Slovenija

Poudarki

  • Predsednik republike Borut Pahor je izpostavil, da Putinov obisk krepi prepričanje o nujnosti dialoga.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 56 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor
Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo dejal, da Putinov obisk krepi prepričanje o nujnosti dialoga. Foto: BoBo
Vladimir Putin
Iz Kremlja so v sporočilu za javnost zapisali, da bosta obe strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih sodelovanja med državama. Foto: Reuters
VIDEO
Ekumensko srečanje v ljub...

Dodaj v

Pahor: Putinov obisk odlična priložnost za sporočilo miru

Erjavec: Slovenija ima do ukrajinske krize enaka stališča kot EU, kar bomo Putinu tudi predstavili
29. julij 2016 ob 10:37,
zadnji poseg: 29. julij 2016 ob 13:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo Tass poudaril, da Putinov obisk spominske slovesnosti pod Vršičem, kaže na spoštovanje tradicionalnega prijateljstva med Slovenijo in Rusijo.

Obisk predsednika Rusije Vladimirja Putina ob 100-letnici Ruske kapelice je po mnenju Pahorja odlična priložnost za sporočilo miru. Pahor je poudaril, da imata obe državi različna stališča glede nekaterih aktualnih vprašanj.

Pogovor z Vlasto Jeseničnik in Andrejem Stoparjem

"Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog"


"Mislim, da tudi zaradi teh razlik obisk ruskega predsednika in moje povabilo dobivata dodaten pomen," je dejal Pahor in dodal, da to po njegovih besedah krepi prepričanje o nujnosti dialoga.

Zlasti je to pomembno v času, ko je svet prišel, tako Pahor, do točke, kjer sta možno dve poti. Bodisi dialog, kot pot k skupnim prizadevanjem za rešitev ključnih svetovnih težav, lahko pa prevlada retorika izključevanja, je še dejal Pahor in dodal, da morajo naši otroci živeti v miru in blaginji.

Pietetni obisk s pogovori o sodelovanju
V uradu slovenskega predsednika so v sporočilu za javnost pred obiskom izpostavili, da bo Putinov obisk dogodek pietetne narave, katerega sporočilnost je pomen miru in nujnosti dialoga za ohranjanje miru, a bo tudi priložnost za dialog.

Kremelj je po drugi strani na svoji spletni strani v napovedi zapisal, da bo šlo za delovni obisk. Napovedali so še, da bosta strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih dvostranskega sodelovanja na področju trgovine, gospodarstva, investicij, kulture in humanitarnih zadev, bo pa to tudi priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih vprašanjih v svetu in regionalnih vprašanjih.

Erjavec: Slovenija ima enaka stališča kot EU
Da je Putinov obisk pietetne narave je potrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec, a obenem dodal, da bodo ob robu potekali tudi neformalni pogovori, kar ob tovrstnih obiskih ni nič neobičajnega.

Erjavec je dodal, da je bil obisk dogovorjen že pred ukrajinsko krizo, glede katere bo Slovenija, tako Erjavec, Putinu jasno predstavila svoja stališča. Stališča Slovenije so sicer enaka stališčem EU-ja, ki zagovarja suverenost in ozemeljska nedotakljivost Ukrajine.

Slovesnost, odkritje spomenika in večerja s političnim vrhom
Rusko predsedniško letalo bo na letališču Jožeta Pučnika pristalo predvidoma ob 13. uri, preden se bosta oba predsednika napotila proti Vršiču na spominsko slovesnost ob Ruski kapelici. Okoli 16:30 bosta oba predsednika na ljubljanskih Žalah, kjer bo potekalo odkritje spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, ki so padli na ozemlju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni.

Oba predsednika imata v načrtu tudi pogovor na Brdu pri Kranju, kjer bo potekala tudi delovna večerja s slovenskim političnim vrhom. Putin bo še isti večer Slovenijo tudi zapusti.

