Slovenija
Na tokratno sejo komisije je njen predsednik Jani Möderndorfer povabil tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Foto: DZ/Borut Peršolja
Križanič je komisiji pojasnil, da se je sešel z iranskim veleposlanikom, ki je potarnal, kako ne morejo izvajati nobenih finančnih transakcij. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
V DZ-ju zaslišali Pahorja...
VIDEO
Pahor pričal v DZ-ju
VIDEO
Preiskovanje pranja denar...

Dodaj v

Pahor: Premier ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje

Parlamentarna preiskovalna komisija se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB-ju in NKBM-ju
17. marec 2018 ob 13:23,
zadnji poseg: 17. marec 2018 ob 14:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume pranja denarja v slovenskih bankah, je pričal tudi predsednik republike Borut Pahor. Poročila Sove o tej zadevi ni prebral, a kot je povedal, je pričakoval, da se pristojni z njo ukvarjajo.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB-ju in NKBM-ju v obdobju med letoma 2008 in 2011. V tem času naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh z domnevno spornimi nakazili prek največje slovenske banke opral za približno milijardo dolarjev.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je dobivala zelo jasne namige o spornem dogajanju in se odločila napisati posebno poročilo o vseh zbranih podatkih, je povedal vodja preiskovalcev Möderndorfer.

Poročilo je Sova novembra 2010 posredovala na sedem različnih naslovov, tudi predsedniku vlade. Pahor je to potrdil, a povedal, da sam vseh obveščevalnih poročil ne bere, saj jih je veliko in tudi niso vsa enako pomembna. Za to ima svetovalce. "Predsednik vlade kot tudi države mora delo organizirati tako, da se lahko zanese na to, da sprejema prave in pomembne odločitve," je dejal.

Domneval pa je, da je v njem navedeno, da se s to zadevo že ukvarja Urad za preprečevanje pranja denarja. "Če se je konec leta 2010 z zadevo že ukvarjal urad, potem so se verjetno vsi pristojni v državi, s tega vidika torej ni bilo nič zamujenega, če se na poročilo ni odzval nihče v uradu predsednika vlade," je dejal. Poleg tega pa predsednik vlade ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje.

"S Sovo sem dobro sodeloval in bila je koristno orodje v mojih prizadevanjih," je dejal Pahor. "Vendar pa v tistem času moja skrb ni bila proliferacija jedrskega orožja," je odgovoril na vprašanje, ali se zaveda, da je NLB v času njegovega mandata kršil mednarodni embargo za Iran.

Kriza in konflikt s Hrvaško
Takrat je bila Slovenija v krizi. "Podjetja so ugašala iz dneva v dan in imeli smo konflikt s Hrvaško," je pojasnil. Veliko bolj sta ga zato skrbeli varnost na hrvaški meji in varnost Slovencev na hrvaški obali kot tudi hrvaških državljanov v Sloveniji kot pa proliferacija jedrskega orožja, ki je sicer ne podcenjuje.

Strinjal se je, da je treba ugotoviti, kateri mehanizmi so odpovedali in katere je treba dodatno okrepiti ali vzpostaviti na novo, da se taki primeri ne bi ponavljali. Napačno se mu sicer zdi, da bi vse breme tega, da bi bila država varnejša, preložili na Sovo. "Bi pa bilo treba končno poskrbeti, da bi se stavka tam končala in da bi Sova opravljala svoje delo," je še dejal.

Križanič se v postopke ni vmešaval
Nekdanji finančni minister Franc Križanič je preiskovalni komisiji pojasnil, da je od organov v sestavi, kot je Urad za preprečevanja pranja denarja, redno dobival poročila in imel redne sestanke, a se ne spomni, da bi dobil obvestilo urada ali Sove o spornih iranskih transakcijah.

V postopke se ni vmešaval, ker za to po njegovem mnenju ni imel pooblastil. Urad je bil samostojen in avtonomen pri svojem delu, in če je ugotovil pranje denarja, bi moral podati ovadbo tožilstvu, potem pa bi moral pravosodni sistem zadevo peljati naprej.

Redna poročila urada, ki je užival njegovo zaupanje, je pogledal, podpisal in dal naprej, nikoli pa ni nič vprašal, je dejal Križanič in dodal: "V delo se nisem vmešaval, to je bila stvar urada." Ne spomni se tudi, da bi do njega prišel kdo iz Sove in od njega terjal ukrepanje. Po njegovem mnenju bi sicer moral ukrepati pravosodni sistem. "Kako se naj minister za finance odzove na nekaj, kar je v pristojnosti organov pregona," se je vprašal.

