Branku Crvenkovskemu naj bi Borut Pahor predlagal drage svetovalce iz Slovenije. Foto: EPA
Branku Crvenkovskemu naj bi Borut Pahor predlagal drage svetovalce iz Slovenije. Foto: EPA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "kabinet predsednika Vlade RS v tem mandatu nima nobenih pogodb z zunanjimi izvajalci s področja svetovanja stikov z mediji. Omenjeni "spin doktorji" nikoli niso sodelovali s sedanjim premierjem Borutom Pahorjem, prav tako niso z njim sodelovali v preteklosti, enega od njih predsednik vlade sploh ne pozna. Zavračamo vsa namigovanja makedonskih medijev in njihove povzetke v slovenskih medijih, saj se premier Pahor nikoli ni pogovarjal niti ni priporočal svetovalcev nekdanjemu makedonskemu predsedniku Crvenkovskemu. Premier Borut Pahor pričakuje jasno pojasnilo makedonske stranke socialnih demokratov Branka Crvenkovskega v zvezi s tem vprašanjem."
340.000 evrov za pritoževanje nad vlado
Kot poročajo mediji, je nekdanji makedonski predsednik Branko Crvenkovski mimo javnega razpisa za svetovanje trem slovenskim poslovnežem v treh letih plačal 340.000 evrov.
Po poročanju spletnega portala macedoniaonline je teh 340 tisočakov romalo v žepe treh slovenskih svetovalcev, ki naj bi Crvenkovskemu pomagali preprečiti premierju Nikoli Gruevskemu, da bi bil uspešen pri pogajanjih z Atenami glede imena Makedonija. Kot je v nedavnem televizijskem soočenju dejala članica izvršnega odbora makedonskih socialistov, ki jim pripada Crvenkovski, Ana Pavlovska - Daneva, je svetovalce priporočil prav premier Pahor.

Pogodba je bila podpisana z Dejanom Verčičem (ta je dobil 136.000 evrov, Verčič je tudi solastnik Pristopa, vendar naj bi se iz lastništva že umaknil), s Predragom Ašanin Goletom (84.000, Gole je bil nekdanji predstavnik Darsa za stike z javnostmi) in z Dajano Gutešo (120.000, nekdanja zaposlena na Pristopu), nosi pa naslov Pogodba za kratkoročno strategijo, cilje in javno komuniciranje. V njej mu svetujejo, naj se "vedno pritožuje nad pritiski vlade na politične stranke in medije".
Zadeva je tudi že v rokah makedonske protikorupcijske komisije, kjer pa so nam povedali, da so zadevo preiskovali zgolj v okvirju tega, ali je bil za svetovalce izdan javni razpis. Kdo je svetovalce priporočil, komisije ni zanimalo, so dejali. Ker so bili svetovalci izbrani mimo razpisa, so o zadevi že obvestili makedonsko tožilstvo. Tudi slovenska komisija za preprečevanje korupcije s strani makedonskih kolegov ni bila obveščena, prav tako primera niso zaečeli preučevati na lastno pobudo.
Verčič: To je neumnost
"Poglejte, mene so takrat povabili iz urada predsednika Crvenkovskega, če bil pripravljen sodelovati kot svetovalec. S Pahorjem nisem o tem nikoli govoril, sploh ne vem, kot kaj naj bi me priporočil (Pahor je bil takrat predsednik SD-ja, op. p.), to je bilo štiri leta nazaj. Ne vem sploh, kako naj to komentiram, to je čista neumnost. Gre za povsem notranjo zadevo Makedonije," je za MMC dejal Verčič.

Za odgovore smo prosili tudi makedonske socialne demokrate, na katere še čakamo.