Slovenija

Poudarki

  • Pobudi se je pridružila Levica, ki bo morda pripravila tudi zakonski predlog
Mama z otrokoma
Mama z otrokoma. Foto: BoBo
Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska fundacija za Unicef, Rdeči križ Slovenije, Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije, Slovenska filantropija, društvi Altra in Šent.
 Pod odprtim pismom so podpisani ...
VIDEO
Otroški dodatek za otroke...
VIDEO
Otroški dodatek se ne bi...

Dodaj v

"Namen otroškega dodatka ni osnovna socialna varnost"

Dodatek prejema 13.400 družin
10. januar 2018 ob 12:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V nevladnih organizacijah se zavzemajo za izvzem otroškega dodatka iz sistema socialnih transferjev, ker njegov namen ni osnovna socialna varnost.

Pobudo so predstavili v odprtem pismu, ki so ga poslali vladi, pristojnemu ministrstvu in odboru DZ-ja, v njem so spomnili tudi na predlog odbora DZ-ja, da vlada ustrezne rešitve pripravi do konca leta 2017. V pismu so zapisali, da je trenutno približno 13.400 družin z otroki upravičenih do socialne pomoči, od tega okoli 600 enostarševskih. Višina socialne pomoči za posameznika po njihovih navedbah znaša približno 67 odstotkov sredstev, ki so nujno potrebna za preživetje.

Spomnili so, da sta Slovenska fundacija za Unicef in Zveza prijateljev mladine Slovenije že leta 2015 kot enega ključnih ukrepov poudarila izvzem otroškega dodatka iz sistema socialnih transferjev, ker njegov namen ni osnovna socialna varnost. K sprejetju ukrepov, ki bi pomembno prispevali k zmanjšanju posledic revščine za otroke in zmanjšanju socialne izključenosti zaradi socialne ogroženosti, so po njihovih navedbah konec leta 2016 ponovno pozvala tudi humanitarna društva ob podpori organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveze društev pedagoških delavcev.

Namen ni osnovna socialna varnost
Prepričani so, da je eden od ključnih ukrepov tudi ureditev sistema otroških dodatkov, po katerem bo otroški dodatek popolnoma izvzet iz socialnih transferjev. Njegov namen namreč ni osnovna socialna varnost, ampak predstavlja boljše možnosti za zdrav razvoj in enake možnosti otroka, so pojasnili. Prav tako se v otroški dodatek po njihovem prepričanju ne sme posegati za poplačilo kakršnih koli drugih terjatev do staršev (na primer neupravičeno prejeta javna sredstva).

Ob tem so navedli tudi, da je bil v začetku leta 2017 v DZ vložen predlog o neupoštevanju otroškega dodatka kot dohodka v socialno pomoč, ki ga je koalicija žal zavrnila. Predlog je takrat vložila Levica. Stranka je na novinarski konferenci sicer vlado ponovno pozvala k izvzetju. Če v dveh tednih ne bo ustreznega odziva vlade, so v Levici napovedali vložitev svojega predloga spremembe zakona.

Kje je predvidena zakonska rešitev
V nevladnih organizacijah so v odprtem pismu tudi navedli, da je po lanski zavrnitvi omenjenega predloga to tematiko marca lani obravnaval tudi odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je vladi predlagal, da pripravi ustrezno zakonsko rešitev glede nevštevanja otroškega dodatka v denarno socialno pomoč in jo predloži v sprejetje DZ-ju najpozneje do konca leta 2017. A vlada v tem roku ni pripravila ustrezne zakonske rešitve, so ugotovili v nevladnih organizacijah.

Spomnili so tudi, da so pravico do otroškega dodatka pred kratkim pridobili otroci staršev iz 7. in 8. dohodkovnega razreda, "kar je dalo otroškemu dodatku univerzalno noto, za socialno ogrožene družine ostaja otroški dodatek sredstvo za osnovno preživetje".

