Slovenija

Poudarki

  • V letu 2018 je predvidena tudi novost pri višini denarne socialne pomoči za eno osebo
Anja Kopač Mrak
Ministrica za delo poudarja, da lahko starši, ki so na novo upravičeni do otroškega dodatka, zanj lahko zaprosijo že septembra. Foto: BoBo
VIDEO
V prihodnjem letu manj va...

Dodaj v

Z novim letom še 50 tisoč otrok upravičenih do otroškega dodatka

Sproščanje varčevalnih ukrepov
27. december 2017 ob 19:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je opozorila na sprostitev nekaterih varčevalnih ukrepov v novem letu. Tako bo v letu 2018 plačani očetovski dopust znašal 30 dni, pokojnine se bodo uskladile dvakrat, do otroškega dodatka pa bodo upravičeni starši v 7. in 8. dohodkovnem razredu.

Za izplačilo otroških dodatkov je prihodnje leto v proračunu predvidenih 237 milijonov evrov, je povedala ministrica, saj bo s sprostitvijo otroškega dodatka za 7. in 8. dohodkovni razred do njega upravičenih še 50 tisoč otrok, medtem ko ga zdaj že prejema približno 250.000 otrok. V 7. in 8. dohodkovni razred se uvrščajo starši, ki skupaj zaslužijo med 2.637 in 4.079 evrov neto, za otroški dodatek pa lahko zaprosijo že decembra in ga prejmejo januarja.

Če starša skupaj zaslužita neto med 2.637 in 3.379 evrov, se pri otroškem dodatku uvrstita v 7. dohodkovni razred. Če pa skupaj zaslužita med 3.379 in 4.079 evrov, se uvrstita v 8. dohodkovni razred, navajajo na ministrstvu. Pričakujejo, da bo do otroškega dodatka upravičenih še približno 50.000 otrok, medtem ko ga zdaj že prejema približno 250.000 otrok.

Pomoč ob rojstvu otroka bo prihodnje leto znova univerzalna pravica, ki jo bodo dobili vsi starši z novorojenčkom ne glede na dohodek. Prejeli bodo 280 evrov, je dejala ministrica. Poleg tega bodo novosti pri očetovskem dopustu. Očetje, ki bodo dobili otroka, bodo v letu 2018 upravičeni do 30 dni plačanega očetovskega dopusta, kar je pet dni več kot letos.

Nova pravila za sklepanje zakonske zveze
Prihodnje leto bo začel veljati del družinskega zakonika, ki se nanaša na sklepanje zakonske zveze, postopek pred in med samo sklenitvijo zakonske zveze, prav tako pa tudi na možnost jubilejne sklenitve zakonske zveze. Prav tako bo začel veljati nov pravilnik o sklepanju zakonske zveze.

Zakonsko zvezo bo po novem mogoče skleniti tudi brez prič, župani pa bodo imeli po zakonu avtomatično pooblastilo za sklepanje zakonske zveze, tako da jih ne bo treba več posebej pooblaščati za to. Pokojnine se bodo v letu 2018 po ministričinih besedah uskladile redno, in sicer februarja za 2,2 odstotka, aprila pa še izredno za 1,1 odstotka. Vsi upokojenci bodo julija prejeli tudi letni dodatek.

Vendarle reorganizacija CSD-jev
Ministrstvo bo imelo v letu 2018 največ dela z izvajanjem reorganizacije centrov za socialno delo, ki bo s 1. oktobrom zaživela tudi v praksi, je napovedala ministrica. Po noveli zakona o socialnem varstvu, ki prinaša reorganizacijo centrov za socialno delo, enote centrov za socialno delo ostajajo, se pa združujeta njihova administrativna in splošna služba v 16 območnih centrov.

Reorganizacija predvideva združitev sedanjih centrov za socialno delo v 16 območnih centrov. Vseh 62 enot centrov za socialno delo pa bo še vedno ostalo glavni nosilec socialne politike v lokalnem okolju. Vlada je uredbo o določitvi centrov za socialno delo, njihovega sedeža in teritorialne pristojnosti ter o določitvi enot centrov za socialno delo in njihovega območnega delovanja sprejela decembra.

