Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 41 glasov Ocenite to novico!
Slovesnost pred Rusko kapelico pod Vršičem
Ruska kapelica je postavljena v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki jih je v času 1. svetovne vojne 8. marca 1916 zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Pravoslavna kapela je postavljena ob grobu med 170 in 300 Rusov, ki so umrli med gradnjo gorske ceste. Društvo Slovenija-Rusija vsako leto zadnjo nedeljo v juliju ob dnevu Sv. Vladimirja pripravi spominsko slovesnost, ki je letos zaradi predsedniškega obiska prestavljena na soboto. Foto: BoBo
Vlasta Jeseničnik med intervjujem z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom
Vlasta Jeseničnik je bila dopisnica RTV Slovenije iz Moskve že med letoma 1996 in 2005, v Rusijo pa se je v dopisniški vlogi vrnila leta 2013. Foto: MMC RTV SLO
       Za Rusko kapelico v Sloveniji je slišalo zelo malo Rusov ... Zgodovinarji Muzeja novejše zgodovine v Moskvi so povedali, da za tragični dogodek pod Vršičem pred stotimi leti in za kapelico še niso slišali in da večina ruskih zgodovinarjev o njej ne ve nič.       
 Vlasta Jeseničnik
Andrej Stopar
Andrej Stopar, zdajšnji odgovorni urednik na 1. programu Radia Slovenija, je bil dopisnik iz Rusije med letoma 2005 in 2013 ter je o tem obdobju napisal knjigo Pax Putina. Foto: Osebni arhiv
       A največja težava vojne je, da so jo Rusi izgubili. Predčasno so izstopili iz nje, izgubili ogromna ozemlja na zahodu, ki so si ga nato v dobršni meri pridobili nazaj. Iz zgodbe niso odšli kot zmagovalci. Predvsem pa se je vojno obdobje končalo z dvema revolucijama: februarsko in oktobrsko v letu 1917.       
 Andrej Stopar o pozabljeni I. svetovni vojni
Moskva, Kremelj
V skladu z rusko tradicijo državniških obiskov se o diplomatskih potovanjih ruskih voditeljev začne poročati šele po uradni potrditvi, ki pa je bila v primeru Ruske kapelice sporočena šele v sredo. Takoj zatem je bil v vladnem časopisu Rosijska gazeta objavljen intervju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, v dnevniku Večernja Moskva pa intervju z županom Zoranom Jankovićem o sodelovanju Moskve in Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO
       Slovenija je dobro zapisana v Rusiji, vsi bodo poudarjali odlične odnose, ki so dejansko dobri, ne glede na sankcije EU-ja in članstvo v Natu.       
 Dobri odnosi Slovenija - Rusija niso samo floskula
Vladimir Putin
Vladimir Putin prihaja na tretji obisk Slovenije, a v Rusiji je te dni prva tema tudi za ruskega predsednika dopinška afera in izključitev atletov iz olimpijskih iger v Riu. Zunanjepolitična stroka pa se največ ukvarja z obiskom turškega predsednika Tayyipa Erdoğana, ki bo avgusta v Sočiju iz oči v oči skušal zgladiti močno načete odnose med državama. A o pravi teži in odmevu obiska Ruske kapelice v ruski javnosti bo moč soditi šele po dogodku samem. Foto: Reuters
       Pri pomiritvi odnosov Rusija - Zahod po mojem mnenju Slovenija ne bo igrala nobene vloge. Ti odnosi se bodo urejali v trikotniku Moskva-Berlin-Pariz. ... Če govorimo o odnosih ZDA - Rusija, so ti zgodba zase.       
 Geopolitična dejanskost urejanja odnosov Zahod - Rusija

"Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog"

V. Jeseničnik in Stopar o obisku Putina in Ruski kapelici
29. julij 2016 ob 06:03
Moskva, Ljubljana - MMC RTV SLO

Ruska kapelica je v sami Rusiji skoraj neznana zgodba, a je hkrati glavni simbol meddržavnih odnosov, kjer pa se sobotni obisk Vladimirja Putina različno predstavlja.

Ali gre za pietetni obisk, kot navzven svetu pripoveduje Slovenija, ali za pravi delovni obisk, kot je navznoter sporočil uradni Kremelj? Oboje hkrati, pri čemer v Sloveniji vlada želja, da bi bil dogodek videti večji in pomembnejši. Predvsem gre za logičen vrh razvoja spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki je stara natanko sto let. Po visokih ruskih cerkvenih dostojanstvenikih in lanskem obisku premierja Dmitrija Medvedjeva je naslednji korak predsedniški obisk Vladimirja Putina.

O pomenu Ruske kapelice in I. svetovne vojne v Rusiji, pomembnosti obiskov pod Vršičem iz Rusije, koliko se sploh govori o Putinovem obisku in kakšno vlogo lahko ima Slovenija kot ruska sogovornica v mednarodni skupnosti smo se pogovarjali z zdajšnjo dopisnico RTV Slovenije iz Moskve Vlasto Jeseničnik in nekdanjim dopisnikom iz Rusije Andrejem Stoparjem.


