Prvi je na posvet o kandidatih za varuha človekovih pravic prišel Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Prvi je na posvet o kandidatih za varuha človekovih pravic prišel Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek - Travnik
Konec februarja se bo iztekel šestletni mandat zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek -Travnik, Foto: BoBo
Kdo bo bdel nad človekovimi pravicami?
Kdo bo novi varuh?

Prvi je na posvet prišel vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, drugi pa mu sledijo v polurnih presledkih. Po srečanju ni želel povedati, katera imena je Pahorju predlagal, presodil pa je, da bo izbor kandidata za varuha za predsednika izziv, saj je, kot je znano, za potrditev kandidata v DZ-ju potrebna dvetretjinska večina.

Möderndorfer je Pahorja tudi prosil, da bi poslanci, preden bodo dobili predlog kandidata, lahko dobili tudi njihove vloge. Na podlagi imen se namreč po njegovih besedah težko odločajo, kakšni so njihovi predlogi. Je pa Möderndorfer, kot pravi, Pahorju že danes povedal, katero ime bi bilo zanje "zagotovo sprejemljivo, in to ni bilo eno".

Möderndorfer je še dodal, da verjame, da Pahor pri kandidatih za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča ne bo imel težjega dela.

Tanko: Treba bo še kar nekaj dela
Tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko medijem ni želel razkriti, katerega kandidata je stranka pripravljena podpreti, saj gre za neformalno podporo - stranka bo namreč svoje uradno stališče oblikovala na torkovem sestanku poslanske skupine. Kandidat pa prihaja z liste kandidatov, ki so prispeli na poziv predsednika republike, je še povedal Tanko.

Vodja SDS-ovih poslancev pri tem podobno kot Möderndorfer predvideva, da bo treba še kar nekaj dela, da bi prišli do potrebnega dvetretjinskega soglasja o katerem izmed kandidatov.

SD že opravil nekaj pogovorov
Janko Veber
, vodja poslanske skupine SD-ja, je pojasnil, da izrazitega favorita med prijavljenimi kandidati nimajo. Poslanci SD-ja so se že sešli s kandidati Rinaldom DiRicchardijem - Muzgo, Lilijano Kozlovič in Lujem Šproharjem, saj so se ti želeli predstaviti njihovi poslanski skupini, zato so z njimi opravili pogovore. S tem je seznanil predsednika republike, ki je ta imena dal na seznam mogočih kandidatov. Veber je ob tem poudaril, da izrazitega favorita med kandidati nimajo, pripravljeni bi bili podpreti tudi katerega od kandidatov s seznama.

DL predsedniku zaupa
Državljanska lista na pogovorih pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrecno ni podprla nobenega izmed kandidatov za varuha človekovih pravic. Po besedah namestnice vodje strankine poslanske skupine Katarine Hočevar zaupajo predsedniku, da bo predlagal dobrega kandidata, ki bo istočasno užival tako zaupanje političnih strank kot javnosti.

V stranki so sicer po besedah Hočevarjeve naredili tudi svoj ožji izbor kandidatov, o katerem pa v izjavi za medije po posvetu ni podrobneje govorila. Pri kandidatih za prvega namestnika Računskega sodišča pa stranka podpira vrhovnega državnega revizorja na računskem sodišču Jorga Kristijana Petroviča, je povedala.

Za SLS primernih več kandidatov za varuha
Po posvetu s Pahorjem je vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc dejal, da bi jih lahko njegova stranka od predlaganih kandidatov za varuha človekovih pravic podprla kar nekaj. Prevc imen ni želel razkriti.

Kot je dejal Prevc, bi SLS podprl več prijavljenih kandidatov, a v tem trenutku soglasja med strankami še ni. Prevc je prepričan, da bo predsednik države "prav kmalu tudi tu našel neko rešitev - osebo, ki bo dobila potrebnih 60 glasov v parlamentu". Za varuha pa bi lahko v SLS-u podprli tudi nekoga, ki zdaj ni na seznamu kandidatov. Na vprašanje, ali bodo v SLS-u podprli kandidata, če ga bosta podprli največji dve parlamentarni stranki, je odgovoril, da je to odvisno od kandidata.