Putinov obisk bodo spremljali tudi poostreni varnostni ukrepi in zapore cest. Na zastoje se pripravljajo tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, saj bosta zapori predora Karavanke in gorenjske avtoceste sovpadale z gnečo turistov iz Nemčije in Nizozemske. Hrvaški avto-klub zato priporoča pot preko mejnega prehoda Goričane, preko Lendave proti Avstriji.

Pred slovesnostjo še ekumensko srečanje
Pred slovesnostjo so se v Ljubljani na ekumenskem srečanju sestali predstavniki katoliške ter ruske in srbske pravoslavne cerkve. Sporočilo srečanja je poslanstvo miru in dialoga med vsemi cerkvami, društvo Slovenija Rusija, ki srečanje organizira pa skuša letos v slovenski in širši javnosti spodbuditi razpravo o krepitvi dialoga med katoliškim in pravoslavnim svetom.

Ekumensko srečanje bodo spremljale tudi številne kulturne prireditve ob obletnici Ruske kapelice. V Kranjski Gori bo otvoritev razstave sklada ruskega federalnega arhiva Rosarhiv o stoletnici kapelice. Sledil bo koncert enega najstarejših profesionalnih pevskih zborov v Rusiji Mostovskega sinodalnega zbora.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 29.07.2016 ob 10:58
Čas bi že bil, da začnemo gledati na svoje interese, ne pa na druge.
šurda
# 29.07.2016 ob 10:54
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, povabilo
predsednika Russije Vladimirja Putina v Republiko
Slovenijo je EDINA vaša uspešna poteza na tem
delovnem mestu, ki ga trenutno zasedate !
Lluka
# 29.07.2016 ob 11:05
Ne vem , čemu težava z zaporo cest za nekaj ur. Medtem ko so drugje zapore cest že kar stalnica in kolone zaradi obnv vozišč... rekonstrukcij mostov.... več mesecev. pa nikome ništa. Tukaj pa gre za nekaj ur zapore... s tem da smo ODVISNI od ruskega tržišča... kajti veliko podjetij izvaža v Rusijo......
vl4do
# 29.07.2016 ob 12:06
Pahor mora vedeti, da se bodo v kratkem vsi opravicili Putinu in zaceli spet tesno gospodarsko sodelovati. Bodimo med prvimi in ne cakajmo na dovoljenje.
CT
# 29.07.2016 ob 13:26

Maneken je napisal(-a)

Putinov obisk odlična priložnost za sporočilo miru

Seveda, ja. Rusi točno vedo, kako se je napenjal in grozil v intervjuju za RT na muenchenski varnostni konferenci. Maneken ima kredibilnosti za velikost plastičnega zamaška. Edino zunaj se lahko pred cvetličnim koritom pogovarja z ruskim šoferjem, pa še ta se mu bo smejal.
stone77
# 29.07.2016 ob 13:30
p.s. Primorci pa so 25 let Dučeja morali gledat...
Homer.
# 29.07.2016 ob 15:09
Lovec
# 29.07.2016 ob 14:37
Stone
Ker v času Socializma so v 45 letih uspeli zgraditi samo cca 50 KM avtoceste.
---------------------------
No malo bolje bi se moral informirati.
Takoj po 2.sv.vojni se je začela izgradnja avtoceste od Jesenic pa do Skopja
Del te avtoceste je bila Jesenice-Ljubljana in naprej Novo mesto-Brežice proti Zagrebu
Avtocesto Ljubljana-Zagreb je gradilo 54.000 brigadirjev brez težke mehanizacije.
80km dolg odsek so naredili v osmih mesecih v letu 1954
Mi danes z vso možno tehnologijo nismo sposobni letno narediti par kilometrov.....

