Slovenija
Dejstvo, da je SDS izposojeni denar vrnil, ne bo vplivalo na morebitne postopke urada za preprečevanje pranja denarja. Foto: BoBo
VIDEO
Kako se financirajo polit...
VIDEO
Sporni kredit bodo še pre...
VIDEO
Sporno posojilo bodo prev...

Dodaj v

Ali bo ozadje spornega posojila SDS-a preiskoval urad za preprečevanje pranja denarja?

S posojilom se bodo morebiti ukvarjali tudi parlamentarni preiskovalci
12. januar 2018 ob 14:17,
zadnji poseg: 12. januar 2018 ob 22:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Posojilno pogodbo, ki jo je z državljanko BiH-a sklenila stranka SDS, bi lahko pod drobnogled vzel tudi urad za preprečevanje pranja denarja, pa čeprav je SDS medtem pogodbo razveljavil in posojilo vrnil.

Ali bo urad tudi dejansko šel v analizo omenjenega posla, na ministrstvu za finance niso povedali. So pa pojasnili, da "morebitne spremembe civilnopravnih razmerij med osebami, ki bi jih v okviru analize posredovanih podatkov in informacij obravnaval urad, ne vplivajo na obstoj pravne podlage za izvajanje te analize". Ali drugače, to, da je SDS izposojeni denar vrnil, ne bo vplivalo na njihove morebitne postopke.

Navedli so tudi pristojnosti, ki jih uradu daje zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Tako lahko urad med drugim analizira podatke, informacije in dokumentacijo o sumljivih transakcijah, osebah, premoženju ali sredstvih, za katere presodi, da vsebujejo razloge za sum pranja denarja ali financiranja terorizma.

Če urad za preprečevanje pranja denarja presodi, da so podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja, pa o tem obvesti tudi druge pristojne organe. Druge organe lahko obvesti ,tudi če pri svojem delu zazna razloge za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti in za katera je predpisana kazen zapora, so še pojasnili na ministrstvu.

Kot poročajo nekateri mediji, bo več bosanskih državnih agencij po nalogu slovenskega Interpola preverjalo poslovanje in premoženje slovenskega poslovneža Roka Snežiča. Ta je lastnik najmanj dveh podjetij v Banjaluki, zdaj pa se ga povezuje z domnevno spornim posojilom. Snežič sicer pravi, da Dijane Đuđić ne pozna in da z njo ni nikoli sodeloval, a so ga nekateri mediji že postavili na laž. Kaj so organi v Bosni in Hercegovini do zdaj odkrili o Snežiču, za zdaj ni jasno. Tudi slovenska policija je zelo skopa z informacijami, je poročal Radio Slovenija.


Ali se bodo s posojilom ukvarjali tudi v DZ-ju?
Mediji so poročali, da bi se s posojilom lahko ukvarjala tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje pranje denarja v NLB-ju in NKBM-ju in jo vodi Jani Möderndorfer (SMC). Njegova preiskovalna komisija bi lahko natančneje proučila tudi posojilo Dijane Đuđić, je na torkovi izredni seji DZ-ja med vrsticami namigoval Möderndorfer. Đuđićeva je namreč imela pred meseci odprte račune v NKBM-ju, nato pa jih je banka ukinila, domnevno zaradi težav pri pojasnjevanju izvora denarja, ki ga je imela na računih. V SMC-ju so dejali, da Möderndorfer zadeve za zdaj ne bo komentiral.

Stranka SDS je sklenila posojilno pogodbo v višini 450.000 evrov z Dijano Đuđić iz Prijedora v davčno ugodni Republiki Srbski v BiH-u. V četrtek so iz stranke prek profila na Twitterju sicer sporočili, da so počrpani del posojila z obrestmi že vrnili in prekinili posojilno pogodbo.

Računsko sodišče je že napovedalo predrevizijski postopek, tudi policija bo obstoječe informacije preverila v smislu obstoja morebitnih razlogov za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
tuhtam
# 12.01.2018 ob 14:57
Najbolj smešen argument je, da so to valjda dali ven ravno pred volitvami, da bi škodovali SDS. WTF, par tednov pred tem so vzeli kredit! Poleg tega so vzeli kredit za financiranje kampanje!
Guinness
# 12.01.2018 ob 14:28
Koliko člankov še na to temo? A vam ni nič nerodno?