V nevladnih organizacijah zato pozivajo vse odgovorne v državi, predvsem vlado, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter parlamentarni odbor za družino, socialne zadeve in invalide, da nemudoma sprožijo ukrepe, ki bodo pripeljali k ustrezni rešitvi in zavarovanju otrok iz najranljivejših družin.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
bluppo
# 10.01.2018 ob 13:12
Njegov namen namreč ni osnovna socialna varnost, ampak predstavlja boljše možnosti za zdrav razvoj in enake možnosti otroka, so pojasnili.

Em ... jaz imam danes manjše težave z bralnim razumevanjem. Enaka možnost tistih revnejših torej ni osnovna socialna varnost? Torej gre tudi socialna pomoč ven iz socialnih transferjev, saj njen namen je, da ima nekdo z nizkimi prihodki oz. takimi brez njih enake možnosti preživetja kot če bi prihodke imel?

Sej je enostavno. So upravičeni vsi otroci? Ne. Je za vse otroke enak znesek? Ne. Je znesek odvisen od prihodka staršev? Ja. Torej je namenjen temu, da tistim otrokom iz socialno šibkejših družih pomaga, da so bolj "enaki" tistim iz socialno možnejših družin. Gre za socialni transfer? za moje pojme definitivno ja.
Skippy
# 10.01.2018 ob 13:01
Seveda je socialni transfer, ker drugače bi do njega bili upravičeni vsi otroci, tako velja v ostalih razvitih državah.
zeus.zeng
# 10.01.2018 ob 12:59
Njegov namen namreč ni osnovna socialna varnost, ampak predstavlja boljše možnosti za zdrav razvoj in enake možnosti otroka, so pojasnili
-------------
Ni pisker ampak lonec - ti nevladniki nas vedno kaj novega naučijo . Tudi oni niso nevladniki ampak izvenvladniki ....
Abndbn
# 10.01.2018 ob 13:19
Prva stvar, ki bi se morala urediti, je, da bi otroške dodatke, zastonj vrtec, štipendije in ostale ugodnosti dobili vsi otroci, ne glede na dohodke staršev.
Otroci milijonarjev vse te dodatke itak dobijo, ker pač starši znajo prikriti svoj prihodek in si povečini prikazujejo minimalce ali pa so milijonarji zaradi kriminalnih dejavnosti, pri čemer so uradno seveda reveži.
Nasrka pa srednji in višji srednji sloj, ki se mu ne splača imeti otrok, ker ga na koncu vsi stroški za razne vrtce in ostale zadeve, ki jih otrok prinese, spravijo na identično raven razpoložljivega mesečnega dohodka kot ga ima nek brezposelni lenuh brez meseca delovne dobe s štirimi otroci, ki vleče vse te dodatke in ugodnosti.
Po drugi strani pa seveda razni privešenci na socialne transferje otroke vidijo kot srečko, ki jim prinese otroške dodatke, na račun katerih potem živijo sami, brez da bi jim bilo treba delati.
In na koncu spodbujamo, da imajo otroke kriminalci, nesposobneži ter lenuhi, ker se jim splača, saj od njih povlečejo še dodatne denarce, srednji in višji srednji sloj, ki naj bi bila gonilo razvoja, pa imajo teh otrok vedno manj, ker se jim z vsakim otrokom krepko zniža življenjski standard.
Dolgoročno posledico tega si lahko ogledate v filmu Idiocracy.
Geres*
# 10.01.2018 ob 14:11
Grommm:

V Avstriji dobijo VSI otroci enak "otroški dodatek" - ne glede na dohodke staršev.

TO JE DENAR KATEREGA DRŽAVA NAMENI OTROKU in nikomur drugemu. In država vsake 3 mesece ta denar NAKAŽE na račun enega od staršev. Celo znesek ni kar tako in omogoča družinam s petimi otroki dostojno življenje, ne da bi starši bili zaposleni.