Resda to ni bila 4 pasovnica, ampak "avtomobilska cesta" in je ustrezala še dolga desetletja tedanjim standardom in prometu.
Torej smo tedaj naredili več in hitreje, pa tudi v nekaterih pogledih bolje (nekateri deli cest grajenih z betonskimi ploščami, so v uporabi še danes)
garmond
# 29.07.2016 ob 13:56
Putinov obisk je res odlična priložnost sporočilu miru. Samo pri Pahorju me je vedno malo strah, da ne bo jezik zopet hitrejši od tistega, kar se nahaja malo višje.
Wasabi
# 29.07.2016 ob 12:49
A Janša nič ne tweeta, da k nam pride udbaš, ups, mislim kgb-jevec;)

Ne upa, ali?
Atila the Hun
# 29.07.2016 ob 10:57
šurda

točno tako!
nonparel
# 29.07.2016 ob 14:49
Jaz sem za to, da ima Slovenija z vsemi državami prijateljske in gospodarske stike. Nisem pa za to, da smo politično preveč na strani ene ali druge svetovne velesile. Sem za takšno nevtralnost, kot jo ima Avstrija, to majhnim državam prinese največ dobrega in najmanj slabega oziroma gorja. Tukaj je Slovenija naredila kardinalno napako, ko se je zavezala NATO paktu. To še nas bo kako teplo, še posebno, če pri nas pride na oblast zopet en "ratoborni" politik, ki je zrazito na strani ene velesile in izrazito proti drugi velesili. To za tako majhno državo kot je Slovenija, ne bi bilo dobro v današnji nevarni svetovni politični situaciji.
avreli
# 29.07.2016 ob 13:22
Nekateri niso na noben način zadovolni ...
stone77
# 29.07.2016 ob 13:07
Komunisti se zbirajo okoli krščanske kapelice in desničarja Putina. Precej groteskna situacija, povozili so vse svoje moralne norme (sicer stalna praksa). Komunističnih voditeljev jim je zmanjkalo, ob Kimu je pa še njim nerodno :).
----------------------------------------------
spet komuniste vidiš...
he,he..get real...
Gravesen
# 29.07.2016 ob 12:39
Atila the Hun

Gravesen

Prav zanimivo kako so se tardeči začel zbirat okoli kapelce?...


A Janša in njegovi tudi pridejo? Nisem vedel...

Ah on ni več ne rdeč ne bel, on je roza....
Atila the Hun
# 29.07.2016 ob 12:20
Gravesen

Prav zanimivo kako so se tardeči začel zbirat okoli kapelce?...

A Janša in njegovi tudi pridejo? Nisem vedel...
Šamolin
# 29.07.2016 ob 11:53
Tisti katerim se gre predsednik Putin poklonit že dolgo počivajo v miru - ne vem pa kakšen smisel za humor ima naš Borči,govoriti o nekakšnem miru in blaginji naših otrok med obiskom katerega pomen Kremelj bistveno drugače in razumsko dojema. "Kremelj je po drugi strani na svoji spletni strani v napovedi zapisal, da bo šlo za delovni obisk. Napovedali so še, da bosta strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih dvostranskega sodelovanja na področju trgovine, gospodarstva, investicij, kulture in humanitarnih zadev" Torej bolje bi bilo na sestanek z Putinom povabiti gospodarstvenike - politične samovšečneže pa poskriti :)
Branko3
# 29.07.2016 ob 14:08
Res je pomemben obisk in tega bi se morali zavedati tudi razni podrepniki, ki sedaj napadajo Putinov obisk.
svyatoslav
# 29.07.2016 ob 13:20
Naši zahodni "prijatelji" so nam jasno sporočili, da kržimo sankcije proti Rusiji.
Sloveniji v Bruslju že pripravljajo ukor.
Vsa čast Pahorju za pogum, kljub temu, da ga pogosto kritiziram.
muki-1
# 29.07.2016 ob 12:04
Heh, tale Slovenska zunanja politika je res brez vsakega smisla. Smo dvolični, želimo nekaj, vendar obenem sledimo diktatu drugih. Nevek kako gre Pahorjeva izjava o vojni z Rusijo skupaj z izjavami o miru?
aristotel
# 29.07.2016 ob 13:20
Desnicarji! Vasi zahodni bratje so zakuhali bombardiranja, pokole in begunce v Libiji, Afganistanu, Iraku, Siriji, Jemnu in se kje. Skupno okoli miljon smrti in miljone beguncev. Na Krimu je red in mir, prav tako v pridnjestrskih republikaj, kjer su uspeli ustvariti premirje in dialog, ki bi bil se boljsi brez desnicarskih zahodnih prisepetovalcev, ki so zakuhali pod krinko demokracije veliko sranje v Ukrajini.
cerebro
# 29.07.2016 ob 12:27
Barbi, najbolje, da si lepo tiho, preden nas zopet osramotiš. Daj frnikule v usta in reci, da te boli zob.
vl4do
# 29.07.2016 ob 11:58
Super g. Pahor. Zelo lepo bi bilo ce se g. Putinu zahvalili ker se trudi uniciti dzihadiste in teroriste v Siriji. Naredite vsaj nekaj na mednarodni sceni kar ves bo pokazalo v pozitivni luci pri narodu, ceprav vas bo gospodar cez luzo in na ZDA ambasadi postrani gledal.
m72
# 29.07.2016 ob 11:34
"med drugim ma desnica svetlobna leta boljši gospodarski program s poudarkom na ustvarjanju in ne vrtoglevim najemanjem kreditov. "