V letu 2018 je predvidena tudi novost pri višini denarne socialne pomoči za eno osebo. Po predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki je zdaj v medresorskem usklajevanju, bi se zvišala na 331 evrov. To je 34 evrov oziroma 11 odstotkov več kot zdaj. Predlog naj bi bil po ministričinih besedah na vladi januarja, v DZ-ju pa naj bi bil sprejet še v tem mandatu.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
tureavanture
# 27.12.2017 ob 19:34
ministrica, čas je za odstop
niti takšne predvolilne cvetke ne pomagajo več
Krimsky
# 27.12.2017 ob 20:16
Pravzaprav – je vse lepo, saj se trudijo, nekaj delajo …
~
… ostaja pa vendarle nek grenak priokus …

Zaposlenim … pomagati pri vzdrževanju otrok?
Gre za šalo … ali to mislijo resno?

Kajpak, … mislijo resno.
V času 'manj kruha, več iger' … država ZAPOSLENIM staršem pomaga vzdrževati otroke, namesto, da bi delali na ustvarjanju razmer 'manj iger, več kruha', kjer bi starši kar sami lahko vzdrževali svoje otroke …

Ups, … sem malo zablodil, … nismo več v komunizmu, … zdaj je svoboda, moramo paziti kaj govorimo …
slovenkaaaa
# 27.12.2017 ob 19:50
Modrijan, zakaj bi pa v javnem sektorju ostali v službi taki, ki imajo polno delovno dobo in samo životarijo na delovnem mestu, brez zagona, samo da pač hodijo med ljudi... mladi pa brez služb?
Steffy
# 27.12.2017 ob 20:19
Štiri leta AKM ni naredila nič koristnega, brezposelnost ji je zmanjšala gospodarska rast v EU, zdaj bi pa delila bombončke pred volitvami? Pa kdo je tako nor, da gre volit SD?!
Geres*
# 27.12.2017 ob 21:18
A ja. Jedoc potico bom dodala se: dolociti bi se morala maksimalen znesek otroskih dodatkov na druzino. Ki po moje ne bi smel presegati minimalne place. Ker to da vec kot 40 druzin prejema otroske dodatke nad 1.000 eur na mesec in bistveno bistveno vec druzin prejama otroske dodatke v znesku, ki presega minimalno placo... no s tem podpiramo lenobo in reprodukcijo (dolocenih) zaradi ugodnosti.

Visina otroskih dodatkov bi tako morala biti omejena. Nujno. Ce imas rad otroke, ni problem, imej jih kolikor hoces. Ampak otroske bi omejili na eno minimalno placo. Tako ali tako velike druzine dobijo zastonj vrtec, malice, stipendije, subvencije najemnin itd.
Ogroženi
# 27.12.2017 ob 20:13
Dokler bo stranka SD uzurpirala Ministrstvo za delo, ne bo drugače. Dokler boste ljudje mislili, da se revni (še) vedno delijo na leve in desne, bodo pri SD-ju ali pri SDS-u to izkoriščali.

SD - Socialni demokrati so za socialno ogrožene brezposelne ljudi največje zlo, kar jih je po drugi svetovni vojni doletelo. Navijači SD-ja so ali
- ideološko zaslepljeni ljudje, kateri mislijo, da je podpora SD-ju podpora NOB-ju
- koristoljubni delavci v javni upravi (na CSD-jih in ZRSZ-ju), kateri SD podpirajo zaradi koristi.

Ustavimo SD in stanje se bo izboljšalo!

PS: Velika napaka upravičencev do socialnih transferjev in uveljavljanja pravic preko ZRSZ je, da ne vlagajo pritožb na MDDSZ in kasneje, da ne vlagajo Socialnih sporov, kot so to poučeni v pravnem pouku ob koncu zavrnitvenih Odločb!
Ljudje, če se vi ne boste uprli tiraniji Anje Kopač Mrak in njenih pomagačev, ja, kdo pa mislite, da se bo?