Da vsi dobijo enkar otroški dodatek se mi zdi prav. Da pa družina s petimi otroki od tega lahko normalno živi, pa ne. To namreč drugi preko davkov vse plačajo. Zakaj bi nekimu plačevali za vse zgolj zato, ker ima družino? Pomagali? Seveda, je v interesu države. Ampak da pa jih spremenimo v delomrzneže in lenuhe - ne. Večkrat je bilo dokazano, da se ene in iste družine vrtijo po zavodih in so prejemniki socialne pomoči. Enostavno se navadijo in od tega živijo. Za moje pojme je to faljena politika. Od takih državljanov nimaš nič drugega kot strošek in hudo vprašljivo je, če bodo njihovi otroci pripravljeni delat.
webman
# 10.01.2018 ob 15:14
Otroški odatek bi moral biti enak za vsakega otroka (ne glede nato ali je eden, dva pet ipd), ter za vse v isti višini. Gre namreč za otroški dodatek in ne socialni dodatek.

Pri nas seveda se je popolnoma izrodil in ga zaposleni starši do nedavnega praktično ne prejemajo, nezaposleni in na črno delujoči starši s 5 in več otroci pa so se delno preživljali na račun tega darila.
mirror
# 10.01.2018 ob 13:26
Nekdo spet izumlja toplo vodo...
themetun
# 10.01.2018 ob 13:39
Otroški dodatek bi moral biti dodatek za otroka, ne glede na finance staršev. Tisti, ki več delajo in več zaslužijo, morajo več plačati za vrtec, ne dobijo dodatka, pozna se jim pri dohodnini ... Skratka, produktivnosti naša zakonodaja ravno ne spodbuja.
and13
# 10.01.2018 ob 13:39
Abndbn
Prva stvar, ki bi se morala urediti, je, da bi otroške dodatke, zastonj vrtec, štipendije in ostale ugodnosti dobili vsi otroci, ne glede na dohodke staršev.

Ne, tako socialistično razmišljanje je povsem narobe. Ker potem bi moralo to biti spet samo v domeni države, zasebni vrtci, šole in ostalo pa so spet misija nemogoče.

Treba je najti rešitev, kjer bo to vse pomoč tistim, ki jo potrebujejo, in tistim, ki to izkoriščajo, to čim bolj otežit. Neko vsegluharstvo pa pelje samo v zanič rešitev.
7up
# 10.01.2018 ob 15:25
V tem primeru, bi mogel biti otroški dodatek za vse isti(tako, kot je večinoma to v tujini).

Dokler je leta odvisen od dohodkov, gre za socialni tranfer!
Grommm
# 10.01.2018 ob 13:42
V Avstriji dobijo VSI otroci enak "otroški dodatek" - ne glede na dohodke staršev.

TO JE DENAR KATEREGA DRŽAVA NAMENI OTROKU in nikomur drugemu. In država vsake 3 mesece ta denar NAKAŽE na račun enega od staršev. Celo znesek ni kar tako in omogoča družinam s petimi otroki dostojno življenje, ne da bi starši bili zaposleni.

Le butalski "modrijani" poskušajo tu goljufati in to OTROKE! In se izgovarjati na cel kup oslarij, da bi goljufijo opravičili. Povrh vsega pa naši to šele konec leta odbijejo od zneskov dohodnine kot nekakšno "davčno olajšavo". Otrok mora pa jesti vsak dan.
tanj
# 10.01.2018 ob 13:25
Ohoho, torej se bodo družinam, ki so približno solidno situirane dokladi dvignili na višino prvega razreda? Pa vsem, ki so nad tem tudi? Uau, ni slabo, ni slabo. Saj tega, da se bodo otroški dokladi vsem znižali na višino, ki jo zdaj (spet) prejemajo v petem ali v šestem razredu, nevladniki najbrž ne zagovarjajo, kajne?

@bluppo:
Sej je enostavno. So upravičeni vsi otroci? Ne. Je za vse otroke enak znesek? Ne. Je znesek odvisen od prihodka staršev? Ja. Torej je namenjen temu, da tistim otrokom iz socialno šibkejših družih pomaga, da so bolj "enaki" tistim iz socialno možnejših družin. Gre za socialni transfer? za moje pojme definitivno ja.


