Premier Borut Pahor bo imena kandidatov za ministre razkril prihodnji teden. Foto: BoBo
Premier Borut Pahor bo imena kandidatov za ministre razkril prihodnji teden. Foto: BoBo

Do volitev, rednih ali predčasnih, ne bom niti ene minute okleval, da ne bi storil, kar je v moji pristojnosti in v korist blaginje državljanov, trdi premier Pahor.

Premier Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade še ni razkril imena kandidatov za nove ministre. Kot je zatrdil, bo to storil naslednji teden. Po njegovih besedah so pogovori s kandidati v zaključni fazi, do zdaj pa naj bi se morebitni novi ministri po njegovem izkazali za zelo skrbne, kar ga, kot pravi, veseli.

"Glavni cilj - ostati v zdravem jedru evroskupine"
Pahor je zatrdil, da je glavni cilj Slovenije, da ostane v zdravem jedru evroskupine, zato si bo vlada prizadevala, da okrepi gospodarsko rast z vzpodbujanjem kreditne dejavnosti bank, da ohrani glede na razmere visoko zaposlenost in da Slovenija ostane med državami, ki imajo rekordno nizko inflacijo.

"V trenutnih razmerah je pomembno troje. 1. Odločnost, da boš svoje osebne strankarske in parcialne interese podredil tistemu, kar definiraš kot skupno dobro. Ko razčistiš s tem, je vse skupaj veliko lažje. 2. Potrebna je jasna vizija. 3. Potreben je pogum, da se soočiš s težavicami, ne glede na posledice. Vse troje v tem hipu imamo, tudi med kandidati in kandidatkami," je poudaril Pahor.

Dodal je še, da bo, če kandidati za ministre ne bodo potrjeni in bo s tem vlada dobila nezaupnico, slovenska država bolj ali manj odvisna od ravnanja državnega zbora, saj bo vlada opravljala le tekoče posle in to v času, ko bi bila potrebna vlada z vsemi pooblastili. "Do volitev, rednih ali predčasnih, pa ne bom niti ene minute okleval, da ne bi storil, kar je v moji pristojnosti in v korist blaginje državljanov, je poudaril.
Premier sicer še vedno ne izključuje dogovora o predčasnih volitvah tudi v primeru izglasovane zaupnice in računa, da bi do njih prišli z ustavnim zakonom. Kot pravi, bi bilo to najbolj razumno obnašanje slovenske politike.
Reformam se ne bo moč izogniti
Po njegovih besedah bo volilni čas tisti, ki bo razkril skromnost političnih izbir. "Tudi politični tekmeci ne bodo mogli zanikati potrebe po reformah in ne vidim veliko manevrskega prostora. Lahko pa bodo rekli, da reforme niso potrebne, ampak potem bodo nase prevzeli razloge za strahovito razočaranje ljudi po volitvah," meni premier.
Poudaril je še, da je njegovo merilo, da do nove vlade pridemo brez vmesne krize, se pravi, da vlada dobi zaupnico in se država popelje do predčasnih volitev z operativno vlado. "A državni zbor lahko odloči drugače," dodaja.