Tarnanje iranskega veleposlanika
Križanič je komisiji pojasnil, da se je skupaj z Mitjo Mavkom, ki je bil na ministrstvu zadolžen za mednarodne odnose, sešel z iranskim veleposlanikom, ki jima je potarnal, kako ne morejo izvajati nobenih finančnih transakcij. "Rekel sem mu, naj ustavijo svoj jedrski program in bodo lahko normalno izvajali transakcije," je dejal. Pozneje je na nekem srečanju prvega moža NLB-ja Boža Jašoviča povprašal, ali je to res, a mu je ta pojasnil, da nekaj so poslovali, a so pozneje sodelovanje prekinili in da ga ni več.

Križanič tudi ni dobil nobenega indica o domnevnem pranju denarja v Novi KBM. Prepričan je, da ima banka dovolj dobro strukturo za nadzor preprečevanja pranja denarja.

Poročilo očitno ni bilo alarmantno
Zaslišan je bil tudi Darko Lubi, ki je bil svetovalec za področje nacionalne varnosti pri tedanjem predsedniku vlade Borutu Pahorju. Slovenska varnostno-obveščevalna služba (Sova) ga je novembra 2010 s posebno obveščevalno informacijo obvestila o tem primeru, kar je Lubi potrdil, vendar se vsebine ne spominja. Presodil je, da ni potrebno kakršno koli dodatno ukrepanje. "Očitno to poročilo ni bilo alarmantno, zato sem presodil, da ni treba ukrepati," je dejal.

Kako izčrpno je bilo poročilo, se Lubi prav tako ne spominja. "Očitno sem ocenil, da se z zadevo že ukvarjajo ustrezne službe, ni pa mi treba z njo seznaniti predsednika vlade ali sklicati sveta za nacionalno varnost," je dejal. Priznal pa je, da bi danes ravnal drugače. Danes je razsežnost pojava v celoti znana, v tistem trenutku pa teh podatkov ni bilo, je dejal.

Simona Dimic ne ve ničesar
Vodja Pahorjevega kabineta Simona Dimic komisiji ni povedala nič, saj je pojasnila, da o tej zadevi ničesar ne ve. Dimičeva je tudi zanikala, da bi se v kabinetu predsednika vlade kdaj pogovarjali o tem, da bi iranskemu državljanu pomagali odpreti račun v NLB-ju. Po njenih pojasnilih se tudi niso pogovarjali o pranju denarja italijanskih kriminalnih družb prek Hita in NKBM-ja.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
jockan
# 17.03.2018 ob 13:28
Te telenovele so postale dolgočasne, vsi glavni igralci trpijo za demenco.
RAZOČARAN
# 17.03.2018 ob 13:27
Ne Pahor pa že ni kriv, on ne.
peglezn
# 17.03.2018 ob 13:34
Sami dementneži s slabim spominom... ne vem, kako taki sploh pridejo na te visoke položaje, če nič ne vedo.
Follow Me
# 17.03.2018 ob 13:38
Naša barbika ni kriva ničesar, ona je delala vse po pravilih.
aktivist
# 17.03.2018 ob 13:46
Pahor pa itak nic ni kriv. Saj ni vedel kaj dela.
KLIPAN
# 17.03.2018 ob 13:53
Tega samovšečnega šminkerskega Pahorja enostavno ne prenesem.
Najprej sokriv skupaj z Janšo za največji gospodarski fiasko v samostojni Sloveniji (Teš6), potem pa še najbolj ogroženim družinam in posameznikom zmanjša socialne prispevke.
Ampak zmaga predsedniške volitve, neverjetno.
maja kibira
# 17.03.2018 ob 13:38
Vsakemu ki ima probleme s spominom bi morali pred nastopom sluzbe dati igrico memo in kdor v 20ih poizkusih ne najde vsaj 2 para naj gre v pokoj. Ne vem kako lahko ljudje brez spomina sploh opravljajo kakrsnokoli delo..
marialorca
# 17.03.2018 ob 13:44
Same zlate ribice

Če namiguješ na SPOMIN ZLATE RIBICE, stopi do akvarija in se ji TAKOJ opraviči.
sumtb
# 17.03.2018 ob 13:31
Če tako pogledam za nazaj je samo 1 vlada ki je odstopala po škodi ki so jo naredili - Pahorjeva vlada. Javni dolg je šel pod njim iz 22% BDP na 70%+ BDP, potem bullmastifi, Kresalova, bančna luknja, pranje denarja iz iranskega jedrskega programa v NLB kar je Pahor vedel, gradbinci, in tako dalje, lista je dolga. In slovenski volilec ga je dal za 10 let za predsednika države. Pač po stari navadi vazala iz avstroogrske, bolj kot te gospodar tepe raje ga imajo ljudje.
AmaziN
# 17.03.2018 ob 13:39
Same zlate ribice
urednik01
# 17.03.2018 ob 13:54
kar ste volili to imate
boskid
# 17.03.2018 ob 13:29
Trcka za PM!
aktivist
# 17.03.2018 ob 13:45
Bravo Trcek!
veza
# 17.03.2018 ob 13:27
Včeraj je Trček napovedal nov booom, prihaja iz MB, ki da bo odnesel SDS, bomo videli.
KLIPAN
# 17.03.2018 ob 13:55
@barbar2
"Pahorja oblači Armani, Trčka pa Kim Jong Un."

