Premier in njegova 18-članska ekipa. Foto: MMC RTV SLO
Premier in njegova 18-članska ekipa. Foto: MMC RTV SLO
Pahor in Janša sta primopredajo premiersih poslov opravila uro po državnozborski potrditvi nove vladne ekipe. Foto: Vlada/Kristina Kosec (Bobo)
Gospodarska kriza je bila v ospredju nagovora Boruta Pahorja. France Križanič (minister za gospodarstvo) in Mitja Gaspari (minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve; na sliki) bosta imela težko nalogo. Foto: MMC RTV SLO
Jerovšek, Irgl in Petek
Opozicija je obljubila 100 dni miru. Foto: DZ
Borut Pahor
Borut Pahor se je poslankam in poslancem zahvalil za izkazano zaupanje. Foto: DZ
Janez Janša
Janez Janša je v imenu SDS-a opozoril, da recesije v Sloveniji še ni, da pa se predstavniki nove oblasti obnašajo, kot da je Foto: DZ
Koalicijski del DZ-ja je po izpisu izida glasovanja potrjeni vladi zaploskal. Foto: MMC RTV SLO
Dogajanje pred razpravno dvorano
Potrjevanje vlade

Potrjeni ministri so pred državnim zborom prebrali z ustavo predpisano prisego: "Prisegam, da bom spoštoval(a) ustavni red, da bom ravnal(a) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval(a) za blaginjo Slovenije."

Premier Pahor se je poslankam in poslancem zahvalil za izkazano zaupanje, ki presega obseg glasov koalicijskih strank. Kot pravi, ta vlada razume, da gre v čas negotovosti in se zavezuje politiki konsenza, da bi "kot reprezentanca Slovenijo popeljali v klub najbolj razvitih in solidarnih držav".

Pahor se je še zahvalil dozdajšnjemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ministrski ekipi. Dediščina te vlade namreč po njegovem mnenju omogoča, da se z gospodarsko krizo spopadejo bolje pripravljeni. Janši se je tudi zahvalil, ker je v zadnjem mesecu z njim usklajeval vprašanje reševanja gospodarske negotovosti in zunanjepolitična vprašanja.

Ministrsko ekipo so na javnem glasovanju - poslanci so glasovali o kandidatni listi kot celoti - podprli poslanci SD-ja, Zaresa, DeSUS-a, LDS-a in SNS-a in poslanca narodnih skupnosti, nasprotovali pa so ji v SDS-u in SLS-u.


Janša tudi uradno predal posle Pahorju
Medtem ko bo večina primopredajnih poslov na ministrstvih potekala v ponedeljek, pa sta nekdanji premier Janez Janša in njegov naslednik, Borut Pahor, primopredajo izvedla že ob 20. uri. Janez Janša je premierju Boruto Pahorju izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004 - 2008 in mu zaželel uspešno delo. Poudaril je, da novi vladi zapuščajo "solidno podlago" in rezultate zadnjih štirih let ocenil kot dobre. Dejal je, da je bilo "okrog 80 odstotkov tega, kar je bilo načrtovano, narejenega".

Borut Pahor se je poudaril, da vlada "sprejema odgovornosti z gospodarstvom v dobri kondiciji" in se Janši zahvali, ker je sprejel povabilo k razmisleku o sodelovanju v okviru partnerstva za razvoj.

Vlada na delo že prvi konec tedna
Vlada se bo na prvi seji predvidoma sešla že v soboto. Na njej bo ministrski zbor med drugim imenoval državne sekretarje na ministrstvih in v kabinetu predsednika vlade ter pripravil spremembe zakona o dohodnini in zakon o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvidevata davčne olajšave za podjetja.


Borut Pahor se je v svojem uvodnem nagovoru osredotočil predvsem na finančno krizo in na to, kaj bo njegova vlada storila, da omili njene posledice. "Vlada, ki odhaja, ni odgovorna za situacijo, v katero gremo. Situacija v svetu je taka, kot je, mi jo moramo vzeti kot izziv in skupaj odigrati vlogo reprezentance," je poudaril. "Naš ključni cilj je, zlasti v prvem, najtežjem letu, osredotočiti moči v to, da premagamo ovire finančne krize v svetu."

Pahor: Od ministrov pričakujem odrekanje
Borut Pahor je opozoril, da predlaga sedem nestrankarskih kandidatov in pet žensk in da bosta, kot kaže, prvič v zgodovini samostojne Slovenije na čelu ministrstev za notranje zadeve in obrambo ženski. Od ekipe pričakuje veliko odrekanja, "da bomo naše politične kariere, usodo naših strank, popolnoma podredili delu vlade - sicer ne bomo mogli dela izpeljati tako, kot je treba". Pahor je še napovedal obuditev partnerstva za razvoj.