Kaj za Rusijo predstavlja Ruska kapelica pod Vršičem?

Vlasta Jeseničnik: Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog politikov in cerkvenih dostojanstvenikov, ki se v imenu Ruske pravoslavne cerkve udeležujejo spominske slovesnosti ob kapelici. Tragična usoda ruskih vojnih ujetnikov, ki so med prvo svetovno vojno gradili cesto čez Vršič in zgodba o kapelici, ki so jo v spomin na umrle tovariše leta 1916 zgradili preživeli ujetniki je med zgodovinarji, ki preučujejo zgodovino prve svetovne vojne, tako rekoč neznana. Za Rusko kapelico v Sloveniji je slišalo zelo malo Rusov. Nedavno je v Muzeju novejše zgodovine v Moskvi z razstavo z naslovom Velika vojna v Krnskem pogorju – sinovi Rusije v Julijskih Alpah gostoval Kobariški muzej. Zgodovinarji tega muzeja so povedali, da za tragični dogodek pod Vršičem pred stotimi leti in za kapelico še niso slišali in da večina ruskih zgodovinarjev o njej ne ve nič.

Andrej Stopar: Za samo Rusijo ne prav veliko, ker je I. svetovna vojna v Rusiji povsem drugače tematizirana kot v Sloveniji. Roko na srce, tudi I. svetovno vojno v Sloveniji pobliže spoznavamo ob stoletnici. V obeh državah je bistveno bolj v ospredju II. svetovna vojna. Če pa govorimo o ljudeh, ki jih zanimajo rusko-slovenski odnosi, ti dobro poznajo Rusko kapelico, ker je protokolarno sidrišče Slovenije in Rusije. Ob vsakem diplomatskem srečanju se zagotovo omeni Rusko kapelico. Za meddržavne odnose je gotovo pomembna, ampak širše jo v Sloveniji poznamo, v Rusiji pa ne.

Kakšno mesto v ruski zavesti, nacionalnem spominu, zavzema spomin na I. svetovno vojno?

Vlasta Jeseničnik: O I. svetovni vojni, njenih žrtvah in herojih se v Rusiji govori in piše precej manj kot o drugi svetovni vojni oz. veliki domovinski vojni, v kateri je bila Sovjetska zveza na strani zmagovalk. Ruski zgodovinarji I. svetovno vojno imenujejo tudi pozabljena vojna ali imperialistična vojna. Za ruski imperij se je I. svetovna vojna končala tragično, z razpadom imperija in državljansko vojno.

Andrej Stopar: Vojna je za Rusijo problematična zaradi več razsežnosti. Po sovjetskem zgodovinopisju, ki je obravnavalo vojno, je označena kot imperialistična vojna, pri čemer carska Rusija ne igra vloge imperija, ki je hotel komur koli žalega storiti. A največja težava vojne je, da so jo Rusi izgubili. Predčasno so izstopili iz nje, izgubili ogromna ozemlja na zahodu, ki so si ga nato v dobršni meri pridobili nazaj. Iz zgodbe niso odšli kot zmagovalci. Predvsem pa se je vojno obdobje končalo z dvema revolucijama: februarsko in oktobrsko v letu 1917. Odvisno od posameznika, kako gleda na sovjetsko obdobje: za marsikoga je revolucionarno obdobje katastrofa, zlasti kako so sovjeti opravili in zradirali z inteligenco, meščansko elito in s tem uničili pomemben del ruske družbe in njenih tradicij, znanja. Za druge, ki so jim bližje zahteve in ideje sovjetov, pomeni I. svetovna vojna začetek preporoda, ki pa se ni končal s fanfarami, temveč propadom 1989-1991. Gre za oddaljeno vojno, spopad v jarkih, na samem obrobju tedanje Rusije. V nasprotju je II. svetovna vojna potekala po osrčju države, še z veliko večjimi žrtvami, največ jih je padlo v Galiciji, današnji Ukrajini. Kljub milijonskim žrtvam skorajda ni spomenikov I. svetovni vojni, ki zanimivo tudi ni označena kot domovinska vojna. Imamo vojno 1812 z Napoleonom, ki je poznana kot domovinska, II. svetovna vojna pa je Velika domovinska vojna.

• Kako pojasniti obisk najvišjih predstavnikov Ruske pravoslavne cerkve, nato lani premierja Dmitrija Medvedjeva in zdaj še predsednika Vladimirja Putina?

Vlasta Jeseničnik: Ruski cerkveni dostojanstveniki, predstavniki zunanjega ministrstva in parlamenta se slovesnosti ob Ruski kapelici udeležujejo vsako leto. Mislim, da kapelica nikoli ni bila zamišljena kot druženje politikov obeh držav na najvišji ravni, na ravni predsednikov držav ali vlad. Lanski obisk premierja Medvedjeva in letošnji predsednika Putina je rezultat intenzivnega lobiranja dela slovenske politike in gospodarstvenikov ter je potrditev dobrih odnosov med državama. Odnosi med Zahodom in Rusijo so zaradi priključitve Krima Rusiji in vojne na vzhodu Ukrajine, v katero je Rusija s podporo proruskim upornikom v nepriznanih republikah Doneck in Lugansk neposredno vpletena, zaostreni. Predsednika države, ki je spremenila meje v Evropi in po mnenju Zahoda ne naredi dovolj, da bi se kriza v Ukrajini rešila, so v politično občutljivem času na obisk povabile redke članice Evropske unije.

