Gospodarstvo

Poudarki

  • Britovšek zanikal grožnje z likvidacijo
NKBM
Pranje italijanskega denarja skozi slovensko NKBM? Foto: BoBo
Hauc
Hauca na zaslišanje ni bilo. Foto: BoBo

Dodaj v

Pranje italijanskega denarja skozi NKBM? Inšpektorica: Banka je nekaj prikrivala.

Preiskovalna komisija DZ-ja
14. marec 2018 ob 12:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Inšpektorja na Banki Sloveniji sta bila presenečena nad številnimi primeri italijanske tipologije pranja denarja v Novi KBM. Banka je pri tem zatajila, sta povedala na preiskovalni komisiji.

Preiskovalna parlamentarna komisija, ki je pod drobnogled vzela največji slovenski banki zaradi sumov pranja denarja, nadaljuje delo.

Banka Slovenije (BS) je novembra in decembra 2014 opravila pregled Nove KBM na področju preprečevanja pranja denarja in pri tem ugotovila številne kršitve, je pojasnil inšpektor pri BS-ju Žarko Gorenjc, ki je pristojen za področje preprečevanja pranja denarja.

Presenetila ga je predvsem veliko primerov t. i. italijanske tipologije, ko so Italijani odpirali račune v slovenskih bankah in nanje dobivali visoke prilive iz Italije in nato dvigovali gotovino. Banka je po ugotovljenih nepravilnostih v nekaterih primerih zapirala domnevno sporne račune in zaostrila pogoje poslovanja. Vendar pa je imela predtem, kot je poudaril inšpektor, Nova KBM "slab sistem za preprečevanje pranja denarja in je v tem primeru zatajila".

Slab notranji nadzor
Banka Slovenije je v Novi KBM leta 2014 ugotovila sistemske pomanjkljivosti, med drugim ni bil ustrezen sistem notranjih nadzorov. V ponovnem pregledu so ugotovili, da so se določene pomanjkljivosti odpravile, težave pa so ostale pri sistemu notranjih nadzorov. "Stopnjevali smo ukrepe, banki smo naložili dodatne ukrepe," je dejal Gorenjc, ki je sicer prepričan, da je sistem nadzora nad bankami v Sloveniji dober.

Predsednika preiskovalne komisije Janija Möderndorferja je zanimalo, zakaj potrebuje banka toliko časa, da odpravi pomanjkljivosti, Gorenjc pa je med morebitnimi razlogi navedel, da gre za veliko sistemsko banko, ki se je priključila k drugi banki, spremenjeno je bilo tudi njeno organizacijsko delovanje. Dodal je, da na Banki Slovenije teče tudi prekrškovni postopek zaradi teh primerov, o podrobnostih pa ni želel govoriti, saj ta postopek vodi pravni oddelek. "In prav ta postopek ugotavlja osebno odgovornost," je pojasnil Möderndorferju, ko ni želel ugibati, kdo je odgovoren za nastale razmere.

"Banka je nekaj prikrivala"
Z Gorenjcem je nadzor opravila inšpektorica Jelena Miloševič, ki je danes dejala, da je šlo pri Novi KBM za poseben primer, saj je bil to prvi primer na Banki Slovenije, da jim je "banka nekaj prikrivala", ko so potrebovali poročila pooblaščenca za preprečevanje pranja denarja. Italijansko tipologijo so sicer zasledili v vseh bankah, vendar so banke izvajale ustrezne postopke, v Novi KBM pa so pri tem zatajili.

"Pričakovali bi, da se bodo nepravilnosti hitreje odpravljale. Vendar pa je treba pri tem upoštevati tudi velikost banke," je pojasnila. Banka Slovenije je kot nadzornik po njenem mnenju zelo zahtevna, banka pa je zdaj precej bolj odzivna, zato meni, da bo izpolnila naložene dejavnosti. "Uprava se zaveda, kaj mora storiti," je poudarila.

Preiskovalna komisija je na tokratno sejo povabila pet prič, med drugim nekdanjega predsednika uprave Nove KBM Aleša Hauca, ki je banko vodil od marca 2012 do konca februarja 2015, vendar se je zaradi zdravstvenih razlogov opravičil.

Britovšek zanikal grožnje z likvidacijo
Nekdanji izvršni direktor za korporativno upravljanje v Novi KBM Primož Britovšek je pred preiskovalno komisijo zatrdil, da ne držijo navedbe, da naj bi kot nekdanji obveščevalec sodelavcem v Novi KBM grozil z likvidacijo. Na večino vprašanj sicer ni odgovarjal, saj ga uprava banke ni odvezala molčečnosti.

