Ruski predsednik Vladimir Putin bo tretjič obiskal Slovenijo. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin bo tretjič obiskal Slovenijo. Foto: Reuters
false
Na gorenjski avtocesti in na ljubljanski severni obvoznici bodo v soboto krajše ali daljše zapore. Foto: Policija

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v Slovenijo po dosedanjih načrtih prispel v soboto ob 13. uri, po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah ter delovni večerji z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju bo zvečer odpotoval spet v Moskvo.

Zbrani pred Rusko kapelico
Na prejšnjih spominskih slovesnostih pred Rusko kapelico so obiskovalci prišli z zastavami. Tokrat niso dovoljene. Foto: BoBo
Spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom, Nove Žale
Ruski predsednik bo slavnostni govornik ob odkritju spomenika padlim ruskim in sovjetskim vojakom med starim in novim delom Žal. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zadnji julijski in prvi avgustovski konec tedna poteka po slovenskih cestah selitev narodov v počitniške kraje, večinoma na jadransko obalo, in v nasprotni smeri. Letos bo zadnja julijska sobota še posebej kaotična, saj je slovenski vrh v goste povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da zaznamuje stoto obletnico Ruske kapelice pod Vršičem.

Grozovita zločinska dejanja in teroristični napadi v Evropi kažejo, da so popolnoma drugačne varnostne razmere kot v preteklosti. Položaj okoli nas in po svetu je zelo dramatičen, je v torek pojasnjeval premier Miro Cerar, ki je še pred Putinovim prihodom sklical sejo slovenskega varnostnega sveta oz. Sveta za nacionalno varnost.

Varovanju ruskega predsednika, ki bo Slovenijo obiskal tako rekoč mimogrede, za eno popoldne, je zato namenjeno izjemno veliko pozornosti in tako bo prihajalo do popolnih zapor cest, občasnega zapiranja zračnega prostora, preverjanja obiskovalcev prireditve po vzorcu letališč, morebiti pa celo, kot pravijo neuradne informacije, tudi do prekinitev signala mobilne telefonije.

Vlada se je z varnostnimi ukrepi seznanila na seji prejšnji teden, vendar ni razkrila nobenih podrobnosti, kako bo ti ukrepi obremenili državljane in obiskovalce Slovenije. Ukrepi "se nanašajo na ureditev zračnega prometa, nudenje tehnične podpore Slovenske vojske in nudenje oskrbe Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje tistim potnikom, ki bi zaradi cestnih zapor, nujnih za varno izvedbo udeležbe predsednika Putina na slovesnosti, morebiti ostali v zastojih," je zapisano v vladnem sporočilu za javnost.

Na pomoč bo priskočila vojska
Po poročanju Dnevnika bodo pri varovanju Putina sodelovali tudi pripadniki Slovenske vojske, ki naj bi policiji pomagali z mobilnimi radarji, nameščenimi po krajih v okolici Vršiča. Prav tako naj bi sodelovali pri spremstvu vozil in po potrebi angažirali zračno obrambo. To pomeni, da bodo ruskega predsednika varovala Natova letala (madžarska in italijanska), ki skrbijo za varnost slovenskega neba in so se nedavno izkazala s prebijanjem zvočnega zidu nad Dolenjsko, ko so spremljala izraelsko potniško letalo, ki naj bi imelo na krovu podtaknjeno razstrelivno napravo.

Na Morsu varnostnih ukrepov, tudi tega, ali bodo motnje signala mobilne telefonije, niso želeli komentirati oz. so nas napotili na Generalno policijsko upravo, saj so slovenski policisti pristojni za sobotno varnostno organizacijo.

Podatki o varnostnih ukrepih so tajni
"Policija bo varovanje izvajala z ustreznimi ukrepi za zagotovitev varnostnih standardov, ki so predvideni za najvišjo stopnjo varovanja in na podlagi ocene ogroženosti v povezavi z razmerami doma in po svetu. Naloge bo opravljalo ustrezno število policistov, ki bodo napoteni z vseh policijskih uprav. Eden izmed ukrepov varovanja je tudi akreditacijski postopek, ki bo izveden v skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije na obeh prireditvenih prostorih slovesnosti pod Vršičem in na Žalah," je za MMC pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Ob tem je še navedel, da bodo zaradi varovanja mogoči zastoji v prometu, udeležencem v zastojih pa bo v primeru neugodnih vremenskih razmer (vročine) zagotovljena ustrezna oskrba.