Pahor naredi z Teš6 miljardno davkoplačevalsko luknjo, Trček do sedaj ni naredil nobene škode.
Ampak seveda, dokler bomo gledali slike na instagramu in ljudi ocenjevali po oblekah, bo pač tako kot je.
lojal
# 17.03.2018 ob 18:08
Borči je nedotakljiv. On je predsednik, ampak ne moj.
patriot44x2
# 17.03.2018 ob 14:27
Mndendolfe ki je pri koritu levih strank že 20+ let bo preiskoval pa ne se hecat no.
Rugess Nome
# 17.03.2018 ob 13:43
to je ena sama farsa. tisti, ki bi moral to preprečit je očitno zatajil in bi moral bit kaznovan. ve se kdo to je
Henrik
# 17.03.2018 ob 14:04
Nihče ne ve nič.
nightwing
# 17.03.2018 ob 13:53
V vsaki normalni državi, bi Pahor sedel na Dobu. Pri nas pa se ga izvoli za predsednika. Očitno še nismo dozoreli.
MrzlaJuha
# 17.03.2018 ob 14:10
Rahlo se mi toži po starih časih, ko bi se vsi tile dementneži spomnili še tistega, česar nikoli niso vedeli.
karlo6
# 17.03.2018 ob 18:18
Pahor vsak državljan je dolžan naznaniti kaznivo dejanje kaj šele predsednik vlade. Bog se nas usmili kakšna mafija vodi to državo
Zdejkapopi
# 17.03.2018 ob 14:03
Simona Dimic pa je bla v casu Pahorjevga mandata glavni stric iz ozadja. Ona ima najbolj umazane prste.
sober
# 17.03.2018 ob 13:50
Dobro a zdaj poligrafa se ne uporablja več? Zakaj tu ni kriminalistične policije pri postopku??? Kaj se greste mrhovinarji?
abies
# 17.03.2018 ob 15:48
Dejmo novinarji, imena, racuni in puščice. Raziskovalno novinarstvo pa to. Od tehle ne pričakujte da boste kaj zvedli. Kot da bi tatu vprašal - hej tastar a si ti mogoče ukradu?
sab
# 17.03.2018 ob 14:41
Kako da imamo na ključnih položajih ljudi kateri se nič ne spomnijo kaj šele da bi imeli
odgovornost. Kako lahko opravljajo odgovorne funkcije če jim spomin peša. Kje so zakoni da se tako početje neha? NORCA SE DELAJO IZ LJUDI
tone7
# 17.03.2018 ob 14:40
To je delo za tožilstvo in preiskovalne organe in ne za parlamentarne komisije, da politika preiskuje samega sebe. Saj bi bilo vseeno, ker sodni sistem vodi politika. Tako Pahor kakor številni drugi so bili seznanjeni z vsemi nečednostimi in danes se ne spominja ničesar. Mafijska družina
Zdejkapopi
# 17.03.2018 ob 14:05
@Antofagasta

Ce bi bil Jansa premier, ne bi noben vec cakal v vrsti, ker bi ukinil javno zdravstvo. Za zasebno pa itak ne bi imeli denarja.
gregori
# 17.03.2018 ob 18:14
Ne vem zakaj imamo pravosodne organe(kateri so izšolani za takšne primere in so stroka) ,če se s takimi kriminalnimi dejanji ukvarjajo različne parlamentarne komisije,katere ta dejanja obravnavajo politično
cairns
# 17.03.2018 ob 17:10
Pahor: Premier ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje

Ne to je čistilka Fata.