Začnite vlagati tožbe! Naj se izkaže dejansko stanje!
Gastrbajtr
# 27.12.2017 ob 21:53
Kar se tiče otroških dodatkov, bom pa samo tole povedal: ne bom pametoval, kakšen sistem bi bil pravičen, vem pa osebno za 2 primera (enega imam v širši familiji), kjer ima ženska 3 otroke in vleče preko 1000 € dodatkov. Ne ena ne druga punca (obe v zgodnjih tridesetih) sta izjavli, da ne nameravata delat. Jasno, da ne - zakaj bi se človek uničeval za minimalca? S tega vidika sta pametni, to je dejstvo. Je pa nekaj hudo narobe s sistemom, da to že leta in leta omogoča. Za kozlat!
marialorca
# 27.12.2017 ob 20:08
Zdravniki so tu izvzeti, ker so drug razred.

In se najde gospod doktor 75 let na delovnem mestu začetnika s plačo ????
Ni izjem, ker so tudi mladi zdravniki "na čakanju".
Gastrbajtr
# 27.12.2017 ob 21:33
V 7. in 8. dohodkovni razred se uvrščajo starši, ki skupaj zaslužijo med 2.637 in 4.079 evrov neto

Je to šala?
nonparel
# 27.12.2017 ob 20:56
Uslužbenci (birokrati) se kar naj upokojijo, ko dopolnijo 40 let delovne dobe. Novih se pa en čas naj ne zaposluje, tako bi zmanjšali prebohotno javno upravo.
V gospodarstvu pa je kar velik odstotek delavcev že pri petdesetih letih popolnoma zgaranih, ti
če dočakajo 40 let delovne dobe brez poklicnih in kroničnih bolezni imajo veliko srečo, ni šans da bi lahko delali še dlje. Birokrat seveda ne trpi tako na delovnem mestu, on bi svojo lepo plačo lahko vlekel skoraj do smrti. Njihove službe so napram delavcem v gospodarstvu tudi bolj sigurne, javni sektor ne gre nikdar v stečaj.
Tako, da ne bi bilo pošteno, da bi v javni upravi delali lahko dlje, delavci v gospodarstvu pa zaradi narave in pogojev dela, ki jim uničuje zdravje, delati dlje seveda ne morejo, niso več telesno zmožni.
Zaposlitev v javni upravi pa tako lahko dobiš samo preko zvez, zaposleni spravljajo svoje otroke in ostalo sorodstvo v službo v JU. Drugim pa so zaposlitve v JU onemogočene.
Tu bi se moralo marsikaj počistiti...
Geres*
# 27.12.2017 ob 19:58
Sicer lepo in prav.

Ampak na enem drugem portalu sem brala, da predlog zdravstvene reforme po 12 mesecih bolniske predvideva znizanje bolniske na vsega 60% place.

Tukaj se bo torej 20 eur dalo tistim, ki jim teh 20 eur prav veliko ne pomeni. Na drugi strani bi najhusje bolnike pahnili v cisto revscino (pustimo ob strani par simulantov, ki gotovo obstajajo).
Skippy
# 27.12.2017 ob 20:55
Ta ministrica pa naj kar odide. Nima nobenih izkušenj iz privatnega sektorja in zato ne ve, kako se kaj ustvarja in kakšni so dejanski problemi. Te njene ideje lahko pridejo samo od nekoga, ki je celo življenje prisesan na javni denar.
kotzi
# 27.12.2017 ob 20:15
bravo...tko se dela...neverjetno je radodarna vlada zadnje mesece...kr naenkrat so se spomnl.haha..vse za zmago sd..in židana...haha
Gastrbajtr
# 27.12.2017 ob 22:08
@ Modrijan