To pa, to. Med leti 2004 in 2008 so naredili pravi gospodarski čudež, od katerega si Slovenija ne bo nikdar opomogla.
winkl777
# 29.07.2016 ob 13:21
Kolikor so AC zaprte zgleda, da je Putin vsak dan pri nas :D
bori
# 29.07.2016 ob 13:17
@Lovec, # 29.07.2016 ob 12:45
Mi lahko nekdo pove od kje prileti in kam gre, namreč kam gre je veliko bolj pomembno kot biti pri kapelici.
----
Prileti iz Rusije, potem gre pa streljati race za zabavo na podpeško jezero (krimsko jezero). Menda gre peš, bo prinesel gojzarje. Družbo mu bo delal ostrostrelec J, ki navadno zadane raco še preden stisne na petelina.
šurda
# 29.07.2016 ob 12:19
Ah, "jagr" kaj naj še napišem ? Pojdi v gozd medvede
preganjat !

Gre vendar za 100 obletnico Russke kapelice na Vršiču, malo,
vsaj malo spoštovanja do vseh umrlih pa lahko pokažeš !
veleum77
# 29.07.2016 ob 14:02
V Sloveniji raje vidim Putina , kakor Obamo.
Trump je tudi dobrodošel . Clintonova naj pa kar na svoji celini ostane.
oliva
# 29.07.2016 ob 14:01
Zakaj pa rinete z dojenčkom ob 12h na ceste, @sik?
Saj ne glede na Putinov obisk je jasno, da bo gneča.
stone77
# 29.07.2016 ob 12:58
"Račun" za obisk Putina bo prišel malce kasneje npr. z izgubljeno arbitražo. Samo levici je to malo mar - saj so "sodelovali" v vseh procesih kjer je Slo izgubila ozemlje!
---------------
arbitražo ne bomo izgubili,če že,zaradi Putina ampak zaradi naših bedarij od 25.6.1991 pa vse do lanske afere...

kar se pa levice tiče...že res da ga je Kardelj zasviral z Bakaričem,vendar pa,če bi ne bilo levičarske revolucije,ne bi imel Kardelj kaj zasvirat,mi pa ne bi imeli kaj za na arbitražo poslat...

fact of history press
šurda
# 29.07.2016 ob 12:54
juk
TI a si že ugotovil, da Turčija meji na Sirijo ? Saj veš na kaj ciljam !