Britovšek, ki je bil za kratek čas tudi namestnik pooblaščenke za področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, je na začetku zaslišanja povedal, da mu uprava banke kljub njegovi prošnji ni podala odveze molčečnosti. "Upam, da razumete, v kakšnem položaju sem. Zadeve bi moral komentirati, gre za očitke zoper moje dobro ime in zoper Novo KBM, vendar pa bi me določene stvari lahko spravile v odškodninsko odgovornost. Moja vloga pa ni bila takšna, kot so mi jo pripisovali," je dejal uvodoma.

Pred kariero v Novi KBM je bil zaposlen v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, zavrnil pa je očitke prič, da naj bi se pri svojem delu v banki skliceval na "nekatere prijeme", s katerimi naj bi ustrahoval sodelavce. Na vprašanje, ali držijo navedbe iz anonimk, da je v banki sodelavcem grozil z "likvidacijo", je dejal, da to ne drži.

Priče so ga v dosedanjih zaslišanjih sicer omenjale predvsem pri zapletih s poročilom pooblaščenke za področje preprečevanja pranja denarja za zadnje četrtletje 2013 in prvo četrtletje 2014, ki je obtičal v "predalu" tajništva uprave. Tega naj bi morala pooblaščenka po Britovškovih navodilih popraviti oz. ponarediti, vendar na to ni pristala. "To ne drži," je bilo vse, kar je o tem želel povedati Britovšek.

Bravc: Hauca sem opozoril
Pred komisijo je pričal tudi revizor informacijskih sistemov Jernej Bravc iz centra za notranjo revizijo Nove KBM, ki je pojasnil, da pri pridobivanju potrebnih poročil za svoje delo sprva ni dobil poročila pooblaščenke za preprečevanje denarja za leto 2014. Ko ga je pridobil, je svojo nadrejeno še isti dan opozoril na vsa tveganja.

"Tudi predsednika uprave Aleša Hauca sem opozoril, da obstajajo velika tveganja kršitve zakonodaje, če tega poročila ne predamo inšpektorjem Banke Slovenije. Vendar pa Hauc ni menil, da bi kršili zakonodajo, zato je hotel v nekaj dneh izvedeno revizijo, ki naj preveri, ali navedbe iz poročila pooblaščenke držijo. Revizija je potrdila njene navedbe," je pojasnil Bravc.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mkrebs
# 14.03.2018 ob 12:35
No, nakup njihovih delnic pa je bil nateg! Se je že vnaprej vedelo.
FolkloraS
# 14.03.2018 ob 17:11
Kdaj bodo bankirski barabini sedeli za rešetkami, to nam povejte!?
Homer.
# 14.03.2018 ob 13:53
(Britovšek) Na večino vprašanj sicer ni odgovarjal, saj ga uprava banke ni odvezala molčečnosti.
Jaz sem mislil, da se na to lahko sklicuješ le v primeru obveščevalnih zadev in državne tajne.
Mislim da bančni podatki pač k temu ne spadajo......
Se motim?
Juhu
# 14.03.2018 ob 18:01
A je v Sloveniji sploh kakšna državna firma ali ustanova, kjer se ne bi dogajale lopovščine, oziroma po njihovo nepravilnosti!!??
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 13:42
Na Jansev predlog je Hauc presedlal iz poste v NKBM. Ce k temu dodamo se Kovacica ki je pogosto preko telefona kontaktiral z Janso je situacija popolnoma jasna .Iizgleda da ima Hauc iste simptome “bolezni” kot Zidar ko je treba pricat pred preiskovalno komisijo !
kristjan31
# 14.03.2018 ob 13:18
Spet kriminalisti in policija ne opravljajo svojega dela. Naprej niti ne bom komentiral, ker je škoda časa.
oniks111
# 14.03.2018 ob 16:34
Vse zastonj,delalo se je zvednostjo vseh,ampak nobeden se nič ne spomni.To je tudi zato,ker so v bankah zaposleni bivši obveščevalci,ter bivši kriminalisti,ki so vešči malverzacij na škodo uporabnikov bank.
ATP
# 14.03.2018 ob 13:57
"Banka je nekaj prikrivala."