Hehe, zdej si me spomnil na zvitost javnih uslužbencev. Je znanec kake 2 leti nazaj (ne spomnim se natančnega leta), takrat ko je bil ZUJF vroč, razlagal, kako so tudi na Univerzi v Ljubljani (kjer je zaposlen) morali zmanjšat število zaposlenih. In so odpustili snažilke, ki so bile na plačilni listi UL. Nato so snažilke zaposlili nazaj preko zunanjih agencij. S tem so ugodili ZUJF-u in zmanjšali število redno zaposlenih, hkrati pa so povečali izdatke za plače. LOL! Ma ne boš ti Balkanca okol prnesu.
Geres*
# 27.12.2017 ob 21:30
amorce: tako je. Bit samska oseba brez otrok - drzava ti bo dala drobtinice, ce si brezposeln. Ce pa bi ta ista oseba prejemala nekoliko nadpivprecno pkaco, bi bila najbolj obdavcena v drzavi (ker ne bi imela olajsav za otroke). Predlagaj sosedama, naj mata par otrok. Dejstvo je, da bi s tremi otroci oseba brez sluzbe bolje zivela kot ce nima otrok.

O tem se premalo govori. Da so samske brezposelne osebe ali samske invalidne osebe tiste, ki imajo najvecje tveganje revscine. Ne druzine.
HOR
# 27.12.2017 ob 20:21
Skratka mnogim socijalno ogroženim še vedno "pada mrak na oči"...
brane37
# 27.12.2017 ob 19:53
za en euro presegamo povprečje da sin ne dobi štipendije
kje je tukaj povišanje
Gams
# 27.12.2017 ob 22:06
Socialne bodo povišali za trideset evrov nimam pojma kako lahko tisti ki to dobite preživite z 290 evri
mikitr
# 27.12.2017 ob 20:58
Zakaj pokojnin nebi usklajavali za fiksne zneske,ne ,zakaj nekdo ki ima 2000 eur dobi več povišanja kot tisti z 300 eur.
firtoh
# 27.12.2017 ob 19:53
Ne vem,če se za dvajset evrov splača iti birokracijo
yoda
# 27.12.2017 ob 21:50
kdaj bo dodatek za otroke po 18 letu nazaj,
****
hahaha. Otroci starejši od 18 let?!? A lahko nehate starši iz svojih otrok delati opravilne invalide?. Delat naj se spravijo, da pridobijo delovne navade in kaj zaslužijo. Ma kakšen dodatek za “otroke” +18 (:
Geres*
# 27.12.2017 ob 20:43
Skippy: popolnoma se strinjam s tvojim komentarjem o pretirani prisilni uravnilovki v nasi druzbi. Sama spadam v kategorijo, ki je ultra obdavcena in povsod placujem najvisjo mozno tarifo. Prvi ukrep bi zame moral biti davcna razbremenitev plac. O cenah vrtca za nas "bogatase" s 1.600 eur x 2 place raje ne bi govorila... Za kozlat.

Ampak ko je govora o znizanju bolniskega nadomestila na 60% place in 20 eur otroskega dodatka... no tle pa nimam dileme, cemu bi se odrekla.
Skippy
# 27.12.2017 ob 20:35
V tej državi niti otroci niso isto vredni. Za enega otroka moraš plačati 500 evrov vrtca in ne dobiš otroškega dodatka, za enega ne rabiš plačati nič in dobiš še otroški dodatek. Socializem se ne ustavi niti pri otrocih.
galoper
# 27.12.2017 ob 20:35
"Reorganizacija predvideva združitev sedanjih centrov za socialno delo v 16 območnih centrov. Vseh 62 enot centrov za socialno delo pa bo še vedno ostalo glavni nosilec socialne politike v lokalnem okolju."
Sprememba napisov še ni reorganizacija. Vsebina dela je pomembna, ne pa naslovi.
Guliarth
# 28.12.2017 ob 08:37
Moške kvote v CSDje!!!
samogledam
# 28.12.2017 ob 06:19
Kdaj boste dvignili invalidnino delovnim invalidom,ki je že deset let nespremenjena? Ti ljudje so zboleli med gradnjo za boljši jutri...le komu?
pajcevina984
# 27.12.2017 ob 22:46
@Skippy