Andrej Stopar: Vse je povezano s tem, kako okrogla je obletnica. Če v meddržavnih odnosih razumemo Rusko kapelico kot pomembno temo, je razumljivo, da se ob stoletnici zbere najvišji državni vrh. K pomembnosti in zgoščenosti obiskov iz Rusije je pripomogel politični trenutek. Vem, da si društvo Slovenija-Rusija že dlje časa prizadeva, da ob stoletnici pride sam ruski predsednik. Obiski vodje Ruske pravoslavne cerkve, premierja in zdaj predsednika so prišli v zelo zgoščenem času velikih napetosti z Zahodom. Prišli so v državo Evropske unije na stiku Vzhoda z Zahodom, sicer Slovenija ni najpomembnejša, a prišli so v času, ko preostalih članic praviloma ne obiskujejo oz. iz njih ne prejemajo vabil. Kot Slovenec si vseeno ne bi preveč laskal. Slovenija je dobro zapisana v Rusiji, vsi bodo poudarjali odlične odnose, ki so dejansko dobri, ne glede na sankcije EU-ja in članstvo v Natu. V danih okoliščinah in obveznostih se kaže veliko pripravljenosti za sodelovanje in dialog. Medvladna komisija se redno sestaja, pri nas jo vodi zunanji minister Karl Erjavec, pri Rusih minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Rusija ostaja pomembna gospodarska partnerica, tudi vpliv slovenskih gospodarstvenikov, ki poslujejo v Rusiji, je opazen na slovensko zunanjo politiko.

• Koliko se v Rusiji sploh govori o obisku Putina v Sloveniji in kakšen pomen se mu pripisuje?

Vlasta Jeseničnik: O obisku Putina v Sloveniji, ki ga je Kremelj uradno potrdil šele v sredo, poročajo tiskovne agencije, kot napoved dogodka je vest o obisku mogoče zaslediti tudi na spletnih straneh časopisov. Omenjajo ga kot pietetni/delovni obisk, med katerim bo Putin odkril spomenik padlim sovjetskim in ruskim vojakom med I. in II. svetovno vojno. Njegovemu obisku v Sloveniji, ki za Rusijo ni pomembna država, mediji za zdaj namenjajo zelo malo pozornosti, v ospredju zunanjepolitičnih analiz in komentarjev je napovedani obisk turškega predsednika Tayyipa Erdoğana in možna oživitev projekta gradnje plinovoda Turški tok.

Andrej Stopar: O tem obisku se ni nič govorilo. Pri tem je treba poudariti, da obiska uradno niso potrdili vse do srede. Dokler ni uradno, se ne govori. Šele nato se začnejo napovedi in objave, drugače je v Slovenijo prišlo že kar nekaj ruskih novinarjev. Sam sem tudi govoril z nekaterimi, seveda pa je logično pričakovati, da bodo ruski mediji poročali predvsem, ko se bo dogodek dejansko zgodil in po njem.

• Bi lahko Slovenija igrala pomembnejšo vlogo pri pomiritvi odnosov Rusija - Zahod?

Vlasta Jeseničnik: Pri pomiritvi odnosov Rusija - Zahod po mojem mnenju Slovenija ne bo igrala nobene vloge. Ti odnosi se bodo urejali v trikotniku Moskva-Berlin-Pariz; pri čemer ne smemo pozabiti, da se bo Evropska unija v prihodnjih mesecih ukvarjala predvsem z brexitom, begunsko krizo, Turčijo in žal zaradi pogostih terorističnih napadov, ki smo jim priča v zadnjih tednih in mesecih, tudi z varnostnimi razmerami na stari celini. Čas je na Putinovi strani. Njegov mandat se končuje leta 2018 in težko je verjeti, da se ne bo potegoval za še en šestletni mandat. Evropska unija je glede sankcij neenotna, glasovi za ukinitev se krepijo. Celo v Franciji in Nemčiji, dveh najpomembnejših članicah Evropske unije, v katerih bodo prihodnje leto predsedniške oz. parlamentarne volitve. Če govorimo o odnosih ZDA - Rusija, so ti zgodba zase. Moskva je ZDA označila za grožnjo nacionalni varnosti in ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah, hitrega izboljšanja odnosov med Kremljem in Belo hišo ni mogoče pričakovati.

