Memorandum, ki sta ga premierja Janša in Milanović podpisala na Mokricah. Foto: BoBo
Memorandum, ki sta ga premierja Janša in Milanović podpisala na Mokricah. Foto: BoBo

Na diplomatsko noto, ki jo je Slovenija v sredo poslala v Zagreb zaradi zapletov z Ljubljansko banko, se je odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo. "Ponavljamo, v memorandumu je zapisano, da bo hrvaška vlada zagotovila mirovanje vseh postopkov, ki sta jih sprožili dve hrvaški banki, medtem ko bo slovenska vlada zagotovila soglasje LB-ja kot tožene strani v teh postopkih," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Danijela Barišić.

Barišićeva je še pojasnila, da hrvaški zakon določa, da je za mirovanje postopkov potrebno soglasje vseh strani v sporu, tudi toženih. "Hrvaška je s svoje strani zagotovila pogoje za mirovanje postopka. Pričakujemo, da bo slovenska stran storila enako, saj lahko samo na ta način izpolnimo tisto, kar je zapisano v memorandumu," je povedala Barišićeva.

Slovenija izrazila razočaranje nad Hrvaško
Slovensko zunanje ministrstvo je v svoji diplomatski noti, ki so jo izročili odpravnici poslov na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani Romani Franulović-Bušić, zapisalo, da je Slovenija razočarana, ker Hvraška še vedno ni zagotovila doslednega uresničevanja memoranduma o soglasju in ni zagotovila ustavitve sodnih postopkov glede prenesenih vlog pred hrvaškimi sodišči do končne rešitve vprašanja.

Ob tem so dodali še, da je Slovenija z ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo že aprila letos izpolnila svoj del obveznosti iz memoranduma, ki sta ga marca na Mokricah podpisala hrvaški premier Zoran Milanović in tedanji slovenski premier Janez Janša, Hrvaška pa tega ni storila, saj kljub dogovoru v memorandumu vsi postopki pred hrvaškimi sodišči tečejo dalje.

Hrvaško sodišče naj bi nadaljevalo postopek
Slovenija se je odzvala na sobotno poročanje časnika Večernji list, ki je pisal, da je sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz odločil, da bodo nadaljevali postopek v primeru ene izmed tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki in NLB-ju, pri čemer sodnik ni sprejel ne hrvaške zahteve o mirovanju postopka niti slovenske o prekinitvi postopka.