Je res, kot je zapisano. In ja, nekaterim je to popolnoma jasno, nekaterim pa določene stvari pač ne gredo... Nismo vsi enaki :-)
KovacevaKobila
# 10.01.2018 ob 14:59
Drugače pa se površina Zemlje nenehno širi.

Hm. Nam lahko malce podrobneje opišete ta fenomen?

Ne nasedajte nobeni paniki o prenaseljenosti, temu da se je treba nujno cepiti...itd... vedno, ko imate take grožnje se informirajte na neodvisnem mediju, kaj to v resnici pomeni.

Neodvisnem mediju ... a la YouTube? Drugače pa imate prav: le zakaj bi se cepili? Le zakaj bi se odrekli privilegiju ošpic, oslovskega kašlja in podobnih predpotopnih bolezni, ki so jih cepiva izkoreninila?
GORILA
# 10.01.2018 ob 14:08
@Snežinkica
Mi lahko kdo pojasni zakaj je v članku o otroških dodatkih v fokusu spremljajoče slike ženska zadnjica? A smo res tako daleč prišli, da tudi na nacionalnem portalu ženska ni nič drugega kot objekt, sestav različnih telesnih delov?

...zadnjico si videla ti!
Jaz sem videl dve ženski roki, v vsaki pa eno otroško rokico!!!
bluppo
# 10.01.2018 ob 14:06
Gromm, ampak a ne opaziš neskladja v teh tvojih izjavah
TO JE DENAR KATEREGA DRŽAVA NAMENI OTROKU in nikomur drugemu.

omogoča družinam s petimi otroki dostojno življenje, ne da bi starši bili zaposleni.

Če je namenjen le otroku in nikomur drugemu, kako lahko cela družina vlkjučno s staršema živi od tega denarja? Otroke ogoljufajo tisti starši, ki dodatka ne namenijo otroku, ampak ga uporabljajo tudi za svoje potrebe.
kapetano
# 10.01.2018 ob 13:57
Trenutni dodatek stimulira lenuhe in goljufe ter podpovrečne. Bravo "država". Do enotnega otroškega dodatka in enotne cene vrtca, kot v razvitem svetu, smo očitno tako daleč, kot do druge Švice....generiramo le začetek stavka
Gravesen
# 10.01.2018 ob 13:20
Snežinkica, ti si pač tako naravnana da pač najprej vidiš žensko plat, jaz npr. sploh nisem bil pozoren ali gre za žensko ali moško plat temveč sem videl 2 žepa kamor ljudje spravljamo denar...
izi07
# 10.01.2018 ob 15:25
Socialni transfer in otroški dodatek sta v drugih državah, pač tam kjer to imajo ločena. Torej v sosednji Avstriji (navajam zato ker sem tam živel) je otroški dodatek univerzalni dodatek vsem, ki imajo otroka in ni vezan na gmotno stanje družine. Otroški dodatek je za posameznega otroka 300€ za manjšega kot 2 leti pa 400€ mesečno in mu ta pripada do polnoletnosti oziroma dokler se šola!!
Tudi če ima družina dva ali tri otroke dobi na vsakega otroka 300€ in ne kot pri nas! Socialni transfer za odraslo osebo v Avstriji znaša 862 € in se viša glede na inflacijo. Prav tako če sta v družini dva brezposelna dobita oba po 862 € in ne kot pri nas da potem drugi odrasli dobi polovico manj.
In vendarle je tam brezposelnih malo čeprav so socialni transferji in tudi otroški dodatek kar 3 x višji kakor pri nas. Pravzaprav je tako tudi najbolj pošteno saj z otroškim dodatkom tudi ne glede na gmotno stanje družine vzpodbujamo mlade družine k zvišanju natalitete. Vendar to pričakovat pri nas je utopija tudi sam sistem tega ne dovoljuje bila bi potrebna celotna sprememba sistema, kar pa se ne bo zgodilo , ker pač enim tako paše.
webman
# 10.01.2018 ob 15:17
Da ne omenim koliko brezvezno opravljenih ur referentov bi prihranili, če enostavno vsakemu otroku nakažemo dodatek. Imamo zelo bedast sistem, ki podpira lenuhe zato, da bi (na napačen način) pomagal nekaj nesrečnežem.
Lešnik
# 10.01.2018 ob 13:19
BoBo, slika pa glih ni najbolj v skladu z opisom. Mama z otrokoma, gledamo pa sliko s poudarkom na zadnjici.
Namig, naslednjič celostna slika od spredaj in zamegljenimi obrazi pa bo. Bo šlo?
zeus.zeng
# 10.01.2018 ob 19:32
@Dajana_B
glede prenaseljenosti Zemlje... to je mit, ki ga prodajajo mediji.... Zemlja je dallleeeć od tega, da bi bila prenaseljena... Če bi vse ljudi sveta strpali v Avstralijo, bi bila država New South Wales prenaseljena... Toliko o prenaseljenosti Zemlje.
------------------
gospo bi bilo potrebno povprašati koliko je meja normalne poseljenosti s človeškimi opičnjaki . Mogoče 100 miljard - da nas bi bilo kot mravelj ... Le da so one manjše in manj ,,kakajo ,, ....
the law1
# 10.01.2018 ob 19:17
Končajmo financirat te nevladnike (mešalce megle) in to dajmo za otroški dodatek.
KovacevaKobila
# 10.01.2018 ob 14:40
Trenutni dodatek stimulira lenuhe in goljufe ter podpovrečne.