Andrej Stopar: Sam bi si želel predvsem, da bi Slovenija bolje razumela, kaj je Rusija in česa si želi. Da bi si mi sami ustvarili resnično sliko o Rusiji. Ne gre pretiravati s slovenskimi dometi v mednarodni zunanji politiki, obenem pa jih ne gre podcenjevati. EU je družba za zdaj še 28 formalno enakopravnih držav, vsaka ima svoj glas. Slovenija lahko, če bi želela in bi to bil del strategije, odigra vidno vlogo pri tem, da se znotraj struktur EU-ja sliši glas tudi Rusije. Vseeno dvomim, da je to tako odločilna vloga. Če druge članice EU-ja ne želijo, ne bodo slišale ruskih glasov. Vsekakor je Slovenija članica Evropske unije, s katero se je Rusom laže pogovarjati, saj niti ni obremenjena z zgodovinskimi zamerami. Slovenija nima zvezanih rok na številnih področjih, manj je tudi zunanjih posledic. Določene stvari Slovenija zagotovo spravi naprej v Bruslju. Ni zanemarljiva vloga, ne gre pa je precenjevati.

ODMEVI: Nekdanji in sedanj dopisniki iz Rusije o Putinovem obisku

Toni Gruden
Prijavi napako
Komentarji
kamnosek
# 29.07.2016 ob 06:54
Slovenija naj vodi nevtralno in prijateljsko politiko do obeh velesil. Ni potrebno, da se klanja nikomer.
Krimsky
# 29.07.2016 ob 06:33
Ruska kapelica je naš najlepši sakralni objekt.
~
Skromen, porojen iz neizmerne bolečine in tragike bivanja, in ne iz napuha in ošabnosti kot kakšna katedrala ...
vladarsvemira
# 29.07.2016 ob 06:30
To je priložnost za Slovenijo in ne v smislu nekega posrednika med Rusi in Zahodom! Slovenija naj lepo igra svojo vlogo in gleda svoje koristi! Ruskih kapelic in spomenikov žrtvam vojn katerih so se udeleževali vojaki rdeče armade ni malo po svetu. Velika čast je tak obisk! Smrt fašizmu!
viisaus
# 29.07.2016 ob 08:20
Slovenija je tako v evropskem ali svetovnem merilu popolnoma nepomemben faktor.Nekari mislijo,da lahko slo premier v evropi igra kakšno igro,,toda ti dejansko nimajo pojma.Samo Volkswagen ima 3 X več prometa in dobička,kot kompletno slovensko gospodarstbo,samo za ilustracijo,kaj slovenija pomeni v evropi.Putin je predsednik največje države na svetu in zato je to za slovenijo priložnost,da ko se bodo otoplili eu-rusija odnosi za slo gospodarstvo.nekateri primerjajo Putina z komunizmom,,očitno nimate pošlihtano v glavi,ker v rusiji je komunizma toliko,kot v ameriki.nekateri ga primerjajo z agtesorjem v ukrajini,toda pojma nimajo zakaj je v ukrajini sploh prišlo do spopada.Ko so oblast prevzeli skrajni desničarji,so na območju lugansk,donetsk,kjer živi 80 % rusov,čez noč ukinili dvojezične šole in na vseh uradih ukinili ruščino.Dva naroda,ki sta živela v popolni bratski slogi,ogromno je mešanih zakonov,so skregali popolnoma politično.Skrajno desna vlada, je ustanovila majhne skupine brez oznak,kateri so vlamljali v stanovanja,kradli pri belem dnevu,,udrli v stanovanja in pretepli ženo ali moža rusa-rusinjo... itd,, in folk se je uprl.Večina slovencev tudi ne ve, da se večina ukrajincev iz teh dveh republik, bori na ruski strani.Krim--zakaj je sploh prišlo do odcepitve??... Na krimu je zasidrana kompletna ruska črnomorska flota in del krima imajo rusi v najemu za 99 let po podpisu is leta 1991 v parizu,kjer so bili podpisniki, jelcin bush in mitteran in so podpisali da se nato nikoli ne bo direktno približal ruskim mejam.... Tukaj so američani kršili vse dogovore,ki so jih podpisali sami,in so hoteli postaviti na krimu največjo nato bazo v tem delu evrope,,ker so imeli vedno več težav z turki..... normalno je bilo to za rusijo nesprejemljivo.Na krimu so naredili referendum in 94 % prebivalcev je bilo za priključitev k rusiji.Če kdo,potem smo slovenci zadnji,ki bi to obosojali,ker je slovenija nastala na osnovi referenduma,..... večina vas naklada v luno,,na osnovi par medijskih spinov,, jaz pa poslujem tako z rusijo,kot z ukrajino,tako da imam podatke iz prve roke.Zanimivo,da rusi in ukrajinci,kateri živijo v sloveniji,niso prav nič skregani in prijateljsko sodelujejo na kulturno-prijateljskih srečanjih.... tudi evropo bo srečala pamet,ker stanje kot je sedaj,ko je evropa uvedla sankcije za rusijo,,dela ogromno škodo evropskim podjetjem, medtem ko so ameriška podjetja v času sankcij povečala izvoz v rusijo za 800 % ......
Druga Švica
# 29.07.2016 ob 08:56
Ne rabi Rusija Slovenije ampak Slovenija Rusijo.
Luka Novak
# 29.07.2016 ob 07:28
@Krimsky

Skromen, porojen iz neizmerne bolečine in tragike bivanja, in ne iz napuha in ošabnosti kot kakšna katedrala ...