Jutri bo pač malce več gužve, bomo že preživeli !
Gre za 100 obletnico za pieatetni odnos do umrlih !
mulcon
# 29.07.2016 ob 12:47
DOBRODOŠEL !!!

https://www.youtube.com/watch?v=bMgq1IpL-Sw
REsje
# 29.07.2016 ob 12:25
Upajmo, da se bo tokrat uspel izogniti javnim pozivom h popolnemu priznanju Kosova. Vladimirju naj razloži, kaj se gremo s postavljanjem džamije financirane iz Savdske Arabije, medtem, ko že cel svet ve, da Savdijci financirajo džamije s povsem jasnim namenom.
Valjhun Kajtimar
# 29.07.2016 ob 12:06
Preden kritiziate Putina, mortae njegovo vlogo vzeti v kontekstu Rusije.
Le ta potrebuje močnega avtokarta, če ne bo narod stradal drva pa nadilno razpadla
Zamislite si, da poiskuša Rusijo voditi kak Cerar ali Lukec.

In kar se tiče Ukrajine; ameriške baze bi tam tako ogrozile varnost Rusije, da bi se vse skupaj končalo z jedrsko vojno. Tako da ni bilo druge izbire, kot, pa da se je zgodilo kar se je pač zgodilo. Ukrajniski vodje (ki se utspljajo v lastni korupciji in za vsak evro, ki ga ukradejo, obtožujejo ruske vohune) bi morali graditi in delati kot da so os vzhoda in zahoda, ne pa da poiskišajo postati 52ta država Amerike.
m72
# 29.07.2016 ob 11:26
Imam občutek, da nam bo spet sramoto delal. :-((
stone77
# 29.07.2016 ob 15:31
Slovenski narod, se je pod Avstroogrsko razvijal povsem normalno in nekako s hitrostjo drugih v srednji Evropi. Potlej pa smo prišli najprej pod diktaturo Srbskih plemstev in nato pod komunistično.
Ne pisati neumnosti, denimo slovenec Rous rojen v Tolminu je bil Admiral v AO. Ne bluzit in ne na pamet.
Je pa zanimivo opazovati in brati koliko papagajev in pokemonov imamo v Sloveniji in vsi po vrsti častijo nekaj kar je propadlo.
Najbrž je to višja verzija hlapčevstva, kajneda stone77
------------------------------------------------
kaj smo se razvijali v AO..he,he...pa veš kako so bili razviti Avstrijci in Madžari?
ali pa Čehi,ki so bili svetlobna leta pred nami...
in smo pravzaprav vse s Češke prinesli v naše kraje...

he,he ..železnico si omenil (kar so btw imeli vsi v Evropi in to precej pred nami) in enega admirala...lahko bi se bolj potrudil in omenil še Vego,Prešerna,Štefana,Plečnika,Rusjan
a...
ampak dejstva,da mi države nismo imeli in praktično nobenega odločanja pač ne moreš zanikati...in kar pomeni da nismo bili nič drugega,kot hlapci...s sicer lubjansko gosposko...

tako da ne ti meni bukvice nakladat in mi omenjat pokemone...
ko pa si že admirala omenil...in to ravno primorskega...zakaj pa nisi omenil
še enega primorskega mornarja,poročnika-Sergeja Mašero,ki je rušilec raje potopil 1941 v Boki Kotorski,kot,da bi ga predal Lahom...

tako,da prenehaj s tako retoriko...nič nismo kot narod veljali pred 1945...
imeli pa smo pogum in moč,da smo zdržali sovragov meč in škorenj in Prešerna,se razume,ki je zapisal vizionarsko-

Vreména bodo Kranjcem se zjasnile,
jim milše zvezde kakor zdaj sijale,
jim pesmi bolj sloveče se glasile;


in tako je potem tudi bilo ,kajne...
svyatoslav
# 29.07.2016 ob 12:45
Povsem drugačno stališče Pahorja glede na škandalozni intervju na RT.
šurda
# 29.07.2016 ob 12:37
bori
Kaj ne Noriškega Kraljestva ? Je bil Ivan Janez Janša v ZDA na
zboru Republikancev pa tudi do "fotke" z Melanio ni prišel !