Eno vprašanjce: kaj pa sejnine, subvencionirani obroki, stanovanja na državne stroške, računalniki na državne stroške, avtomobili na državne stroške, mobiteli na državne stroške in vse ostale bonitete, ki so jih deležni parlamentarci (pri plačah, o katerih lahko večina Slovencev le sanja)?

Mar to ni stimuliranje ‘lenuhov’ in ‘podpovprečnih’?

Prečudovita doslednost slovenskih volilcev: ljudi v socialni stiski se zmerja z ‘goljufi’ in ‘lenuhi’, ker dobivajo otroški dodatek ... hkrati pa se pod drugimi novicami neprestano gruli, da je treba ‘najprej pomagati revnim rojakom’ in podpira enkratno plačane politike, ki so deležni celega kupa neupravičenih privilegijev na stroške davkoplačevalcev.
bunta
# 10.01.2018 ob 14:05
Seveda je namen socialna varnost.

Bolje bi bilo vzpostaviti sistem kjer se taki, ki smo preskrbljeni, iz ciste solidarnosti odpovemo otroskem dodatku z garancijo, da ta denar dejansko pride v roke druzinam, ki ga zares potrebujejo.
henodarling
# 10.01.2018 ob 13:14
nvk
bo treba malo zakone prebrat...!

Sicer pa kakorkoli dodatek obrnemo in preložimo, revnim družinam bo še vedno pomoč k preživetju.
Preprosto je treba delavce pošteno plačat!
the law1
# 10.01.2018 ob 19:34
@zeus.zeng

ker državljanom pobere drugje - tisto kar je manj obdavčeno se namreč mora plačati iz lastnega žepa ...

Seveda, da pobere drugje in tudi to je problem v Sloveniji oz. struktura pobranih davkov. Mi smo vse vrgli na pleča zaposlenim in to je problem.

Razbremenimo plače konkretno in uvedimo 3% nepremičninski davek kot na Danskem. Zakaj mora pri nas zaposlen brez nepremičnine plačevati enormne zneske za upokojenca z vredno nepremičnino. To je absurd. Pa pola usto so jih o skrbi za mlada. Pa pustite človeku, da zasluži ne pa ga skubit na vseh koncih in krajih preden si sploh lahko ustvari življenje.
Simba
# 10.01.2018 ob 15:05
grommm: " Povrh vsega pa naši to šele konec leta odbijejo od zneskov dohodnine kot nekakšno "davčno olajšavo". Otrok mora pa jesti vsak dan."
V službi si uredi da ti upoštevajo mesečno olajšavo, tako se ti bo olajšava mesečno izplačevala in ne letno.

sedaj pa nazaj k temi: strinjam se s tem kar je napisal Abndbn.
nvk
# 10.01.2018 ob 14:20
nvk
bo treba malo zakone prebrat...!