V vsako cerkev gremo zaradi svoje duše, duhovnosti, Vere .. , o napuhu in ošabnosti govorijo vsi ostali.

Slovenija ima v cerkvah izjemen kulturni biser, nanje smo lahko ponosni, na žalost je preveč napuha in ošabnost, da bi bilo to dejstvo med Slovenci in državljani Slovenije splošno sprejeto.
el CARTEL
# 29.07.2016 ob 08:01
Putin je agresor. 'Demokrati' povabite še Erdogana in Lukašenka, pa boste imeli demokratičen trio.

če že vabiš agresorje,
zakaj ne bi povebili predstavnike daleč največjih agresorjev in imperialistov - ZDA
Branko3
# 29.07.2016 ob 11:03
Sram me je ker se naši politiki nekako sramujejo Putinovega obiska. Morali bi biti ponosni.
oliva
# 29.07.2016 ob 10:17
Mene obisk ne moti.
Sploh nisem opazila, da bi bilo ne vem kaj.
Prispevkov ne berem, razen izjemoma, včeraj sem prvič prebrala tudi komentarje pod člankom in sem bila presenečena, kako različno percepiramo novice. Kot rečeno, jaz sem komajda opazila.

Ni me motil obisk papeža, Clintona itd., ne motijo me zapore ob sobotah zaradi tekov, kolesarjev, snemanj reklam, videov, filmov...

Če želimo biti v družbi velikih, je brez zveze, da si prizadevamo za svojo majhnost, ozkost.
To je vse protokol, Putin predstavlja Rusijo, kapelica pa je ruska.

Ni edini 'diktator', ki ga vabimo, hodimo v goste, se rokujemo in tako naprej.

Zato mi je tak odziv dosti brez zveze (srd, jeza itd.).
No kogar moti malo, ne bo spremljal že prej (recimo eni imate pokvarjen že ves teden, pa bo samo v soboto nekaj :)), kogar moti veliko, pa naj protestira.
DrMinistr
# 29.07.2016 ob 10:12
"Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog"

Koliko jih pa v ZDA ve za Kongresni trg (Clinton), pa Brdo pri Kranju (Bush)?
Res ste smešni s takimi naslovi.
Medigi
# 29.07.2016 ob 07:00
@Krimsky

Se kar strinjam s teboj. Poznam pa še vsaj en objekt, ki se lahko primerja z Rusko kapelico.
To je cerkev na Javorci. Na srečo je precej odmaknjena od glavnih poti. Prelepo.
sl.m.wikipedia.org/wiki/Cerkev_Svetega_D
uha,_Javorca
oliva
# 29.07.2016 ob 10:25
"A mi lahko nekdo pove, zakaj tolk pompa in minut na nacionalnih medijih o enem največjih tiranov današnjega časa?"

Erdogan, Obama, Clinton?

Tu spremljam že pol leta ameriške volitve (!), ki se torej odvijajo nekje DRUGJE, v dotičnem prispevku pa gre za obisk politika ene svetovnih velesil PRI NAS in naj ne bi poročali?
Saj se šalite.
viisaus
# 29.07.2016 ob 09:08
pancho// sorry,, ne bodo,,, rusi se ne obremenjujejo toliko s putinom kot se mi-- resnično.Tisti,ki so v poslu, se borijo na trgu,kot vsi mi...rusi se med sabo nikoli ne pogovarjajo o njem.Mi smo majhen narod,, pa se obremenjujemo z politiki,čeprav spremeniti ne moremo nič.Kradejo tako v ameriki,rusiji ali sloveniji.... pri nas upamo,da bomo kaj spremenili, toda..... Italija je na pol ukinila vize za rusijo,.. večina turistov,kateri so bili prej v sloveniji,so sedaj na jugu italije,,, mi pa kar pametujemo in govorimo,kakšna so pravila evropske unije..... rus dobi za italijo vizo v 2 urah,, medtek ko za slovenijo v 3 dneh,, kdo izgublja v tej zgodbi je pa tudi jasno....
aci7
# 29.07.2016 ob 07:14
Naj si mož ogleda še cesto od kapelice naprej do vrha.Ni dosti boljša kot tedaj ko so jo gradili ujetniki.
Ohms law
# 29.07.2016 ob 11:11
Grem stavit, da so tisti, ki nasprotujejo obisku Putina doživljali orgazme in mahali z zastavicami na Kongresnem trgu, ko sta Slovenijo leta 1999 obiskala Hillary in Bill Clinton. Danes pa se ista dva smejita Trumpovi ženi Melaniji in njenemu poreklu. In zdaj se kar naenkrat sekirate za tiste turiste, ki samo prečkajo Slovenijo.
AnonimniSlo
# 29.07.2016 ob 09:50
Sramota, govorite neki o dobrih odnosih, potem jim pa pošiljamo vojsko na mejo. Temu vi rečete prijateljski odnosi? Temu se reče nož v hrbet in hinavščina ne pa prijateljstvo. Upam da bo Putin javno opomnil in ponižal Pahorja naj se ne dela norca - ne iz njih, ne iz nas. Skrajen čas da mu nekdo tudi javno natakne ovratnico. Lepo besedičenje, lepa noša, ogabna ponižujoča dejanja. In potem se sprašujete zakaj obisk ni politične narave? Psa pobožaš, z gospodarjem govoriš.
oliva
# 29.07.2016 ob 10:29
"V glavnem, kar se lokalnega prebivalstva tiče nam bo ta obisk popolnoma ohromil lep sončen vikend. "

