Pahor in Perry sta se strinjala, da je treba diverzifikacijo energetskih virov gledati v okviru varovanja okolja. Foto: BoBo
Pahor in Perry sta se strinjala, da je treba diverzifikacijo energetskih virov gledati v okviru varovanja okolja. Foto: BoBo
Sorodna novica EU po pritiskih močno povečal uvoz dražjega ameriškega plina

Pahor in Perry sta, kot so sporočili iz urada predsednika republike, spregovorila o poudarkih slovenskega predsedovanja pobudi Tri morja, ki ohranja čezatlantsko razsežnost. Po njunem mnenju je srečanje pomembno tudi zaradi diverzifikacije energetskih virov, pri čemer sta se se Pahor in Perry strinjala, da je treba vse gledati v okviru varovanja okolja.

Sorodna novica Začenja se eno največjih poslovno-političnih srečanj v samostojni Sloveniji

Premier Šarec je v pogovoru, kot so sporočili iz kabineta premierja, poudaril, da so Slovenija in Združene države Amerike strateške partnerice ter zaveznice v Natu, in se zavzel za nadaljnje poglabljanje sodelovanja na političnem, gospodarskem ter varnostnem področju.

Posebej je izpostavil odlično in dolgoletno sodelovanje med državama na področju civilne jedrske energije, saj je Jedrska elektrarna Krško opremljena z ameriško tehnologijo Westinghouse. Jedrska energija ostaja pomembna za zanesljivo oskrbo z energijo v Sloveniji, je opozoril premier.

Za krepitev sodelovanja EU-ja in ZDA

Šarec in Perry sta se strinjala o pomenu nadaljnje krepitve sodelovanja med EU in ZDA na vseh področjih, tudi na energetskem, s ciljem diverzifikacije virov ter poti za zagotavljanje varne, trajnostne in konkurenčne energije.

Spregovorila sta tudi o drugih sodobnih izzivih in grožnjah s poudarkom na pomenu zagotavljanja kibernetske varnosti, ki prav tako zahtevajo še tesnejše čezatlantsko sodelovanje, so sporočili iz kabineta premierja Šarca.

Perry bo danes sodeloval na predsedniškem panelu v okviru vrha pobude Tri morja, na katerem bodo govorili o EU-ju med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem ter odzivanju na tranzicijske in geopolitične izzive.

Poleg sekretarja Perryja se srečanja v Ljubljani iz ZDA udeležuje tudi vršilec dolžnosti pomočnika državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philip Reeker.