Si lahko malo bolj specificen kaj hoces povedat?
Olorin
# 10.01.2018 ob 22:51
@Dajana_B
"ni meje, zato, ker se planet Zemlja nenehno povečuje"

Lahko prosim za vir te trditve? Lahko je tudi YT, malo smeha ne skodi.
the law1
# 10.01.2018 ob 19:28
@zeus.zeng

ustavite konje , negativci in dežurni pljuvalci na državo . Če ste nezadovoljni sami s sabo in svojim bednim življenjem še ni rečeno da je tudi država bedna . Dela pač , kar lahko naredi glede na finačne možnosti - vi se pa s tem znajdite - ne pa zapravljate po trgovinah . Jasno je seveda da država ne more razdeljevatis redstev kar počez . Vse bolj se mi zdi da večina Slovencev , ki škilijo čez planke ni vrednih države in bi bilo prav da preizkusijo kako je zunaj

No, ta država je bedna na marsikaterem področju. In primis je to pokojninski sistem v katerega vplačujem mnogo denarja za prazen nič. In ja to povzroča sedaj nezadovoljstvo in dejansko bedo v pokojnini, če se računa samo na to gnilobo od našega državnega pokojninskega sistema
bud00
# 10.01.2018 ob 14:57
Vsem otrokom enako denarja. Zakaj razlike med njimi? Za starše pa so tako socialni dodatki.
henodarling
# 10.01.2018 ob 13:59
Skippy
torej jih (probleme)socializem ustvarja še danes, kar naprej??? To je pa res sistem od vraga, še po skoraj 30 -tih letih!
d_a_r_k_o
# 10.01.2018 ob 13:57
Večkrat zapored 'njegov namen ni...'.Nenazorna zadeva (abstraktna).
minnaema
# 11.01.2018 ob 13:53
NAMEN OTROŠEKGA DODATKA NI OSNOVNA SOCIALNA VARNOST
a na žalost številne družine v naši podalpski deželici SE PRETOLČEJO skozi mesec tudi
z pomočjo otroškega dodatka -žalostno a resnično je tako kakor zapisano-zato -
državni adlatusi morali bise že zdavnaj o tem problemu - zamisliti in odločati po načelih
pravičnosti -ne pa tako "znajdi se" ali celo tako "saj se to dogaja tebi NE meni" in vse tiho je bilo
Vsaka NOVA Vlada /naše podalpske deželice/ se do onemoglosti hvali kaj bo vse dobrega naredila za svoje državljane, KO BO VLADALA potem pa vse izpuhti kakor milni balončki &
oprostite direktnosti a žal je tako kakor zapisano !
QUENDI
# 11.01.2018 ob 10:58
....se strinjam.....bo pa potrebno redefinirat osnovno socialno varnost.....zajamčeno plačo....itd.....
21.12.2012
# 10.01.2018 ob 23:18
@nikhrast

Kako to misliš vsakemu se da, namreč jaz ga ne dobim, ker nimam otrok, a skozi davek pa ga plačujem.
bud00
# 10.01.2018 ob 23:17
Otroški dodatek bi moral upoštevat starost otrok, širino, dolžino, težo, spol, vero, višino čela, barvo kože ipd. V ta namen bi morali takoj vzet v roke kakšen star priročnik in po Sloveniji razposlat študente, ki bi s pomočjo policije naredili popis otrok. Vrhovni komite vrhovnega sveta vrhovnih članov pa potem določi znesek otroškega dodatka, ki se mesečno usklajuje z inflacijo bitcoina vezanega na nafto in število Trumpovih tvitov. Otroci rojeni na 29. februar pa bodo upravičeni do otroškega dodatka do svojega 18 leta oziroma do 72 leta po trenutnem štetju.
zeus.zeng
# 10.01.2018 ob 19:30
izi07
In vendarle je tam brezposelnih malo čeprav so socialni transferji in tudi otroški dodatek kar 3 x višji kakor pri nas.
--------------
ja , vendar je pri njih vrtec 5x dražji ....
the law1
# 10.01.2018 ob 19:25
@klicaja