Tako kot na slovenskih cestah vsak (poletni) vikend, nam Ljubljančanom pa številne vikende.
oliva
# 29.07.2016 ob 10:23
Aja pa Bush. :o)
Sklepam, da je isti profil tu pa ploskal.
Pa zastavice ameriške so uturili našim šolarjem!!!!
Se spomni kdo?
(ko je zdaj s temi zastavami skoz opletanje... dejansko so slovenski šolarji v Sloveniji mahali z ameriškimi zastavami, to pa je bil žalosten pogled)
SsDrag
# 29.07.2016 ob 09:05
Sankcije proti Rusija s strani EU-ja so bedarija. To so želje samo najmočnejših EU držav, ki so tudi močno pod vplivom ZDA.
pancho
# 29.07.2016 ob 09:02
Jutri bo ogromno Rusov izvedelo za Slovenijo in Rusko kapelico
Druga Švica
# 29.07.2016 ob 09:01
Slovenci smo Slovani, ne Germani, ne Angli in tudi ne Sasi. Kaj tukaj ni jasnega vsem wannabe ?
aktivist
# 29.07.2016 ob 11:40
Prenehajte s protirusko sdsovsko propagando
JANEZ BLOND
# 29.07.2016 ob 11:39
Rusi so Evropejci in slovani američani pa teroristi koga briga kaj si oni mislijo.
noprou
# 29.07.2016 ob 09:20
@hepan
Dejansko se ni za cudit, da tako malo Rusov ve za ta objekt. 100 mrtvih predstavlja majhen odstotek vseh umrlih v njihovih vojnah

pri gradnji ceste je od 12.000 umrlo okoli 10.000 sovjetskih ujetnikov
http://www.gore-ljudje.net/novosti/6014/
od tega jih je samo manjši del pokopal plaz
Vipavec
# 29.07.2016 ob 09:04
Jo bo pa zato še v naslednjih dneh in letih spoznalo čedalje več Rusov.
džeko
# 29.07.2016 ob 11:58
Eni ste pa res bom rekel zabiti do amena. Kaj bo prineslo navadnemu človeku??
Idi na Google, napiši TASS in preberi kaj piše (pod pogojem da znaš angl. v kar pa dvomim, ko vas berem kake kvasite).
Oni vsaj upajo napisati za kaj se gre....
Skratka da vam raztolmačim: trgovina, menjava---delovna mesta, plače, energenti, turizem, itd.....še hočeš več??
A ne vidite, da na nas pritiska EU, ZDA in še kdo..da bi bili oni posredniki in kasirali.
Mater ej ste kot otroci berite malo med vrsticami.
Jacky
# 29.07.2016 ob 14:01
"Za Rusko kapelico ve v Rusiji zelo ozek krog"
Za Slovenijo in kje je oz. za to da sploh obstaja ve pa še ožji krok jenkijev! Upam, da boste tako naslovili članek ob prihodu naslednjega ameriškega predsednika/predsednice!
Lešnik
# 29.07.2016 ob 12:11
Pozdravljam Putinov obisk Slovenije!
Naša politika naj pa neha pred Brusljem minimalizirat pomen obiska in naj jasno pove, da gre za bratski slovanski delovni obisk in pika. Tako izbiranje besed je strahopetnost, ki pristoji le hlapcu, bruseljske kravate, prodane višjim ciljem nwo-ja si pa tega ne zaslužijo.
Imejmo vsaj enkrat hrbtenico povedati kar mislimo.
mihaing
# 29.07.2016 ob 09:43
Upam, pa se staviti, da še vedno več Rusev ve za kapelico, kot pa za Slovenijo. Obisk je vseeno dobra reklama, to se je potrebno strinjati, da bi pa politiki znali kaj od tega še več potegniti je pa že zelo večji dvom.
Atila the Hun
# 29.07.2016 ob 09:38
Vipavec

Jo bo pa zato še v naslednjih dneh in letih spoznalo čedalje več Rusov

imaš prav :-)
NoriPlanet
# 29.07.2016 ob 16:03
V primeru vojaškega spopada velesil, nam lahko ta ruska kapelica pomeni varnost. Ne podcenjujmo pomena spomenikov, ker njihovi postavljalci do nas čuvajev čutijo veliko spoštovanje.
kosič
# 29.07.2016 ob 13:00
Ko berem te protiruske komentarje,se spomnim na Prešernov poziv: "Slovenci ,ne bodimo šalobarde ! " Že takrat je bilo na slovenskem veliko pajacotov in tudi danes so med nami !
Jon Sneg
# 29.07.2016 ob 12:30
Nič ni narobe, če ima Slovenija z Rusijo dobre odnose, tako na gospodarskem, političnem in kulturnem področju. Kakor je tudi pomembno, da razvija dobre odnose tudi z ostalim svetom.

