predstavila koaliciji in ekonomsko-socialnemu svetu, je z njim seznanila še opozicijske poslance. Ti menijo, da je preveč poudarka na ukrepih za zvišanje prihodkov in premalo na racionalizaciji porabe. Pričakujejo dopolnitev dokumentov, saj Bruslja po njihovem s tem ne bomo prepričali.

Predsednica vlade, minister za finance Uroš Čufer in opozicijski predstavniki so srečanje ocenili kot konstruktivno in Alenka Bratušek bi si želela več takih pogovorov. "Verjetno se bo lahko kaj od predlaganega tudi upoštevalo," je povedala.

Tako program stabilnosti kot nacionalni reformni program se po njenih besedah še dopolnjujeta in zato ne minister ne ona o njem ne želita govoriti, dokler dokumenta ne bosta sprejeta na vladi.

SDS-ov poslanec Andrej Vizjak je pred srečanjem poudaril, da je prava pot racionalizacija delovanja državnih podsistemov, in ne dvigovanje davkov. "Dvig davkov, predvsem DDV-ja, je lahko tudi "smrtni strel" za že tako obubožano slovensko gospodarstvo," opozarja Vizjak. Opozoril je, da predlog v programu stabilnosti za letos predvideva 11,1 odstotka višjo porabo v primerjavi s preteklim letom. Predvidena poraba je višja, tudi če se ne upošteva višina predlagane dokapitalizacije bank, pojasnjuje.

Obenem pa je Vizjak tudi pohvalil predvideno nadaljevanje ukrepov, kot so ukrepi za sanacijo bančnega sistema, za odpravo posojilnega krča, boljše upravljanje slovenskega gospodarstva in tudi za umik države iz gospodarstva s privatizacijo.

V ponedeljek programa že pred evroskupino
Finančni in gospodarski program nove vlade bo finančni minister Uroš Čufer v ponedeljek predstavil na zasedanju evrske skupine. Slovenija mora oba načrta, reformni program in program stabilnosti, poslati v Bruselj še ta teden. Evrska skupina bo o Sloveniji govorila v okviru točke o makroekonomskih neravnovesjih, razprava o finančni pomoči državi pa ni predvidena, so pojasnili viri pri EU-ju. Komisija bo na podlagi nacionalnih, reformnih in proračunskih načrtov 29. maja ocenila vse članice, jim priporočila ukrepanje ter odločila o tem, ali bo nekaterim članicam podaljšala rok za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, pa tudi o tem, ali bo proti Sloveniji in Španiji sprožila postopek zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij.

Davki in poraba morajo biti uravnoteženi
Tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič je ponovil, da z ukrepi uničujejo slovensko gospodarstvo, na drugi strani pa so znova odloženi ukrepi, s katerimi bi posegli tudi v javno porabo. Sicer se strinjajo, da bo treba najbrž tudi kakšen davek več pobrati, vendar pa mora biti to uravnoteženo.

Ob tem je opozoril na nekaj nasprotij v gradivu, saj je na eni strani zapisano, da bodo dve tretjini od ene milijarde pridobili na strani prihrankov, eno tretjino pa s pobranimi davki, v naslednjem stavku pa, da se bodo ukrepi za krčenje javne porabe pripravili do konca leta, davki pa se bodo začeli mnogo prej.

V SLS-u predlagajo, da z ukrepi za zmanjšanje javnih financ ne bi odlašali, poseči pa bi morali tudi na področje sredstev za plače in socialne transferje. Ob tem vidijo možnosti tudi pri rekreacijskem dodatku pri pokojninah.

Opozicija: Davki bodo dušili gospodarstvo