Tebi gre pa očitno samo keš po glavi in bogastvo.....,primerjati se z Avstrijci, težka bo. Kar se denarja tiče seveda je zelo pomemben, problem v Sloveniji nastane, če imaš malo plačo v deželi, kjer je vse drago kot žafran, hodita dva člana družine v službo pa ne preživita družine skozi mesec.....,starši pa hodijo fehtarit na Karitas, RK, Zvezo prijateljev mladine......Mi je prišel na um en hrvaški pregovor, ki je že zelo star in zgovoren: "Sirotinja je i Bogu težka".....,ali z drugimi besedami revež je še Bogu v breme, itd......Mene socialna plat državljanov izjemno zanima, in lepo je, da je je večini vsaj kolikor toliko lepo in človek bi bil vesel, da bi bilo več srednjega sloja v Sloveniji, ne pa da je peščica Slovencev nesramno bogata, drugi pa še za kruh nimajo.....,manjka nam empatije dragi Skippy. Saj epilog pa je ob zadnji uri za vse enak - matilda na koncu ne izbira, pred matildo pa smo vsi enaki - tako revni kot bogati......To je nemara zares še edina pravica......
Skippy
# 27.12.2017 ob 22:08
@Gastrbajtr
to je glavni problem. In potem spremljam uspešne in sposobne, ki delajo najzahtevnejša dela in imajo 1 otroka, in celo hordo tistih, ki ne delajo in niso ustvarili nič, in imajo 3, 4 otroke. Na dolgi rok bo to pokopalo družbo.

Nujno rabimo otroški dodatek, vezan na otroka in ne na premoženje staršev. Šele takrat se bo nehalo z izkoriščanjem.
amorce
# 27.12.2017 ob 21:11
imam dva socijalo šibka soseda ki komaj shajata, za delo nista ... denarna pomoč ki bi se naj povišala za 34€ je kr neki ... a mislim da do tega ne bo prišlo še par let ... predvolilna poteza pač
SamoRes
# 28.12.2017 ob 09:07
Cerar je pozabil še dodatek za gorivo za bogatejše. Njihovi terenci porabijo več od avtomobilov revežev.
Gastrbajtr
# 28.12.2017 ob 00:08
Moram še dodat za ta primer s tremi otroki, da imajo še stanovanje z neprofitno najemnino - cca 80 kvadratov za okoli 120€ (tm nekje, mal sm že pozabil natančne cifre, mogoče je celo 150). Jz sm kot študent pred 10 leti več plačeval za sobo.
Geres*
# 27.12.2017 ob 23:25
bb33

Ne vem, iz kje ti prihajas. Jaz iz Zgornjega Posocja. Kleno slovensko podezelje. Komaj kaj narodnostno mesano. 10 let nazaj ni bilo sluzb. Moski jo je se nekako dobil, zenske ne. Pa so se pari po kakih dveh letih odlocli za prvega otroka. V ipanju, da se v tem casu situacija spremeni. Da ne bo edinc, so nato imel se ta druzga. Situacija je danes taka, da se sluzbo dobi. Ne glih karkol, ampak ce hoces delat, bos sluzbo dobil. Vmes so ti kleni slovenski pari ugotovil, da se ne splaca zenski hodit delat. Imel so se ta 3. in nekateri se ta 4. otroka. Teh klenih slovenskih zensk ne bos danes spravil s kolom delat.
Gastrbajtr
# 27.12.2017 ob 22:13
P.S.

Hotel sem povedat, če ni to jasno iz zapisa, da so za snažilke po novem plačevali več. :-)
SamoRes
# 27.12.2017 ob 21:49
Ta vlada je izgubila kompas, pred odhodom tlači v žepe bogatejših na vseh področjih, od zdravnikov, direktorjev, za zdravstvo bi po novem bogataš plačal le 15e več od najrevnejšega.
Zdaj bo še dobil dodatke nekdo s štirimi jurji plače madona to si v dveh letih skupaj bajto vrže pa rabi za otroka dodatek ali kaj.
Pri tistih ki res rabijo se pa pogovarjajo o dvigih minimalne plače za petnajst evrov, tu bo do revolucije prišlo enkrat.
nvk
# 27.12.2017 ob 21:08
Skippy, niso vsi ljudje lenuhi in socializem je čisto v redu, dokler je prisotna zdrava pamet. Sicer bom obtožen nacionalizma, ampak jaz bi raje dal otroške dodatke in olajšave Slovencem, ki imajo povprečno in nadpovprečno plačo, ter s tem vzpodbujal, da se obrži sposoben kader v Sloveniji kot pa da z otroškimi dodatki subvencionirami delodajalcev poceni delovne sile iz Balkana, ki potem drži dol mizerno minimalno plačo.