Včasih se mi zdi, da bi morala slovenska politika delovati bolj pragmatično,... in ustvarjati tako zunanjo politiko, ki bi dejansko predstavljala most med zahodom in vzhodom. Smo del zahodno evropskih institucij, smo pa tudi Slovani. To, kar je bila v svetovni politiki rajnka Jugoslavija z zagovarjanjem nevtralnosti do obeh blokov, žal najverjetneje ne bomo nikoli. Po osamosvojitvi smo pač hiteli v naročje NATO paktu, lahko pa bi dejansko iskali svojo pozicijo v bolj "nevtralnih" okvirjih in izkoriščali prednosti in izkušnje, ki jih je imela Jugoslavija kot ena izmed ustanoviteljic gibanja Neuvrščenih.

To, da so nas naši politiki, brez privolitve ljudstva (in celo parlamenta) uvrščali v razne "Koalicije voljnih", da smo dovoljevali , še kot ne članica NATO pakta prelete bombnikov pomladi 1999, ko so metali bombe na ZRJ, ko se uvrščamo v razne koalicije "Prijateljev Sirije",...., zame ni pragmatično in menim, da ima Slovenija manj koristi, kot pa če bi vodila svojo pot v zunanji politiki.
fah-q
# 29.07.2016 ob 11:19
lahko bi prišel papež, lahko obama...in zadnji v tej "sveti trojici najbolj poznanih vodij svojih držav" je putin...in čeprav ima obama za sabo najmočnejši kompleks je putin tisti, ki ima de facto največ vzvodov moči v svojih rokah gledano svetovno...ker obama (skupaj z mayevo in hollandom) so le lutke stricev iz ozadja. no, zato tudi taka hajka proti trumpu...jp, orangutan...ma brez stricev za sabo..
vxxxx
# 29.07.2016 ob 11:14
viisaus
# 29.07.2016 ob 10:37
Prijavi neprimerno vsebino
vxxxx// Aha ,, potem ste zagovornik po enačbi zob za zob,, da se lahko nekoga obsodi na smrt brez sodišča,, na osnovi rekla kazala itd...
-----------------------------------------------------------------------------
Kdo je sodil Slovencem, ki jih je od leta 41 do 45 pobijala slovenska elita ( pa naj bo po tvoje ) zaradi drugačnega političnega ali verskega prepričanja ?
Za vse likvidirane ( s strani politike ) so bili sodni postopki med vojno in so bili obsojeni ( v njihovi prisotnost ali brez -tako tudi danes sodišča delujejo.
Bili so krivi in to je to !
Po vsaki vojni pride do obračunavanja in to je neizbežno zlo povsod po svetu.
Za prodane duše pa ne čutim nobenega usmiljenja !
viisaus
# 29.07.2016 ob 11:03
danes// samo za primerjavo/// erdogan je zrušil rusko letalo,,, putin mu je nabil sankcije.. in?? erdogan biznissira z isis z izdatno pomočjo američanov... čeprav je erdogan totalni samodržec in diktator,ga večina evrope podpira,ker nam kakor pomaga z begunci,,toda erdogan dela tisto,kar je v interesu njega in njegovih sunitov... Asad je alavit-- zmerna ločina islama..vsi uporniki,ki sodelujejo z isis in turčijo so suniti..plus katar ,sauska arabija itd.Čeprav eroganu pomagata tako europa kot amerika, sedaj klečeplazi pred putinom, in se je uradno opravičil rusiji,, tako to gre,če imaš pokončne politike,, medtem ko se evropski politiki obnašajo kot sateliti zda,,, brez drže in brez svojega jaza... katastrofa...
rudes
# 29.07.2016 ob 22:39
Sem se ravno danes pogovarjal s pomembnejšim koroškim poslovnežem na temo jutrišnjega Putinovega obiska. Kolikorkoli že bo povzročil pi....rij na koroških cestah (pol Nemčije gre jutri na dopust in v A pričakujejo mega zastoje), tudi njegovo mnenje je, da je Putin eden od najpomembnejših "igralcev", in tako njegova, kot še katerega drugega želja je, da bi Evropa bolj sodelovala z Rusi kot Jenkiji.
rampage
# 29.07.2016 ob 12:10
Joj Dečva pod čisto vsako pišeš o Erdoganu in Putinu.

