S takšno nalepko so označena prodajna mesta vinjet. Foto: Dars
S takšno nalepko so označena prodajna mesta vinjet. Foto: Dars
Cestninski nadzor
Lani so Darsovi cestninski nadzorniki izdali skoraj 52.000 kazni zaradi vožnje brez vinjete. Foto: MMC RTV SLO
Oranžne vinjete zamenjale modre

Vinjete je mogoče kupiti na bencinskih servisih, cestninskih postajah, na prodajnih mestih Kompasa MTS, Tobačne 3dva, Dela prodaje, Pošte Slovenije, AMZS-ja in v trafikah v večjih nakupovalnih središčih.

Cene vinjet

Dvosledna
vozila

Motorna
kolesa

letna

95 evrov

47,5 evra

polletna

/

25 evrov

mesečna

30 evrov

/

tedenska

15 evrov

7,5 evra

Pred namestitvijo nove vinjete morate odstraniti staro
Glede nameščanja nove vinjete pa še opozorilo. Pred namestitvijo nove vinjete morate z vetrobranskega stekla odstraniti stare oziroma neveljavne vinjete. Vinjeto namestite na rob vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, vinjete ne smete namestiti. Na motorno kolo vinjeto namestite na vidni del, ki ga ni mogoče odstraniti ali pa je to mogoče le z večjim naporom, na primer na rezervoar za gorivo in podobno.

Modre vinjete, ki veljajo leta 2010, so v prodaji od 1. decembra 2009, do 15. januarja 2010 pa je bilo po podatkih Darsa prodanih 225.505 letnih vinjet, 11.383 mesečnih vinjet in 67.609 tedenskih vinjet. Poleg tega so bile prodane tudi štiri polletne vinjete za motorna kolesa.

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji sicer pričakujejo, da bodo letos prodali 750.000 letnih, 1,1 milijona mesečnih in dva milijona tedenskih vinjet ter okoli 20.000 vinjet za motorna kolesa, kar bi v Darsovo blagajno prineslo okoli 113 milijonov evrov.

Ob določenih dneh poostren nadzor
Nadzor nad uporabo novih vinet bo v prihodnjih dneh potekal kot običajno, ob določenih dneh pa bodo Darsovi nadzorniki izvedli obsežnejše akcije s poostrenim nadzorom. Lani so Darsovi nadzorniki izdali 51.989 kazni zaradi vožnje brez vinjete, največ na primorskem avtocestnem kraku. Med kaznovanimi so prevladovali tujci.

Oranžne vinjete zamenjale modre