Pomest pod preprogo pa lepo tiho naprej, ker je veliki vodja dejal, da je vse čisto. Tebi ni nič nerodno?
lahk
# 12.01.2018 ob 14:25
Ali bo ozadje spornega urada kredita SDS-s preiskoval urad za preprečevanje pranja denarja? Ja seveda, kdo pa. Saj zato ga imamo! Pa hitro tole rešite, ker se mi ne da tega pol leta vsak dan kot top novico gledat!
tureavanture
# 12.01.2018 ob 14:26
Ah jej, pa bo spet kriv Kučan.
ni maitre
# 12.01.2018 ob 14:41
Tudi parlamentarno komisijo bi bilo treba ustanovit, čist tako iz navade in zato, da bo imela slo3 kaj predvajat.
Rugess Nome
# 12.01.2018 ob 15:17
Nič ne bo. Janša se bo jokal, da se mu dogaja krivica, horde senilnih bebčkov pa bo prižigalo sveče pred uradom za preprečevanje pranja denarja. Na koncu bi itak primer dobila tožilka Blanka Žgajnar, ki bi kak dokaz pomotoma uničila.
Nadja92
# 12.01.2018 ob 15:35
Hej SDS junaki, po koliko boste nakazovali?

https://siol.net/novice/slovenija/sds-po-vracilu-posojila-objavlja-racun-kjer-zbira-donacije-457427
penzl
# 12.01.2018 ob 14:32
Ah ja. Še malo medijske pozornosti, pa bo zadeva spet označena za "zaroto iz Murgl" ipd. Čeprav se je SDS tukaj dejansko sam ustrelil v koleno s tako butasto idejo o kreditu.
Homer.
# 12.01.2018 ob 14:30
Naj se s tem ukvarja tisti, ki je pristojen - Policija!

Mešanje politike in njihovih "komisij" nikoli ne prinese rezultata.....
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 16:15
Za Slovenijo ki verjame v postenost dejanje SDS-a ni nobeno presenecenje. Prigrabljen denar bo JJ vedno tezje spravil v obtok. Vsa cast novinarjem ki edini bedite nad lopovscino nekaterih politikov. Ce bi bil JJ casten moz bi odstopilsam, tako pa ga bodo prej ali slej odnesli na smetisce njegovi dosedanji verniki.
oliva
# 12.01.2018 ob 15:35
"Če so pa politični nasprotniki struje, ki molze že 26. let državo."

;)

Janša je bil od 12 slo vlad v ŠESTIH vladah, dvakrat jo je celo vodil, bil minister, enkrat pa celo predsednik vlade PLUS minister za finance.

Najdite nov spin.
Roko_europe
# 12.01.2018 ob 14:59
Vse lepo in prav, a tukaj so se akterji teh 450 jurčkov malo ušteli...Snežić vedno nekaj "laja" na račun Slovenije in misli, da mu nič ne morejo. Zdaj je v zgodbi še ta gospodična, ki se ve, da denar ni njen in potem še tu "grešni kozel" JJ in recept za preiskavo je več kot jasen in znan. Malo me vse spominja na tisto primitivno izjavo G.G.Mišića takrat, ko se je hvalil, da so z Jankovićem že zmagali pri sestavi vlade...vse skupaj navezujem na večno "pametne" izjave Snežića, ki pa ni tako bister, kot si misli in tudi zaradi tega bo zagotovo preiskava s strani policije stekla. Nikomur ne zavidam denarja, a če si "glup" in se neumno hvališ naokoli z tem, potem ti bo slej kot prej nekdo stopil na prste!
slovenkaaaa
# 12.01.2018 ob 15:53
Pranje denarja v NLB bo pa še malo počakalo.

lopov stalno pokaže na drugega... on je tudi lopov... o SDS se zdaj pogovarjamo.

In kaj delajo člani stranke? So se kaj zbunili ali jim je vse ok?
ga_moram_imet
# 12.01.2018 ob 14:23
No pa začnimo.
ni maitre
# 12.01.2018 ob 15:27
zala10
Ste opazili, da se vse politične stranke skrbno izogibajo kakršnegakoli komentarja na to temo? Že vedo zakaj.

Mogoče so si pa spet lastno maslo nakopali na glavo in zato ni komentarja.
Davčni inšpektorji opravili nadzor v državnem zboru
Poslanci ne plačujejo dohodnine od pavšala za terensko delo.

http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/
davcni-inspektorji-v-drzavnem-zboru.html
severna zvezda
# 12.01.2018 ob 16:27
ta požar je tut en novinarski šalabajzeraj.
kdo sploh to še bere.


