Po mnenju SDS-a in SLS-a je Hrvaška s sodbo sodišča, ki je odločilo v prid hrvaškim bankam, škodovala predvsem svoji kredibilnosti. Foto: BoBo
Po mnenju SDS-a in SLS-a je Hrvaška s sodbo sodišča, ki je odločilo v prid hrvaškim bankam, škodovala predvsem svoji kredibilnosti. Foto: BoBo

Predsednik SDS-a Janez Janša je, tako kot zunanji minister Karl Erjavec, izpostavil, da sodba za Slovenijo ne more biti zavezujoča, saj ni skladna s slovensko zakonodajo. Po mnenju Janše je Hrvaška s to potezo škodila predvsem svoji kredibilnosti in kredibilnosti svoje vlade.

Še ostrejši je bil poslanec SLS-a Franc Pukšič, ki meni, da Hrvaška nadaljuje prakso kršenja sklenjenih dogovorov, medtem ko Slovenija sebi škodi predvsem s tem, ko "ponižno pristaja na vedno nove klofute". Zaradi nadaljevanja "hrvaškega norčevanja iz sklenjenih dogovorov" bi se morala po mnenju Pukšiča vlada ostro odzvati in o tem nemudoma obvestiti Evropski parlament, zunanje ministre in predsednike vlad.

Sicer pa je Pukšič prepričan, da gre le še za eno v celi vrsti nespoštovanj dogovorov, ki jih je sklenila Hrvaška. Tako je spomnil, da je Hrvaška postavila mejni prehod v Sečovljah na parceli, ki je v lasti Slovenije, čeprav je obljubila, da bo nadzorno točko premaknila. Podoben primer je bila po mnenju Pukšiča prodaja parcel, ki so bile v lasti slovenskega sklada kmetijskih gozdov. "Slovenija s pristajanjem na hrvaško kršenje sklenjenih dogovorov ne prispeva h krepitvi dobrososedstva, ampak le krepitvi balkanske prakse hazardiranja," meni Pukšič.

NSi Hrvaško opominja: Pogodbe je treba izpolniti
"V Novi Sloveniji nad sodbo zagrebškega sodišča nismo presenečeni, smo pa zelo začudeni. Gre za eklatantni primer kršitve mednarodnega sporazuma. Memorandum iz Mokric je mednarodni sporazum in je zavezujoč za obe državi,"
pa pravijo v NSi-ju in dodajajo, da je sodba za slovenski pravni red nesprejemljiva, zato ne pričakujejo nobenih učinkov. "Dodati je treba, da hrvaške banke niso originalne tožnice. Pooblastilo so dobile od hrvaške vlade. Zato obžalujemo, da je hrvaška vlada pozabila na staro načelo vsakega prava: Pacta sunt servanda - Pogodbe je treba izpolniti. Škoda, da naša sosednja država tako hitro po vstopu v EU vztrajno izgublja svojo kredibilnost," so še zapisali.