Pahor je z vencem počastil spomin na padle v vojni za Slovenijo. Foto: Policija
Pahor je z vencem počastil spomin na padle v vojni za Slovenijo. Foto: Policija


Pahorja sta spremljala tudi ministra za notranje zadeve in obrambo, Gregor Virant in Roman Jakič, generalni direktor policije Stanislav Veniger in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Osrednja slovesnost ob letošnjem dnevu državnosti je sicer potekala v ponedeljek na ljubljanskem Kongresnem trgu, slavnostni govornik pa je bil prav predsednik Pahor. V svojem nagovoru je opozoril, da tako kot smo si samostojno državo priborili, jo lahko tudi zapravimo. Poudaril je, da moramo ostati gospodarji svoje usode, in pozval k složnosti naroda.

V Sloveniji se z dnevom državnosti spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina razglasila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Naslednjega dne zvečer je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenija je po razglasitvi prevzela nadzor nad svojimi mejami.

V Sloveniji je namreč 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije, na katerem se je za samostojnost izreklo 88,2 odstotka volivcev, udeležba pa je bila 93,2-odstotna.