Pahor je zbrane bodril z upanjem v boljši jutri. Foto: Twitter
Pahor je zbrane bodril z upanjem v boljši jutri. Foto: Twitter
Zoran Janković
Janković meni, da bo treba najti drugačen način, saj s trenutnim kapitalizmom nihče ni najbolj zadovoljen. Foto: BoBo
Pahor praznik dela preživel na Javorovici
Prvi maj še vedno v znaku borbe za pravice delavcev

Pahor je zbranim dejal, da se je Slovenija ob spoprijemanju z zadnjimi dogodki znova znašla v času, ko sta vprašanji socialnega in nacionalnega osvobajanja spet tesno prepleteni. To se je nazadnje zgodilo konec 80. let preteklega stoletja.

Dobri dve desetletji pozneje se v sicer bistveno manj dramatičnih, a še vedno zaostrenih razmerah Slovencem postavlja enako vprašanje - ali bo Slovenija dovolj enotna, da se bo izvlekla iz po Pahorjevih besedah "kolosalnih težav".
Verjame, da Slovenija to lahko stori. Glavni razlog za Pahorjev optimizem je spoznanje velike večine, da ni vrnitve na staro stanje pred letom 2008, da je medsebojno obtoževanje, kdo je bolj kriv, brezplodno in da je zdaj priložnost za nekaj novega, je pojasnil.
Za delovna mesta se bo treba boriti
Če ni dela, tudi proračuna ne bo, ne bo sociale, šolstva in javnega zdravstva, zato se bo treba za vsako delovno mesto boriti, je na Rožniku ob prazniku dela dejal ljubljanski župan Zoran Janković.
Kot je dejal župan, so starejši občani preživeli drugo svetovno vojno in socializem, zdaj pa živimo "neko obliko kapitalizma", ki nikomur ni všeč. Očitno bo tudi ta kapitalizem doživel svoj konec, je napovedal in poudaril, da bo treba v Evropi iskati nove oblike sožitja, solidarnosti in tovarištva.

Vprašanje je, ali smo danes res tako neodvisni in samostojni, je dejal Janković. Po njegovih besedah se tisti, ki strašijo z bonitetnimi ocenami, ne vprašajo, kakšno je življenje v Sloveniji.
A Janković ni pesimističen. Pokojnine so bile tako v torek znova izplačane v takšnem znesku kot pred varčevalnim zakonom tudi za tiste, ki jim jih je zakon znižal. Za to se je treba zahvaliti ustavnemu sodišču in zdajšnji vladi, ki je vrnila tisto, kar je bilo nepravično odvzeto, je opozoril.
Čas za čisto vino
Predsednik SLS-a Franc Bogovič je na prvomajskem srečanju na Planini nad Podbočjem v nagovoru poudaril, da praznik dela lahko praznujemo le, če delo je. Če dela ni, se je tega praznika nemogoče veseliti, je dejal Bogovič, ki sicer "verjame v moč, modrost in zrelost slovenskega naroda," so sporočili iz SLS.

Pred nami so po njegovih besedah časi, ko si moramo na številnih področjih "naliti čistega vina in pogledati resnici v oči". "Skrajni čas je, da v Sloveniji institucije pravne države končno ugotovijo, kam so poniknili ogromni krediti, ki danes hromijo bančni sistem," je dejal.

Prav tako je po njegovih besedah skrajni čas za ugotovitev, "katera podjetja so zašla v težave, mnoga žal tudi propadla zaradi lakomnosti posameznikov". "Ta zavržena dejanja pa so danes odvzela delo in čast desettisočim državljanom," je opozoril.

Pahor praznik dela preživel na Javorovici
Prvi maj še vedno v znaku borbe za pravice delavcev