Je pa res, da bi imel veliko manj milosti pri sociali, nezaposlenosti, ko obstaja potreba po delovni sili, financiranje nepotrebnih nevladnikov, optimiziranje delovnih procesov javne uprave, itd.
mirror
# 27.12.2017 ob 20:04
@Modrijan6
Vsak, ki v JS dopolni 40 let delovne dobe mora v pokoj. To je zelo dober ukrep. To pa zato, ker mladi ne morejo napredovati zaradi starih prdcev, ki jim je všeč lahko delo z ugodnimi delovnimi pogoji in z visokimi dohodki in zato odhajajo v tujino. Sem tudi za delo po upokojitvi, vendar ne sme biti na istem delovnem mestu. Zdravniki so tu izvzeti, ker so drug razred.
tore
# 28.12.2017 ob 10:47
Najemnik z najvišjim dohodkom, ki je plačeval neprofitno najemnino, je Ljubljančan: njegov mesečni zaslužek znaša več kot 4.200 evrov. Cenzus za ohranitev neprofitne najemnine je sicer izjemno visok: znaša namreč dvakratnik slovenske plače, kar pomeni, da bi pravico do neprofitne najemnine obdržal tudi, če bi zaslužil več kot 2.000 evrov mesečno.

Evo še ena cvetka iz Butal. Iz portala Pod črto.
slovenkaaaa
# 28.12.2017 ob 09:29
manjka nam empatije dragi Skippy. Saj epilog pa je ob zadnji uri za vse enak - matilda na koncu ne izbira, pred matildo pa smo vsi enaki

pajčevina, jaz imam fakultetno izobrazbo, moja sestra srednješolsko. Imam 2x višjo plačo od nje. Ko sem se učila za maturo, je šla sestra na žure, ko sem študirala za faks, je delala v trgovini in imela veliko več denarja od mene. Za morje in vse. Sedaj pa meni manjka empatije, ker mislim, da ni pošteno, da dobi ona od sociale toliko, da pokrije razliko med njeno in mojo plačo???
slovenkaaaa
# 28.12.2017 ob 09:26
Fakultetno izobraženi začnejo delati šele po 30 letu

Mirror, jaz sem fakultetno izobražena in sem se zaposlila pri 23ih. Pri 63ih imam polno dobo, razen če jo bodo podaljšali. Če je ne bodo, grem v penzijo. Če bom sposobna za delo, bom še kaj na trgu zaslužila s svojim znanjem. Fakultete običajno trajajo 4-5 let, zakaj bi fakultetno izobraženi začeli delati po 30. letu torej? Ja, študentsko delo odpravimo, pa bodo prej.
slovenkaaaa
# 28.12.2017 ob 09:10
Problem nastane, ker so šli nekateri zelo mladi v službe in so pri 59 letih že penzjonisti, to je vsaj zame nesprejemljivo, drugi problem so mizerno majhni penzjoni, po SPIZU 2 je zdaj za moške denimo odmerna stopnja za izračun penzjona 57,25%, mirror izračunaj kakšne penzjone imajo novi penzjonisti

Ja, ampak dejstvo je, da tisti, ki so šli kot najstniki delat, pri 60ih niso najbolj produktivni del javnega sektorja. Pa naj se da zunanje, morda mednarodne komisije, in naj ocenijo, če so nujni na delovnem mestu, ker imajo toliko novih idej in vsega... Če so tako dobri, lahko po upokojitvi še zmeraj služijo od kake tržne dejavnosti, ne pa pač za šalterjem. A to, da so pri 35ih ljudje še brez prave delovne dobe pa zate ni sporno?
Gastrbajtr
# 28.12.2017 ob 00:12
definitivno pa bi ogromno otrok obogatilo našo družbo!