Ime mehcalca?
zarman
# 14.03.2018 ob 13:52
Probanka je bila "velika stvar". Sedaj boste še le videli, kaj in kje so se odvijale milijardne mahinacije. NKBM in NLB, vendar predvsem slednja. Tukaj je bila prava gnila jama.
Franc Jožef I.
# 14.03.2018 ob 12:28
A bejž!?
jezernik
# 14.03.2018 ob 14:04
Hauc se je zmeraj in povsod obnašal ,kot da je boga zgrabil za j...a in ,da ga samo on nosi pod pasom.
Sheppard22
# 14.03.2018 ob 13:27
spet ne bo nobeden odgovorarjal, čemu je potem sploh kaj pisati o tem xd
Lesnikovsok
# 14.03.2018 ob 18:24
hmm.. po excel izračunih ni bilo nobenega pranja denarja
JBT
# 14.03.2018 ob 18:17
pošteni ljudje. Kaj bomo storili? Ne mine dan, ko ne bi izvedeli lumparij enih in drugih, ki so pri koritu.
oniks111
# 14.03.2018 ob 16:48
Vidi Hauca,sej ga bo razneslo-na zaslišanje pa ni prišel.
smartass2011
# 15.03.2018 ob 10:59
Vlada naj državljanom začne brezplačno deliti apaurin, lexaurin in vršičke trave, sicer bo zaradi množice informacij o tem, kako so nas kradli in nas še kradejo, prišlo do množične ljudske histerije, v kateri bodo državljani pojedli zidove bank, parlamenta, vlade, ...
Igo
# 15.03.2018 ob 07:11
Nekateri Italijani so ga prali v banki nekateri pa v casinojih. Zato pa je bila goriška preskrbljena za 20 let.
agenda21
# 14.03.2018 ob 21:23
Banke je treba prodat in potem ne bo več novic o pranju denarja; iz takšnih ali drugačnih razlogov.
kritik101
# 14.03.2018 ob 13:29
Pa dobro, za špagetarski denar se pa res ne bomo sekirali.
Upamo, da ga je kaj ostalo pri nas.
Enako velja za tisto milijardo v NLB. Če so vsaj provizije naše, je bolje kot nič.
slovenkaaaa
# 14.03.2018 ob 13:21
Torej kje je ECB, kaj za vraga počne ECB?!

mb128, česa pa ti ne veš o ECB? ECB ni bil ustanovaljen za poslovne banke, čeprav ima "banka" v imenu, pristojen je bil za euro in vodenje monetarne politike. Bančna unija pa se je začela vzpostavljati šele v krizi, ECB v času Hauca na NKBM še ni imel pooblastil na področju bank, pa tudi sedaj ima pristojnosti samo za največje evropske banke. Poleg tega ECB nikoli ne posega v dnevne transakcije, ampak opravlja občasne stresne teste in kontrole.
slovenec30
# 15.03.2018 ob 13:01
Hauc glumi, da se mu je v glavi zmešalo in hodi od zdravnika do zdravnika. Boji se tožb in če imaš potrdilo, da nisi diht, ti nič ne morejo, ker se nisi sposoben braniti.

Res pa je, da kaj dosti glumit ne rabi:)

Njegov vojščak Britovšek pa je na komisiji take strelal in kvasil, da je to nepojmljivo. Nič ni kriv, nič ne ve, za nič ni bil odgovoren. Vsi drugi da lažejo. Ja pa ja, pol pa svizec čokolado zavije. Kdo bi temu verjel? Še sam sebi ne verjame.
rumalina
# 14.03.2018 ob 19:03
Tudi Jani očitno dela z Excelom, po njegovo je dva milijona več, kakor milijarda. Prave lopove.ki jih njegova komisija poskuša pomesti pod preprogo, pa podpira tudi sodišče, ki Logarjevi komisiji onemogoča dostop do pomembnih podatkov.
slivovica
# 14.03.2018 ob 19:14
Na Havca so prevalili vso sranje, ki so ga predhodniki zakuhali.

Verjet pa danes, tak nilomur več ne moreš. Še dobro, da niso na banki maket za II. Tir izdelovali :-)
mb128
# 14.03.2018 ob 12:24
Ne vem kaj naj si mislim! Vse kar vem je to da sta Nlb in Nkbm ne samo naši dve največji banki sta tudi sistemski banki in da imamo € že skoraj 10. let! Torej kje je ECB, kaj za vraga počne ECB?!
A to slučajno tudi spada v predvolilno obdobje?!
bad brains
# 14.03.2018 ob 13:15
Mutenje , Jani, mutenje.... Nas zanima miljarda v NLB !!!
Kazalo