"Prav tako so za zagotovitev varnosti varovane osebe predvidene določene omejitve letenja v zračnem prometu, vendar le za nujno potreben čas. Drugih podatkov o ukrepih, povezanih z varovanjem, ne moremo posredovati zaradi zaradi varovanja tajnih podatkov in učinkovite izvedbe varovanja," je še razložil Menegalija.

Zastave ne bodo dovoljene
Glede varnostnih ukrepov so bili jasnejši predstavniki ruskega veleposlaništva in društva Slovenija-Rusija. Povedali so, da pod Vršičem pričakujejo 2500 obiskovalcev, ki bodo do Ruske kapelice lahko prišli le z akreditacijo, vabilom in osebnim dokumentom. V Kranjski Gori pa bodo morali opraviti varnostni pregled, podoben tistemu na letališčih.

Osrednje ljubljansko pokopališče Žale, kjer bo Putin v soboto odkril spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v Sloveniji v prvi in drugi svetovni vojni, pa naj bi bilo odprto za obiskovalce. Vendar bodo ruskega predsednika od blizu lahko videli le tisti z ustreznimi akreditacijami.

"Vsak udeleženec bo moral skozi postopek varnostnega preverjanja, ki bo podoben varnostnemu pregledu na letališču. To pomeni, da s seboj ne smete nositi orožja, ostrih predmetov, drogov (npr. zastav) ter drugih nevarnih predmetov. Odsvetujemo nošnjo pohodnih palic in dežnikov,” je zapisano v navodilih udeležencem Putinovega obiska.

Krajše in daljše cestne zapore
Največ preglavic bo Putinov obisk povzročil turistom, ki so načrtovali pot proti Jadranu ali naprej po Balkanu ravno zadnjo julijsko soboto, saj bo na Gorenjskem in v Ljubljani veljal spremenjen prometni režim.

Zaradi krajših ali daljših zapor bo po informacijah upravljavca slovenskih avtocest Darsa oviran promet na širšem območju brniškega letališča, na gorenjski avtocesti med Ljubljano in predorom Karavanke ter na cesti med Jesenicami in Vršičem in na ljubljanski severni obvoznici.

"Lokalni promet bo sicer mogoč na vzporednih cestah, ki pa bodo glede na vrhunec turistične sezone prometno zelo obremenjene. Največje zgostitve pričakujemo opoldne in v popoldanskem času. Na omenjenem območju se predvideva tudi prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg," opozarjajo na Darsu.

Voznikom, ki prihajajo iz zahodne in severne Evrope, svetujejo, da za pot proti Hrvaški uporabijo pot skozi Italijo ali skozi Ljubljani in Maribor proti Gradcu. Sicer bodo voznike na zapore opozarjali že na Solnograškem.

Zaprtje Brnika ob Putinovem prihodu in ob njegovem odhodu
Zaradi cestnih zapor in povečanega prometa bo oviran tudi dostop do letališča na Brniku, zato Aerodrom Ljubljana svetuje, da se vsi potniki na letališče odpravijo prej kot običajno.

Na brniškem letališču posebej opozarjajo na obdobje med 12. in 14. uro, ko naj bi priletelo rusko predsedniško letalo, med 19. in 21. uro pa naj bi zapustilo Slovenijo. Takrat bo dostop do letališča močno oviran oziroma zaprt.

"Ob prihodu in odhodu letala predsednika Putina bo prihajalo do krajših omejitev obratovanja letališča, zaradi česar so mogoče krajše zamude. Obratovanje letališča bo omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz zračnega prostora Republike Slovenije," opozarjajo na Aerodromu Ljubljana, kjer sicer ne pričakujejo, da bo v soboto prišlo do večjih zamud, odpovedi ali kakršnih koli drugih večjih posebnosti v letalskem prometu.

Ukrajinske demonstracije
Obisk ruskega predsednika pa ne bo edini večji dogodek v soboto v Sloveniji oz. v njeni prestolnici. Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, uradno naj bi jih bilo okoli 400, so ob obisku predsednika Putina napovedali proteste pred ruskim veleposlaništvom in na Prešernovem trgu.

Na strani Facebooka Slovensko-ukrajinskega kulturnega društva Ljubljana Kijev je namreč napovedan shod proti Putinovemu obisku , ki bo potekal od 11. do 13. ure na Tomšičevi 9, v bližini ruskega veleposlaništva, in se bo končal Prešernovem trgu. "Vsi, kdor spoštuje demokracijo in si želi mir, ste povabljeni, da se pridružite shodu!" so zapisali ...

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v Slovenijo po dosedanjih načrtih prispel v soboto ob 13. uri, po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah ter delovni večerji z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju bo zvečer odpotoval spet v Moskvo.