DZ bi predvidoma moral sprejeti oba predloga proračunov, vendar se vladi do začetka obravnave s sindikati ni uspelo dogovoriti glede besedila zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017. Foto: BoBo/Borut Živulović
DZ bi predvidoma moral sprejeti oba predloga proračunov, vendar se vladi do začetka obravnave s sindikati ni uspelo dogovoriti glede besedila zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017. Foto: BoBo/Borut Živulović
Proračunsko svarilo iz Bruslja
Opozicija o proračunu: Račun brez krčmarja
Bosta proračuna nocoj sprejeta?

Razprava je bila najbolj burna na področju pokojnin. Vlada je predvidela, da bodo ti januarja 2017 ponovno deležni redne uskladitve pokojnin v višini enega odstotka. Na predlog koalicije pa je parlamentarni odbor za finance ta odstotek zvišal na 1,15 odstotka. V DeSUS-u so s to uskladitvijo zadovoljni.

Bolj kritični pa so bili v opoziciji, ki so stranki DeSUS očitali, da se na upokojence spomni le v času pred volitvami, saj bi se v skladu s pokojninskim zakonom morale pokojnine zvišati za 1,2 odstotka, česar pa po oceni finančne ministrice Mateje Vraničar Erman ni bilo mogoče podpreti. Nepovezana poslanka Alenka Bratušek je zato DeSUS-u očitala, da so zagotovili manj sredstev za upokojence, kot če se sploh ne bi lotili usklajevanj.

ZL: Varčevanje ostaja zaradi darila premožnim
Nezadovoljni so bili tudi v opozicijskem ZL-ju, kjer so izpostavili, da se bodo pokojnine delno usklajevale, medtem ko se invalidski, starševski in otroški dodatek ter nadomestilo za brezposelnost, še dve leti ne bodo zvišali niti za en cent. V ZL-ju so ob tem izpostavili, da bi že imeli vsa sredstva za odpravo varčevalnih ukrepov, če ne bi spremenili dohodninske lestvice v korist desetih odstotkov najbolje plačanih.

Poslanec NSi-ja Jožef Horvat pa je nezadovoljen, ker se povprečnina, ki se iz državnega proračuna zagotavlja občinam, ne zvišuje toliko, kot bi si želela občinska združenja. V letu 2017 naj bi znašala 530 evrov na prebivalca, kar je osem evrov več kot letos, v letu 2018 pa naj bi se zvišala na 536 evrov. Če bi hoteli striktno upoštevati zakon o financiranju občin, bi moral državni proračun za lokalne skupnosti zagotoviti 245 milijonov evrov več, je dejal Horvat.

Omejitve pri zaposlovanju ostajajo
Omejitve pri zaposlovanju tudi v naslednjih dveh letih ostajajo. Število zaposlenih v državnih organih in pri drugih proračunskih uporabnikih bo moralo ostati na enaki ravni kot konec leta 2015, vendar bo lahko posamezno ministrstvo zaposlilo do največ deset novih delavcev, če gre za zaposlitve na področju priprave oz. izvajanja strukturnih reform.

Vlada je tudi za leto 2017 oblikovala posebno proračunsko rezervo za pokrivanje stroškov morebitnih množičnih migracij, tokrat v znesku deset milijonov evrov. Dodatna sredstva je zagotovila tudi za začetek priprav na predsedovanje Slovenije EU-ju v letu 2021. Alenka Bratušek je opozorila, da si bo vlada s kar nekaj določbami v zakonu o izvrševanju proračuna zagotovila, da lahko sama prerazporeja velik del sredstev.

Sproščanje varčevalnih ukrepov "obviselo"
Vlada je tokrat k proračunskim dokumentom priložila tudi predlog zakona, s katerim bi upočasnili že dogovorjeno sproščanje varčevalnih ukrepov na področju stroškov dela v javnem sektorju. Ker pa se bodo pogajanja še nadaljevala, ga je odbor DZ-ja za notranje zadeve v torek ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, s tem sklepom pa se je v strinjala tudi večina razpravljavcev na današnji plenarni seji.

Proračunsko svarilo iz Bruslja
Opozicija o proračunu: Račun brez krčmarja
Bosta proračuna nocoj sprejeta?