Pa kakšne klati Pahor. Očitno se ne zaveda da je bil on vodja izvršne oblasti.On je tisti ki ukaže.
Mitcho_Buchannon
# 17.03.2018 ob 14:27
Sem mislil, da je Radio ga ga na sporedu ob petkih.
zozozo
# 17.03.2018 ob 18:35
Premier ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje

Kdo pa je tisti? Ameriški veleposlanik?
zigadr
# 17.03.2018 ob 14:35
Pa kak se noben ne spomne
Vse bi blo treba na kol dat pa da vidmo če se kir nebi spomnu
Bivši uporabnik
# 17.03.2018 ob 13:48
V naslovu piše, da je komisija Pahorja zaslišala, pod sliko pa, da je bil povabljen na sejo.
Partizan Miha
# 17.03.2018 ob 18:04
rumalina, pozabila si še napisati, da je dal logar, na vse dokumente kjer se omenja njegove strankarske kolege, oznako strogo zaupno. Zanimivo, a ne ?;)
blaz3k
# 17.03.2018 ob 16:45
Škoda da so opustili zdravilo proti demenci= pendrek.
Guliarth
# 17.03.2018 ob 14:57
Kje je 75 milijard? Odgovor : ne vem.
Stroški preiskave in to je vse kar dobi davkoplačevalec. Torej smo pri 75 milijard+stroški preiskave.
Lahko noč.
cairns
# 17.03.2018 ob 17:11
Simona Dimic ne ve nič

Ona ve samo kako se pride do kredita braz kritja in kako se po razkritju svinjarije pobegne v Dubaj.
firtoh
# 17.03.2018 ob 16:44
Premier ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje
Zna pa po diplomatskih kanalih sporočiti Obami,da vzame kakšnega mučenika iz Guantanama,če se lahko slika z njim.
Za vse odločitve je pristojna zlata ribica Princeska 2.Kakšen spomin je pri ribicah pa vemo
blaz3k
# 17.03.2018 ob 16:41
Pahor od mene imaš rdeči karton, verjetno že deseti, kdaj si boš vzel k srcu?
Juhu
# 17.03.2018 ob 16:26
Lepo je Pahor zrežiral tele predsedniške volitve, zdaj so šele začeli padati okostnjaki iz omar, vojska banke komisije izleti,... Vsi tisti nasmeški, selfiji, igranje peka kuharja delavca. Vse tisto dobrikanje je navadno norčevanje.
balrog
# 17.03.2018 ob 16:17
"Pahor: Premier ni tisti, ki dobi neko informacijo Sove in potem odredi ukrepanje". Zaradi te izjave bi moral parlament vložiti ustavno obtožbo proti Pahorju in ga razrešiti z mesta predsednika države. Kaj pa dela premier, če ni on EDINI tisti, ki je dolžan, da terja ukrepanje ... Zakaj pa potem premier dobiva poročila Sove ? Da jih ne bere in da ne ukrepa ?? Premier je EDINI nadrejeni direktorju Sove ... V skladu z zakonom ! Premier je DOLŽAN po zakonu in ustavi ukrepati. Je VODJA izvršilne veje oblasti ... Škandalozna izjava Pahorja. Gre za očitno izmikanje odgovornosti.
mostnica
# 17.03.2018 ob 18:53
Z avtobusi bi jih morali voziti na Dob, toliko je teh "državnikov", ki so uničili Slovenijo!
firtoh
# 17.03.2018 ob 18:51
V normalni državi bi narod stal na ulici in kričal naj odstopi.Včeraj Teš 6,danes izguba spomina in glumljenje gljive
Franc Jozef
# 17.03.2018 ob 16:53
Pahor, če nekaj domnevaš, to preveriš, sploh če si predsednik vlade. Ti tako že celo življenje domnevaš, da če je potrebno kaj storiti, da bo že kdo to storil namesto tebe. Edino na poziranje in solarij ne pozabiš.
mirkoxx
# 17.03.2018 ob 16:41
In slovenski volilec ga je dal za 10 let za predsednika države. Pač po stari navadi vazala iz avstroogrske, bolj kot te gospodar tepe raje ga imajo ljudje.
No ja... dali smo ga za 10 let na hladno, da ne dela skode.
blaz3k
# 17.03.2018 ob 16:37
Premier stori samo tisto kar ga prosi mamica.
sempetrc
# 17.03.2018 ob 16:37
Nisem videl, nisem slišal, če pa sem slučajno bil doma, sem pa spal!
firtoh
# 17.03.2018 ob 16:09
Na pranje denarja se spoznam približno, tako kot tile kekci v preiskovalni komisiji,se pravi nič.
Me pa zanima,zakaj ni obveščen EUROPOL,Interpol,zakaj ni ukrepov ECB-a...,če gre za osebo,ki bi naj oprala denar za teroristično dejavnost ali pa zaradi sankcij proti Iranu.Predvsem pa,če gre za britanskega državljana,zakaj ni v zaporu v UK?
Juhu
# 17.03.2018 ob 16:00
Itak je imel preveč dela s selfiji, twiterji , instagrami, sploh pa zakaj bi se za tako mizerno plačo trudil.
Kazalo