Zamude so zaradi minimalizmov, drobtinčarstvo hrani birokracijo. Do minimalne hrane, zdravstva, varstva, bivanja, prevoza, kulture, ...do 800 eur! Zgornje vrhove kapitala bi pogledali: zakaj so delodajalci obdavčeni manj kot 30 odstotkov pri nas, če so v sosednjih državah več kot 40 odstotkov!!!!? TU SO REZERVE. ..!!! Lp iz severa!

Zakaj ima Danska manj obdavčene plače kot Slovenija.

Poleg tega pa kje obdavčitev pravnih oseb več kot 40% glede na to, da Avstrija ima 25%, Danska 22%, Finska 20%, Norveška 24%, Švedska 22%, Nizozemska med 20 in 25%, Švica 16,55% in ne nazadnje Irska, ki je tudi močno na severu napram nam "enormnih" 12,5%. In ko govorimo o Irski govorimo o državi z drugim najvišjim standardom v EU

No, sedaj še enkrat kje zaboga si ti, ko praviš da je DDPO v tej državi več klot 40%?

No, tudi, če ne ločiš med severom in jugom in si slučajno "down under" je tudi tam DDPO med 27,5% do 30%. Upam, da ti je jasno kako so ostali davki nizki v Avstraliji.
GORILA
# 10.01.2018 ob 15:01
@Dajana_B
glede prenaseljenosti Zemlje... to je mit, ki ga prodajajo mediji.... Zemlja je dallleeeć od tega, da bi bila prenaseljena... Če bi vse ljudi sveta strpali v Avstralijo, bi bila država New South Wales prenaseljena... Toliko o prenaseljenosti Zemlje.

...saj sem rekel, da to poslušam od (predvsem) domoljubnih modrecev na tem forumu... jaz ko pogledam na zemljevid sveta vidim nekaj povsem drugega!
Mirko Tipka
# 10.01.2018 ob 14:52
V nevladnih organizacijah se zavzemajo

Tole bo pa napačen podatek. Sem govoril z vsaj 10 nevladnimi organizacijami, pa se od njih nihče ne zavzema za tole vprašanje, ki zadeva vlado in ne nevladne organizacije.

Nekdo si je spet želel narediti reklamo, da obstaja
Haloo
# 12.01.2018 ob 18:04
Reveži na se odpovedo otrokom, kapitalisti pa polovijo sužnje, kot v dobrih starih časih
3010eur
# 11.01.2018 ob 16:49
Zvišajte minimalno plačo in nehajte zaj... s temi krpicami ...

Ampak ne, problem so plače managerjev, ja revež ne more preživeti s 10 000 eur bruto, rabi 14000 ... Da, da tem najprej, in to v državnem podjetju.

"Zvišali bomo vse plače." Najprej tiste najnižje, pa ne bo treba nobenih dodatkov ...

Ta otroški dodatek iz. bonbonček si pa lahko nekam ...
božo1
# 11.01.2018 ob 15:01
"Namen otroškega dodatka ni osnovna socialna varnost"

V življenjski praksi mnogih družin,pri nas in verjetno še kje, je to le retorična fiskultura za "visoko" politično ali tudi znanstveno sociološko leporečno besedovanje.

Se pravi, če to ni tako, potem bi z otroškim dodatkom izenačevali tistim, ki to ne zmorejo, nek nad standard(virtualni ali opisan?), ki bi naj šel vsem otrokom v naši (ali določeni) družbi.