Sta pa z Putinom podobna karakterja, le da Putina na tak ali
drugačen način spoštuje cel svet !
Haloo
# 29.07.2016 ob 12:07
Povabite ga na razgledno točko, Krim.
Morda bo dobil kakšno idejo za turistično popestritev.
šurda
# 29.07.2016 ob 11:51
otto bizantiski
KONTRA, sporočilo miru, Irak, Afganistan, Libija, Sirija.

Posledice lahko vidimo v EU, pa vam ljubi Erdogan ima še
AS-a v rokavu, to so begunci !

Russija NI okupirala Ukrajine, na Krimu je bil referendum,
ki pa ga zahod NE PRIZNA, priznali pa so seveda Kosovo,
kakšna dvoličnost !

Pa še kakšna 2 dni bo Republika Slovenija " na tapeti" zardi
tega obiska, ki ima svoj pomen v 100 obletnici Russke
kapelice na Vršiču !
božo1
# 29.07.2016 ob 21:28
Ja, no ravno prejle sem slišala izjavo NSi.

Tudi jaz! Ni za verjet, da take ljudi sploh kdo voli.
ronzi
# 29.07.2016 ob 15:18
Zlasti je to pomembno v času, ko je svet prišel, tako Pahor, do točke, kjer sta možno dve poti. Bodisi dialog, kot pot k skupnim prizadevanjem za rešitev ključnih svetovnih težav, lahko pa prevlada retorika izključevanja, je še dejal Pahor in dodal, da morajo naši otroci živeti v miru in blaginji.

gospod predsednik pa zeeeelo rad uporablja besedo dialog :) in še nekaj gospod predsednik,da bodo naši otroci živeli v miru in blaginji,to pa bi morali gospod predsednik vi imeti malo večjo vlogo.....glede na to,kako je trenutno stanje v sloveniji, naši otroci počasi tui več mira ne bojo imeli,kaj šele kako blaginjo.....
aktivist
# 29.07.2016 ob 14:18
živelo bratstvo
noprou
# 29.07.2016 ob 14:16
@hondica
Komunisti se zbirajo okoli krščanske kapelice in desničarja Putina.

zabavno, da sem zdaj že komunist. Komunist, ki voli Janšo:)
v resnici sem antikomunist in antiklerik
komaj čakam na jutrišnji dogodek. Vzel bom slovensko zastavo (brez droga) in ruski šal. Slovensko rusko prijateljstvo, to je nekaj
šurda
# 29.07.2016 ob 13:50
sik
Rdeča peto-kraka zvezda za spomin 100 let nazaj ?
Le kje si to pravljico prebral ?
stone77
# 29.07.2016 ob 11:29
med drugim ma desnica svetlobna leta boljši gospodarski program s poudarkom na ustvarjanju in ne vrtoglevim najemanjem kreditov. Njen odnos do Rusije pa je res katastrofalen
----------------------------
tudi jaz imam odličen program za večerjo v dvoje z Angelino Jolie...he,he

ampak samo ´´program´´...
ki se bo uresničil ob svetem nikoli...

kot gospodarski program desnice...
stone77
# 29.07.2016 ob 11:13
Pametno res, v špici sezone gredo zapirat avtocesto....
-------------------
seveda je pametno...
naj vejo turisti,kdo in kaj smo...

naj se jim mal zatresejo hlače...in živci he,he...
KmečkaPamet
# 29.07.2016 ob 21:17
fedner6

ti že veš...
bori
# 29.07.2016 ob 20:33
No, ko smo že globoko v demokraciji, zgodovini, Putin pride na kremšnito, Amerika izbira novo masko, bliža se 6. in 9. avgust..

America is a democracy and has no Hitler, but I am afraid for her future; there are hard times ahead for the American people, troubles will be coming from within and without. America cannot smile away their Negro problem nor Hiroshima and Nagasaki. There are cosmic laws. a.e.
komsomolec
# 29.07.2016 ob 20:32
Prihaja edini suvereni politik na svetu.
Putin je šef države kot se šika.
Follow Me
# 29.07.2016 ob 17:59
Pahor po tej izjavi je šel poklicat Merklovo in ji povedal podrobnosti :D :D
Kazalo