Pahor je opozoril, da nas naravne nesreče opozorijo na neukrotljivost narave. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pahor je opozoril, da nas naravne nesreče opozorijo na neukrotljivost narave. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V času varčevanja zmanjšanje financ ni zaobšlo niti sistema zaščite in reševanja. "Kljub temu, da je državni zbor sprejel strateške dokumente na tem področju, kljub temu, da se je sistem obvezal za izboljšave, se moramo soočiti s tem, da določeni projekti, ki so pomembni za zaščito državljanov, ne bodo realizirani v zahtevanem času," je priznal Pahor, a opozoril, da to sme pomeniti prelaganja odgovornosti ali opustitev iskanja rešitev. Kajti nesreče se ne ozirajo na varčevanje, je poudaril.

Prepričan je, da smo v Sloveniji lahko ponosni na delo in uspehe, ki jih okrog 70.000 prostovoljcev in profesionalcev v različnih reševalnih službah dosega tudi v današnjih zahtevnih razmerah.
Ko je katastrofa mimo, radi pozabimo na reševalce
Pahor je spomnil, da so Slovenijo lani znova prizadele poplave, poleg tega se je lani zgodila balonarska nesreča, več kot 2.300 gasilcev pa je bilo angažiranih tudi ob avgustovskih požarih v naravi.
"Ob teh nesrečah ugotavljamo, da nam žal narava vedno znova sporoča, kako nepredvidljiva, neukrotljiva, predvsem pa veliko močnejša je od nas. Ko se po nesrečah vzpostavi kolikor toliko normalno stanje, po navadi prehitro pozabimo na vse tiste, ki so nesebično ukrepali tudi z izpostavljanjem svojega zdravja ali celo življenja, da bi pomagali prizadetim v nesreči," je še opozoril Pahor.