Osnovni standard se ve kaj naj bo: hrana, oblačila, učni pripomočki itd, itn.

V t.i. nad standardu, čemu da je namenjen otroški dodatek, pa se naj zagotavlja tistim katerih redni dohodek to ne dopušča, še npr.: plačila izbranega paketa izvenšolskih interesnih dejavnosti, da se omogoča preživljanje počitnic s plavanjem ali smučanjem, določena oprema za šport in kulturo, obiski kinopredstav, muzejev, koncertov ipd., in še kaj kar sociologi, pedagogi in zdravniki priporočajo.

V praksi pa se ve kako to je in koliko stane otrok od plenic do poklica. In kam naj gre otroški dodatek oz.štipendija 70 evrov, če je ŠOS izračunala, da študent stane na mesec 550 evrov?

In ob vsem tem pa se je za strinjati, da bi otroški dodatek moral biti univerzalni dodatek, enak za vse otroke (model v Avstriji), sociala pa je nekaj drugega.

Sistem bolj bogih in manj bogih, pa domnevno do bogatih je ena nič kaj posrečena mineštra. Če npr. delodajalec nagradi zaposlenega za nadpovprečne učinke, ni zanj nič kaj spodudno, če se mu ta "nagrada" odpiše z znižanim otroškim dodatkom ali s štipendijo.
Sandalovina
# 11.01.2018 ob 14:30
"Višina socialne pomoči za posameznika po njihovih navedbah znaša približno 67 % sredstev, ki so nujno potrebna za preživetje."

Hipokrizija vlade in večine komentatorjev. Česa ne razumete ali nočete razumeti? Ko gre za migrante vpijete, da je treba pomagati "domačim" revežem, ko pa je to treba storiti, ste proti. Zakaj že enkrat ne poveste edino resnico, da vam dol visi za vse, domače in tuje nesrečnike, da vas zanima samo še nadaljnje vaše "rejenje" in plemenitenje vašega bogastva? Fuj. Svet je poln sociopatov vseh barv.
Haloo
# 11.01.2018 ob 08:58
Opažam, da se prenekateri starš okorišča z otroškimi dokladi za lasten komfort (tobak, prsti polni zlata, avto višjega razreda....) med tem ko pritiska s pomočjo javnih občil na vlado, češ otroci so lačni!
Pa kaj še'?
Med tem ko se niti v pomanjkanju delavcev veh profilov ne zaposli. Pika!
ElTorro
# 11.01.2018 ob 07:28
Mene osebno pri otroških dodatkih najbolj moti progresija glede na število otrok. Za prvega najmanj, za vsakega naslednjega več.

Moralo bi biti ravno obratno - za prvega otroka toliko, da nihče ne bi mogel reči "ne morem si privoščiti imeti otroka" - da res lahko ima otroka vsak, ki si ga želi.
Da pa se izdatno financira petega otroka nekomu, ki že ima štiri, pa je precej zgrešeno...
21.12.2012
# 10.01.2018 ob 23:16
Bog ne daj, da s tem denarjem plačaš račun za elektriko.
Nikolaj
# 10.01.2018 ob 23:02
Otroški dodatek je kategorija, ki nima antisocialnega pomena, temveč gre za subtilno in alegorično merilo, ki se razvršča v kriterij mehkega nasada paradižnikov in krompirja z okusom teološkega misticizma fižolovih prekl ter upoštevajoč direktivo št. 245 EU.

Opomba:: Definicija otroškega dodatka s strani nedefinirane nevladne organizacije.
nikhrast
# 10.01.2018 ob 21:56
Otroški dodatek se da vsakemu, pobere se pa tistim z visokim zaslužkom pri davčni poli.
Plača, dividende, renta, obresti... vse skupaj, če so ti dohodki visoki, plačaš precej davka, če so pa nizki, pa bolj malo.
Vse to je enostavno, ne moreš dikriminirati da ne bi nekomu dal otroški dodatek.
Kazalo