......Njegovi bralci so isti kot bralci spletnih strani nova24.tv, reporter ipd. ...... Izdajajo jih izrazito vulgarno in primitivno besedišče, identični skupinski izbruhi ''ogorčenja'' nad vsem in vsemi, ki niso pogodu Janši. In polpismenost.
alcatraz
# 12.01.2018 ob 16:24
Hej SDS junaki, po koliko boste nakazovali?

https://siol.net/novice/slovenija/sds-po-vracilu-posojila-objavlja-racun-kjer-zbira-donacije-457427


Torej, dragi verniki.
Raje donirajte stranki kot da kurite sveče. Je bolj okolju prijazno.
Nadja92
# 12.01.2018 ob 16:51
Vem, da se že ponavljam in sem tudi sama sebi dolgočasna, ampak dragi moji desničarji, če ste tako naveličani levice in njenih mesijanskih vodij, zakaj še vedno vztrajate pri Janši, ki (ne vem kako še niste dojeli) vsakič omogoči zmago levice? Eh, tako ali tako pišem v prazno.

Sama sem pred nekaj časa odšla iz Slovenije v in ko sedaj spremljam situacijo iz razdalje mi je vse skupaj še bolj patetično in me še bolj jezi, da nek Janez zaradi svojega ega drži v šahu celo državo (seveda pa ne gre samo za dotičnega Janeza).
Shaka Zulu
# 12.01.2018 ob 14:51
Vsi pogumni, ko se gre za minorne stvari, ki niso narejene v čredi in vsi potuhnjeni, ko se odvijajo velike sv*njarije, izven črede.
Da se razumemo, tole s tem denarjem iz Bosne je takšna bedarija, da meji na namerno samodestrukcijo. Glede na to, da je transfer povsod uradno in javno obljavljen, je lahko ta dogodek šahovska igra ali pa čisto navadno šalabajzerstvo.
SamoRes
# 12.01.2018 ob 14:44
Raziskat do konca. Đej Đej je bil podpisan pod kredit.
Desniča, ki v propagandi grmi proti balkancem, vmes pa roma v Zagreb in si izposoja denar pri neki bosanski Srbkinji, kateri zapirajo pri nas račune zaradi neznanega izvora denarja.
Če ta na volitvah dobi več kot 5% potem je potrebno zamenjati državljane, ne vlade.
copcop
# 12.01.2018 ob 20:52
Grešnica
Zanima me, npr., če spodnje navedbe držijo:
"Branko Roglić, častni konzul Slovenije na Hrvaškem, sicer pa eden najbogatejših Hrvatov, je v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano.


tiskovna predstavnica SMC Zdenka Jagarinec je navedbe o donaciji Branka Roglića zanikala in zatrdila, da stranka ni prejela nobenega denarja iz tujine in ob tem poudarila, da se v stranki zavedajo, da lahko prejmejo le donacijo slovenskega državljana.

Hvala za raziskavo.

Raziskava ni potrebna, saj navedbe držijo. Financiranje strank od oseb iz tujine je z zakonom prepovedano.

V stranki SMC se tega zavedajo, zato sprejmejo le posojila in donacije slovenskih državljanov. Za razliko od stranke SĐS, kjer sprejemajo posojila tujih državljanov.
slovenkaaaa
# 12.01.2018 ob 15:51
Ste opazili, da se vse politične stranke skrbno izogibajo kakršnegakoli komentarja na to temo? Že vedo zakaj.

Zala, nismo opazili. Opazili smo, da so komentirale prvi dan razkritja novice... sedaj pa naj računsko sodišče in drugi uradi povedo, za kaj je šlo. S katerega računa je denar prišel in na kateri račun je bil vrnjen.

In ja, po moje se je Snežič sedaj uštel, Janša pa mu je nasedel. Financiranje političnih strank je nekaj drugega kot Snežičevi privat posli in diskači v Banja Luki.
slovenkaaaa
# 12.01.2018 ob 15:47
Koliko člankov še na to temo? A vam ni nič nerodno?

A tistih, ki branite JJ-ja, ni nič nerodno? Pa samemu JJ-u? Je morda odstopil kot predsednik stranke in kot poslanec? Je napovedal, da bo odstopil kot poslanec, če se ugotovi, da je šlo za pranje denarja? Nič?
oliva
# 12.01.2018 ob 15:04
"Tudi parlamentarno komisijo bi bilo treba ustanovit, čist tako iz navade in zato, da bo imela slo3 kaj predvajat."

itak, nujno, spodobilo bi se. ;o)))
oliva
# 12.01.2018 ob 15:03
"O Dijani Duduć smo v 3 dneh izvedeli vse, medtem o Irancu v NLB, ne vemo nič? Hm..."

