Hrvaški premier je prepričan, da bo pravica v zadevi Ljubljanska banka prej ali slej dosežena. Foto: EPA
Hrvaški premier je prepričan, da bo pravica v zadevi Ljubljanska banka prej ali slej dosežena. Foto: EPA

Milanović je v saboru poudaril, da je prepričan o pozitivnem zaključku pravde v sporu o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke. "Pravda poteka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in to je nevarnost za tiste, ki menijo, da ne dolgujejo. Ne vidim, čemu živčnost."

Zaplet zaradi nadaljevanja postopkov na Hrvaškem
S tem se je Milanović odzval na nov zaplet med državama v zadevi LB, ki je nastal, ko je zagrebški sodnik nadaljeval postopek v eni izmed 27 tožb, ki tečejo proti slovenskim bankam na Hrvaškem. Odločitev je bila sporna, ker sta marca takratni premier Janša in Milanović sklenila memorandum, s katerim naj bi hrvaška stran zagotovila, da bodo postopki na hrvaškem do rešitve spora mirovali.

A zagrebški sodnik je menil, da memorandum ni mednarodna pogodba in da postopki potekajo v skladu s hrvaškim zakonom o pravdnem postopku, po katerem pa ni pogojev za prekinitev postopka.

Slovenska vlada vztraja, da Zagreb ni izpolnil zavez iz memoranduma, zato zahteva prekinitev postopkov na hrvaških sodiščih in reševanje spora v okviru pogajanj o nasledstvu, k čemur državi zavezuje tudi memorandum. Hrvaška vlada je sicer že večkrat sporočila, da je storila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi postopki mirovali, enako pa pričakuje tudi od slovenske vlade.

O zadevi tudi Pahor in Josipović?
Odnosi med državama bodo tudi tema neuradnega pogovora predsednika republike Boruta Pahorja s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem. Hrvaški predsednik je Slovenijo obiskal zaradi sodelovanja na pogovoru ob izidu knjige Vladavina prava: Vodnik za politike. Hrvaški mediji pa menijo, da bo neuradni pogovor med Pahorjem in Josipovićem le uvod v srečanje med zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Vesno Pusić.