V Sloveniji je prijavljeno okoli 125.000 kosov orožja. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji je prijavljeno okoli 125.000 kosov orožja. Foto: MMC RTV SLO
Kdo in kako lahko v Sloveniji kupi orožje?

V Sloveniji ima strelno orožje, okoli 125.000 kosov, prijavljenih 40.000 ljudi. Mitja Rebec, prodajalec orožja, lovec in vojak rezervist, meni, da število ljudi, ki imajo kakšen kos orožja, narašča.

Ob tem dodaja, da morajo imeti vsi kupci, ki pri njih kupujejo orožje, ustrezno nabavno dovoljenje oziroma listino, ki omogoča nakup strelnega orožja. Za pridobitev dovoljenja pa je treba opraviti preizkus znanja o ravnanju z orožjem in predložiti zdravniško potrdilo. Orožje prodajajo športnim strelcem in lovcem. Nekaj kupcev nabavlja orožje za osebno varnost, veliko pa je tudi ljudi, ki se ukvarjajo z zbiranjem.

Rebec pojasnjuje, da je mogoče za osebno varnost kupiti samo kratkocevno orožje kategorije B1, to je pištole in revolver. Cene za novo orožje, če govorimo o pištolah, se gibljejo od 200 evrov naprej, omejitve navzgor ni. Dodaja, da je mogoče kupiti skoraj vse, za 7.500 evrov denimo velikokalibrno ostrostrelno puško ameriške izdelave za uničevanje tehničnih sredstev.

Nadzor nad tistimi, ki imajo orožje prijavljeno, je velik. Večja težava je orožje s črnega trga. Tega je po nekaterih ocenah v Sloveniji približno 100.000 kosov, končuje svoj prispevek novinarka TV Slovenija Sarah Neubauer.

Kdo in kako lahko v Sloveniji kupi orožje?