Na Osankarici je potekala že tradicionalna slovesnost ob spominu na padle borce Pohorskega bataljona. Foto: RTV SLO
Na Osankarici je potekala že tradicionalna slovesnost ob spominu na padle borce Pohorskega bataljona. Foto: RTV SLO
Slovesnost na Osankarici

Predsednik republike je poudaril, da je bila žrtev Pohorskega bataljona velika, zato je narod ne sme nikoli pozabiti. Po njegovih besedah moramo biti Slovenci ponosni na dediščino NOB-ja in njegovo prizadevanje v svetovnem spopadu, ki je odločal o nadaljnji usodi sveta. Brez NOB-ja ne bi bilo slovenske države, najverjetneje pa tudi ne slovenskega naroda, ki se je tako uvrstil v zmagovito koalicijo Združenih narodov, je prepričan Türk.

Dotaknil se je tudi notranje krepitve slovenskega naroda in pri tem omenil, da zadnja leta veliko govorimo o narodni spravi, kar je po njegovem prav, saj je treba premagati delitve iz preteklosti. Medtem ko je na ravni ljudi po njegovem že marsikaj doseženega, pa se zdaj to pričakuje tudi od slovenske politike.

Na Osankarici pripravljena tudi razstava
Program letošnje slovesnosti sta pripravili občini Oplotnica in Slovenske Konjice v sodelovanju z občinami Slovenska Bistrica, Maribor, Ruše in Zreče. Spominskega srečanja blizu doma na Pohorju, kjer so pripravili tudi priložnostno razstavo, so se ob predsedniku udeležili tudi številni drugi gostje, med njimi obrambna ministrica Ljubica Jelušič ter nekateri regijski poslanci in župani tamkajšnjih občin. Skupaj je bilo udeležencev okoli 2.000.

Enoti poveljeval Rudolf Mede
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2.000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona.

M. N.

Slovesnost na Osankarici