Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Twitter
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Twitter

Geslo letošnje Stične mladih je Izberi vihar, ki so ga snovalci festivala izbrali na podlagi izkušenj in spoznanj na področju dela z mladimi v zadnjih dveh letih. "Razmere so nas zavile v vato in ustvarili smo si lasten položaj udobja, ki nam ne pomaga rasti. Zato želimo mlade spodbuditi, da stopijo iz cone udobja in izberejo vihar, rast, življenje," so zapisali v vabilu na festival.

Srečanje so začeli s pozdravnimi nagovori in mašo, ki jo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Po kosilu so sledile različne delavnice in športni turnir ter koncerti.

Mlade je nagovoril predsednik republike Borut Pahor in se jim zahvalil za topel sprejem ter dobrodošlico. Pozval jih je, naj skladno z letošnjim geslom srečanja pogumno in brez strahu stopajo naprej v prihodnost ter naj nikoli ne izgubijo upanja v boljši svet.

"Še naprej varujte vrednote solidarnosti, prijateljstva, medsebojnega spoštovanja, predvsem pa vedno in povsod skrbite drug za drugega in za skupnost, saj samo skupaj lahko dosežemo vse, kar si zastavimo. Zapomnite si, na koncu vedno zmaga dobro, če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec," je poudaril.

2000 udeležencev 41. Stične mladih

Pahor je prostovoljce in prostovoljke Stične mladih konec decembra 2017 sprejel tudi v predsedniški palači. Lani je organizatorjem festivala izročil zahvalo predsednika republike "za dolgoletno dragoceno poslanstvo, ki med mladimi širi in spodbuja vrednote prostovoljstva, sodelovanja, človečnosti in solidarnosti v dobro skupnosti".

Na festivalu, ki je lani praznoval že 40-letnico, se vsako leto zbere več tisoč mladih. Udeležba je bila nekoliko nižja v zadnjih dveh letih epidemije covida-19, ko so morali organizatorji tudi nekoliko spremeniti program in tradicionalne lokacije dogajanja. Lani se je tako na festivalu zbralo nekaj več kot 2000 mladih.

41. Stična mladih
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Twitter
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Twitter