SLS: Program preveč centralističen
Vodjo poslanske skupine SLS-a Jakoba Presečnika moti predvsem centralizem, tako v koalicijski pogodbi kot med samimi kandidati ter premalo predlogov za reševanje gospodarske krize. "Nimamo osnove, da bi verjeli, da bo ta ekipa znala prilagajati ukrepe," je bil oster Presečnik in nadaljeval: "V tem času bi bilo pričakovati, da bodo predvideli nižanje stroškov, a o tem ni bilo slišati nič. Čutita pa se zapravljivost in razsipništvo, o varčevanju se ne govori".

SNS: Vse dobro bomo podprli, vsemu slabemu nasprotovali

Zmago Jelinčič je v imenu SNS-a spomnil, da so bile obljube nove vlade velike in da bodo skrbno spremljali, ali bodo izpolnjene. Po Jelinčičevih besedah bo ena izmed najhujših tem nove vlade vprašanje tajkunov: "Tajkunizacija se ni zalčela v mandatu 2004-2008 ali leta 2000, temveč leta 1992. Od takrat se širi in bohoti, takrat se je začelo rušenje gospodarstva, ki se je uspešno nadaljevalo do današnjih dni. Predsednik vlade bo tu imel ogromno dela."

SDS: Slika podobna tisti pred letom 1990
Janez Janša je kot predstavnik SDS-a na govorniškem odru dejal, da je slika nove vlade nenavadno podobna tisti pred letom 1990. Zatrdil je, da se bo z izvolitvijo nove vlade zaokrožila politična slika Slovenije, ki že dalj časa nastaja. S to sliko je po njegovih besedah med drugim povezano dejstvo, da koalicija nastaja na ideološki podlagi. Janša se je še spotaknil ob kandidata za pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki naj bi posegal v odločitve sodniškega društva.

DeSUS: Konec dober, vse dobro
France Žnidaršič je predstavil stališča poslancev DeSUS-a. Napovedal je soglasno podporo vsem kandidatom. Povedal je, da je bila sestava kandidatne liste mukotrpna: "Konec dober, vse dobro." Žnidaršič meni, da je lahko stranka upokojencev zadovoljna s tremi resorji in trdi, da "ni res, da smo dobili drobiž".

Zares: Za vprašanje odnosov s Hrvaško nujno sodelovanje opozicije
Franco Juri, ki je spregovoril v imenu Zaresa, je poudaril, da so poslanci te stranke zavezani lastni vesti, javnosti oz. volivcem. Dejal je tudi, da nihče v Zaresu ni glasovalni stroj, katerega bi lahko nekdo upravljal. "Zavedamo pa se pomena korektnega sodelovanja znotraj koalicije, poznamo vrednost partnerstva in lojalnosti," je dodal. S kandidati za ministre so v Zaresu zadovoljni, še zlasti jih veseli, da je med njimi pet žensk.

SD: Strokovnost pomembnejša od strankarstva
Stališča SD-ja je predstavil Bojan Kontič. Dejal je, da je za novo koalicijo strokovnost pomembnejša od strankarske zvestobe. Pri tem je pojasnil, da je za Slovenijo, ki se srečuje z izzivi, razslojevanje v družbi nesprejemljivo. Poudaril je pomen solidarnosti in zatrdil, da verjamejo v Slovenijo, v kateri bo imel priložnost vsakdo.

LDS: Potrebujemo dialog, ne avtoritarnosti
Borut Sajovic je kot vodja poslanske skupine LDS-a dejal, da bodo podprli kandidate z zaupanjem in da so trdno prepričani, da bo nova vlada sposobna peljati Slovenijo v pravo smer. "Potrebujemo neobremenjen odkrit dialog in ne avtoritarnega načina vodenja, ki pogosto pozabi na stroko in diskreditira drugače misleče," je poudaril. Dodal je, da je predlagana dobra ekipa, ki bo omogočila funkcioniranje pravne države, enakost človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

László Göncz je kot predstavnik poslanske skupine predstavnikov manjšin dejal, da bo podprl novo vlado, saj naj bi nova koalicija upoštevala predloge manjšine, kar se mu zdi pomembno. Opozoril je na pomen tenkočutnega obravnavanja narodnega vprašanja. To je tudi tisto, kar pričakuje od nove vlade.

M. N./S. Z./A. K. K.

Dogajanje pred razpravno dvorano
Potrjevanje vlade