O indonezijskem premogu (eskluziva) tudi ne vemo nič (oz. vi ne veste nič).
Pa še o marsičem.
oliva
# 12.01.2018 ob 15:02
Mater mi je nerodno, k je tolk člankov o spornem poslovanju največje slovenske opozicijske stranke.
Kekec99
# 12.01.2018 ob 14:33
Mislim da bi morala, glede na to da tisti ki daje ta kredit ne more imeti tega denarja, izbira notarja pa potrjuje sum o krivičnem dejanju. To da bi si takega notarja izbral jaz ali vi še razumem, ne pa en politik ali stranka.
bori
# 12.01.2018 ob 19:28
kralj matjaž, # 12.01.2018 ob 18:06
Da bodo udarili z vsemi sredstvi po največji alternativni stranki v državi je bilo za pričakovat.
Pač levičarji si želijo totalitarne države v kateri nam jemlejo in oni lepo živijo.

..Največji alternativni stranki, ja.. saj, takrat je šlo za biomaso..
..sedaj pa 450.000 kredita v treh delih.. ker nekdo lahko da 10 bruto plač... no pa so se 'zaračunali'.. ker je pri nas bruto plača 1.600 eur.. torej bi potrebovali vsaj trideset darežljivih podpornikov..
...Kot Kralj bi lahko s par zlatimi fičniki pomagal svoji najljubši stranki.. kaj bo to za kralja.. ki že dolgo ni uzrl sončnih žarkov in tava po peco.. kjer ga rdeči hudički preganjajo..
severna zvezda
# 12.01.2018 ob 16:19
Ce bi bil JJ casten moz bi odstopilsam, tako pa ga bodo prej ali slej odnesli na smetisce njegovi dosedanji verniki.

....jap, do takrat pa bodo (za zdaj še) njegovi verniki donirali :))

s spletne strani SDS:

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas v tem tednu in tudi sicer podprli, ko smo doživljali medijski linč v zvezi z najemom posojila. Zahvaljujemo pa se tudi vsem tistim, ki z donacijami Slovenski demokratski stranki omogočate uspešne priprave na državnozborske in lokalne volitve.

Donacijo – prispevek fizične osebe se lahko nakaže na TRR pri Abanki Vipa d.d.:

SI56 0510 0801 2542 286

sklic (referenca): SI00 7653-01

BIC banke: ABANSI2X

koda namena: OTHR

namen nakazila: - donacija
SamoRes
# 12.01.2018 ob 16:15
Zmore Slovenija, samo da se takšnih znebi iz politike, drži

RJSlo
# 12.01.2018 ob 14:22
Ali bo ozadje spornega urada kredita SDS-s preiskoval urad za preprečevanje pranja denarja?
-------------------------------------------
???
zozozo
# 12.01.2018 ob 21:08
No, jaz nisem prav nič prepričan, da se druge stranke financirajo 100% čisto in transparentno. Si pa predstavljam, da vsaj med parlamentarnimi strankami ni nihče tako neumen, da bi za malverzacije uporabljal diletanta tipa Snežič.
SamoRes
# 12.01.2018 ob 16:48
SDS napovedala zbiranje donacij, ki jim bodo omogočale uspešne priprave na državnozborske in lokalne volitve.


Vsakemu, ki donira bi morali preveriti račune za pol leta nazaj in vse zapleniti kar se ne ujema z uradnimi prihodki. Ni problem razdeliti nek denar članstvu in ga ti nakazujejo stranki nazaj.
Davčna, novinarji, za vsako donacijo hočemo vedeti od kod denar.
alcatraz
# 12.01.2018 ob 16:12
hahahahaha slika v ozadju ga zmaga. :D
oliva
# 12.01.2018 ob 15:15
Smo opazili, ja.
TOZD
# 12.01.2018 ob 14:52
Ostaja pa dejstvo, da so se pri SDS sami ustrelili v koleno. Ob vedenju, da celoten (para)državni in medijski aparat v službi vladajoče kontinuitete prežita na vsako napačno potezo edine kolikor toliko resne opozicijske konkurence, je takšno početje naravnost nedoumljivo amatersko.
Sandalovina
# 12.01.2018 ob 20:50
Furbo

"Samo je res varianta da je vse zmenjeno vnaprej. Janšo se napade pred volitvami, voli se edino močno alternativo, levico. In pol veselo kradejo skupaj, noben obsojen. Novi pa ne pridejo zraven ker so volilci prisiljeni volit manjse zlo kao.
Štos je da se ta zgodba ze ene 3x ponovila."