Obsedenost.
oliva
# 29.07.2016 ob 11:34
*in Erdogan je naš partner in zaveznik (nato).
Zato je najmanj neokusno problematizirati prijateljevanje nekoga z nekom, ki si sam njegov partner. ;)
Enostavno
# 29.07.2016 ob 10:29
Mlatenje prazne slame z strani EU in NATO slovenskih politikov me ne zanima.Spremljal bom govor našega Prezidenta Putina.Upam,da bo kratek in učinkovit.
vxxxx
# 29.07.2016 ob 10:05
viisaus
# 29.07.2016 ob 08:52
Prijavi neprimerno vsebino
vxxxx//// lepo vas prosim,, kako lahko zagovarjate,nekaj kaj je daleč izven človeških norm.Vsak si zasluži grob in kraj,kjer se ga svojci lahko spomnijo
----------------------------------------------------------------------------------
Nekako se ne strinjam.
Po tej logiki si ga tud zaslužita Her. Hitler und Her Himmler, ter ostali.
viisaus
# 29.07.2016 ob 08:52
vxxxx//// lepo vas prosim,, kako lahko zagovarjate,nekaj kaj je daleč izven človeških norm.Vsak si zasluži grob in kraj,kjer se ga svojci lahko spomnijo.Kolikokrat ste bili udeleženi v vojni,,kako je vse to izgledalo v sloveniji?? 2 brata sta bila pri partizanih,2 pri domobrancih... ali vi res mislite, da je bil slo narod tako razdvojen,kot to kažejo 70 let po vojni.Ali vi znate ločiti NOB od komunistov v tistem času?? to je bilo v praksi svetlobna leta narazen.V sloveniji ni bilo nobenih večjih bojev,,niti v jugi ne.2 svet. vojna se je odvijala med nemčijo rusijo in ameriko.... to kako je 5 partizanov pobilo 2000 nemcev so pravljice za otroke.IN pa še to,, ker očitno nimate pojma o zgodovino.Komunisti so po vojni,kot zmagovalci,,si vzeli pravico,da so pobili večino inteligence,večino premožnih,da so lahko pokradli njihovo premoženje in se s tem znebili politične konkurence.Zakaj je bilo potrebno tiste,ki so zapustili slovenijo iz političnih ali ćisto osebnih razlogov z goljufijo vrniti in pobiti??Od kje vam ta nečloveški ne pirtetni odnos do ljudi??... neverjetno in nerazumljivo..... Po vaši logiki, bi morali pobiti vse nemce,ker ko je bil na oblasti hitler ga je podpiralo 90 % nemcev,, malo se zamislite nad sabo...
Albus
# 29.07.2016 ob 11:54
Kaj za rusijo pomeni Ruska kapelica? Odgovorila vam bosta 2 Slovenca... Dejte no, če ne morete dobiti izjav Ruskega vrha ne blefirajte
oliva
# 29.07.2016 ob 11:31
"Čisto retorično vprašanje...je frend od Erdogana naš frend?"

To je vseeno, s kom si frend (in v politiki itak ni frendov), pomembneje je, s kom si partner.
mikitr
# 29.07.2016 ob 09:50
Z vstopom v EU smo postali tudi talci Nemčine in Francije.Zato če se le da,moramo malo "hinavsko",vzdrževati stike z tistimi in ne čisto tako kot to paše Merklovi in ostalim velikim igralcem na zahodu.
anity
# 29.07.2016 ob 08:09
Upamo samo lahko, da bi nasi politiki ze enkrat nehali po kolenih plaziti okoli Bruslja in cezluznikov, ter peljali politiko v korist lastne drzave. Tako kot nekateri pisejo, v prijateljskih odnosih z vsemi, ne pa se zameriti nekomu, zato ker je nekdo drug v prepiru z njim.
NoriPlanet
# 29.07.2016 ob 22:16
veza
se strinjam, a na tem svetu ne moreš biti sam, v sedanji globalizaciji pa sploh ne...


Jaz nisem govoril o tem, da moramo biti sami. Govorim le o tem, da se bomo morali v primeru vojne braniti sami, ker tega namesto nas ne bo počel nihče.
Vsak, ki bi nas branil, bi nekaj zahteval v zameno. Zgodovina Slovencev je že dokazala, da so nas branitelji vedno prenašali naokoli.
veza
# 29.07.2016 ob 21:44
NoriPlanet
# 29.07.2016 ob 21:05

veza
samo malo jih pozna zadevo, kdo nas bo branil?

Jaz bi najraje videl, da nas nihče ne brani ampak da naj nas raje vsi pustijo na miru.
Sami se bomo prisiljeni braniti.
Vsak, ki bi se nam ponudil kot branilec, bo od nas nekaj zahteval.


se strinjam, a na tem svetu ne moreš biti sam, v sedanji globalizaciji pa sploh ne...
NoriPlanet
# 29.07.2016 ob 21:05
veza
samo malo jih pozna zadevo, kdo nas bo branil?


Jaz bi najraje videl, da nas nihče ne brani ampak da naj nas raje vsi pustijo na miru.
Sami se bomo prisiljeni braniti.
Vsak, ki bi se nam ponudil kot branilec, bo od nas nekaj zahteval.
Jacky
# 29.07.2016 ob 14:04
Popravek: ....ožji krog...
Kazalo