Borut Pahor in Vili Kovačič na pogovoru o datumu referenduma o drugem tiru. Foto: BoBo
Borut Pahor in Vili Kovačič na pogovoru o datumu referenduma o drugem tiru. Foto: BoBo
Predsednik države sprejel Vlija Kovačiča

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se je sešel s predsednikom Borutom Pahorjem, ta pa Kovačiču je pojasnil, da gre za odločitev DZ-ja.

Kovačič si prizadeva, da bi bil referendum o zakonu o drugem tiru razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, saj bi se tako, kot je večkrat poudaril, izognili dvojnim stroškom. Nasprotniki zakona bi, če bi bile volitve in referendum na isti dan, lažje dosegli tudi potrebno kvoto za zavrnitev zakona.

Predsednik Pahor je Kovačiču pojasnil, da gre za odločitev DZ-ja in v ta postopek kot predsednik republike ne more posegati.

To je v tem primeru pomembno tudi zato, ker predsednik DZ-ja razpisuje predsedniške volitve in bi bilo stališče predsednika republike o datumu razpisa volitev in referenduma mogoče razumeti kot konflikt interesov, so še zapisali v predsednikovem kabinetu.

Pobudniki referenduma so potrebno število podpisov za razpis referenduma v DZ vložili prejšnji torek, v petek pa je pristojni parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor sklenil DZ-ju predlagati, da se zakonodajni referendum izvede 24. septembra. Dokončno bo DZ referendum razpisal na izredni seji v torek.

Predsednik države sprejel Vlija Kovačiča