Ja. Vse je zmenjeno vnaprej. Tudi to, da ĐĐ tik pred volitvami opere perilo v "čefurskem" pralnem stroju. Saj razumemo, na volitve je treba oditi čist.
furbo
# 12.01.2018 ob 20:06
Jz napišem zakaj se ne nardi referendum za odvzem mandata Janši - uredništvo zbriše, ker je sovražni govor?
A prvi referendum ki bi mel ene 80% udelezbo.
Ajmo kje kak pameten pobudnik, akcija )
alcatraz
# 12.01.2018 ob 17:09
A niso že pred časom imeli nabirko za sodne stroške Nedolžnega? Tisto so vse že ponucali?

premal štoflcev, najbrž so jih nabrali sam za poštnine.... :)
alcatraz
# 12.01.2018 ob 16:16
Če ta na volitvah dobi več kot 5% potem je potrebno zamenjati državljane, ne vlade.

SamoRes, zelo res.
zala10
# 12.01.2018 ob 15:14
Ste opazili, da se vse politične stranke skrbno izogibajo kakršnegakoli komentarja na to temo? Že vedo zakaj.
svabo
# 12.01.2018 ob 22:18
Ha ha ha. Ze tri dni se jokam od smeha. Samo edini posteni dvakrat ne zna oz. Zmore dvigniti denarja. Diplomiral je v Lipnici, doktoriral pa v Prijedoru. Castni doktor za pralnie stroje....
zozozo
# 12.01.2018 ob 20:34
Mater, le kako smo včasih živeli brez notarjev. A ja, pogodbe ipd. smo potrjevali na sodišču, kjer so to isto počeli za veliko manj denarja.
Epafrodit
# 12.01.2018 ob 20:29
Ali bo ozadje spornega posojila SDS-a preiskoval urad za preprečevanje pranja denarja?

Ma kakšno pranje denarja neki? To so samo želeli malo splakniti Patrijine cekine.
bori
# 12.01.2018 ob 19:19
Nadja92, # 12.01.2018 ob 16:51

Lepo napisano in povzeto. In prijetno bivanje.. na kateremkoli kraju te naše oble, ki jo obkrožamo ljudje, pa tudi živali in lepote ki so vsepovsod.. Le preveč jo teptamo in pacamo.. preveč uničujemo zadnja leta za svoj ego.
veza
# 12.01.2018 ob 18:56
mb128
# 12.01.2018 ob 18:12

lahko špekuliramo do onemoglosti, eno pa si zadel, gotovo SDS tega denarja trenutno ne potrebuje, vsaj za politične dejavnosti ne, ker trenutno je bolj kot ne mrtvilo na tem področju, za kaj so ga najeli, pa vedo oni sami.
johndeer
# 12.01.2018 ob 18:09
Dr. davčnih utaj popolni amater, srh me pa spreleti, da naš javni sektor tega amaterja ni sposoben spraviti za dolgo časa v zapor. Mirno ga pusti, da državo preko utaje davkov ropa naprej... No mu bo pa sedaj najbrž račun izstavila mafija za katero pere denar... Imam upanje, da se bo sam javil na Dobu.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 17:51
Spostovani clani simpatizerji podporniki nase stranke SĐS.

Prosimo Vas za donacije, ker gre ponovno za komunisticni konstrukt proti nasi posteni in transparentni stranki, ki ni uspela na popolnoma pravilen transparenten nacin priti do sredstv za volilno kampanjo.

Zato posljite SMS s pripisom : NIKOLI NIC KRIVI na 1919 za donacijo 1€ ali NIKOLI NIC KRIVI 5 za donacijo 5€.

Vasa najbolj postena stranka SĐS

p.s. Najlepsa hvala za vse Vase donacije za NOVI POSTNI NABIRALNIK
zala10
# 12.01.2018 ob 16:01
Fizične osebe lahko prispevajo prispevke za stranko. Prispevki posamezne fizične osebe v gotovini so v letu, za katero se dela letno poročilo stranke, dovoljeni največ do zneska 50 eurov, višji prispevki v denarju pa morajo biti vplačani prek bank, hranilnic ali drugih pravnih oseb, ki v skladu s predpisi, ki urejajo plačilne storitve, opravljajo plačilne storitve.

Narode, navali! :)
g1n3k
# 12.01.2018 ob 15:56
Predvidevam, da se bodo "novinarji v korist družbe" sedaj lotili razsikovanja financiranja vseh parlamentarnih strank, zlasti vladajoče.......Hvala za raziskavo.
.
To je diverzija na druge probleme iz zmanjševanje pomena v slogu SDS. Če te je toliko do razrešitve, a si pozval RTV prek drugih kanalov in angažiral ustrezne druge službe? Zakaj je bilo treba ravno tule komentirat?
Kazalo