Za namestnika predsednika računskega sodišča bi SLS podprl Jorga Kristijana Petroviča, je dejal Prevc. Izbor namestnika predsednika Računskega sodišča bo po Prevčevih besedah manjši oreh, saj za potrditev potrebuje le navadno večino glasov. Kot pravi Prevc, mu je predsednik Pahor pojasnil, da ima sedanji vrhovni državni revizor na Računskem sodišču, ki je med kandidati za prvega namestnika predsednika sodišča, večinsko podporo parlamentarnih strank.

DeSUS izbiro varuha prepušča Pahorju
Podobno kot v DL-ju tudi v DeSUS-u izbiro kandidata za varuha človekovih pravic prepuščajo Pahorju. Stranka se je odločila, da ne bo izrecno podprla nobenega izmed predlaganih kandidatov, je po posvetu pri predsedniku povedal vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša.

Je pa Jurša dejal, da si v stranki želijo, da bi bil novi varuh nekdo, ki se do zdaj ni politično izpostavljal, hkrati pa je v javnosti prepoznan.

Jurša je Pahorju povedal, katerega izmed kandidatov za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča podpirajo v stranki, a imena ni želel razkriti. Jurša je ob tem še dejal, da so se v stranki pripravljeni pogovarjati tudi o katerem koli drugem kandidatu, ki ga bo predlagal Pahor.

Za NSi favorit ali favoritinja le "eno ime"
Kot zadnja danes se je posveta pri Pahorju udeležila namestnica vodje poslanske skupine NSi-ja Iva Dimic. Tudi ona imena strankinega favorita ali favoritinje glede varuha ni želela razkriti, a ga je vseeno, ko je pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali bi bila za NSi kot kandidatka sprejemljiva nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman.

Za namestnika predsednika Računskega sodišča bi bili v NSi-ju pripravljeni podpreti Jorga Kristijana Petroviča, saj ima podporo več poslanskih skupin.

Rekordnih 26 prijav na predsednikov poziv
Na poziv za varuha je prispelo 26 kandidatur. Nekateri kandidati so se prijavili sami, druge predlagajo različna društva, institucije, pa tudi posamezniki. Med drugimi se za to mesto potegujejo nekdanji direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh, informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, zdajšnji namestnik varuhinje Tone Dolčič in velenjska tožilka, znana predvsem po primeru koroške deklice, Aleksandra Štiblar.

Predsednik lahko za varuha predlaga tudi več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. V DZ-ju je za izvolitev varuha potrebna dvetretjinska večina glasov vseh poslancev.

Čebašek - Travnikovi se bo mandat iztekel februarja
Konec februarja se bo iztekel šestletni mandat zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek -Travnik, ki se na poziv ni prijavila in tudi ni dala soglasja h kandidaturi, ko sta jo predlagala Združenje Forum romskih svetnikov Slovenije in Eko krog. Je pa pozneje dejala, da bi se bila pripravljena pogovarjati o ponovni kandidaturi, če bi jo predsednik republike o tem povprašal.

Pahor se bo posvetoval tudi o kandidatih za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča. Za to mesto se potegujejo direktor Davčnega urada Maribor Marjan Špilar, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču Jorg Kristijan Petrovič, Miranda Groff Ferjančič z ministrstva za finance in Gregor Korošec. Predsednik države predlaga kandidata za namestnika DZ-ju, ta pa o njem s tajnim glasovanjem odloča v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina poslancev.

Člani Računskega sodišča so predsednik Računskega sodišča in njegova dva namestnika, vse pa imenuje DZ za mandatno dobo devetih let.

Kdo bo bdel nad človekovimi pravicami?
Kdo bo novi varuh?