Odvisno kakšen zgled bodo starši.
Gastrbajtr
# 28.12.2017 ob 00:05
Gastrbajtr: 1. otrok, prva starostna skupina - 485 eur. Lepo, ne?

Zelo.
pajcevina984
# 27.12.2017 ob 23:11
@Skippy

Please ne s takimi nabijat ob tako pozni uri. Tu smo že kar stari ljudje in nismo priplavali po župci - drugo Švico so nam leta 1991 obljubljali pa jo imamo - midva nisva imela škarij in platna.....,jasno je kot beli dan da je bilo izgubljeno veliko priložnosti da ne naštevam dalje........,zakaj smo ostali tam, kjer smo. Tebi, ki si tako pameten pa svetujem službo v politiki denimo na Ministrstvu za gospodarstvo tam boš lahko pokazal vse kar znaš......,morda nas popelješ v drugo Švico o kateri eni še kar sanjarijo......
Gepard007
# 27.12.2017 ob 22:25
Zakaj začne vsaka vlada delati zadnje pol leta, mandat pa je 4 leta? Predlagam, da skrajšamo mandat na pol leta, da bom enkrat v življenju videl poslance delat celo leto :D
Geres*
# 27.12.2017 ob 22:17
Gastrbajtr: 1. otrok, prva starostna skupina - 485 eur. Lepo, ne?
bistri08
# 27.12.2017 ob 22:13
Fino, Zdaj bo pa tut prijatel Janković dobiu dodatek.
zelda
# 27.12.2017 ob 21:54
Kera dimna zavesa, tko kot ognjemet za novo leto. 15 minut se nebo sveti v raznih barvah in potem ... ostane prazen nič...prvi dan novega leta in stari pufi, ista služba ali pa sploh ne in skrb za preživetje do konca meseca. Tisti, ki boste za 20 Eur dali glas SD-ju, si zaslužite, da tolčete isto bedo še naprej.
Modrijan6
# 27.12.2017 ob 21:53
@nonparel

Pozabljaš, da je v javnem sektorju zaposlenega ogromno pomožnega kadra, čistilk, tehničnih sodelavcev, kuharic, pomočnikov kuharja, pomočnic vzgojitelja - to so vsi kadri v javnem sektorju, ki spadajo v skupino J, imajo tako majhne plače, da jim mora države doplačevati do minimalne plače. Pa saj v javnem sektorju ne delajo samo sodniki, profesorji, zdravniki in drugi visokokvalificirani poklici - javni sektor je pisan........, in za te reveže iz skupine J ravno tako velja ZUJF in prisilno upokojevanje kot za profesorje, visok kader se itak upokojuje pri 65, problem so res nižji kadri, ko izpolnijo pogoje pri 58, 59 letih......, ti javni uslužbenci niso kaznovani samo z malo plačo pač pa tudi z mizerno penzijo........Nonparel malo se pozanimaj pa boš videl kako je s tem.
garmond
# 27.12.2017 ob 21:22
Joj, kakšne bedarije eni tukaj pišejo.
Otroški dodatek in olajšave bi dali samo tistim z povprečno in nadpovprečno plačo???!!!
Otroški dodatek je socialni korektiv!!!
Geres*
# 27.12.2017 ob 21:03
Skippy: saj podobno razmisljam. Samo danes me he iz tira vrgel predlog o 60% bolniskem nadomestilu. Ker to bo za hude bolnike totalni sok. Pa da ne bi kdo pomislil, da hodim po bolniskih. Zase sem bila v zivljenju enkrat samkrat na bolniski. Naj pri podobni statistiki tudi ostane.

Sicer pa je Slovenija mojstrica uravnilovk - kot sem ze veckrat povedala, smo orvi na svetu po enakosti v prihodkih. Se pravi inamo najmanjse razlike v placah. Na svetu. Mislim, da dodaten komentar ni potreben. Grem raje se mal potice pojest.
Kazalo