Tudi slovesnost ob 20. obletnici demokratičnih sprememb je bila povod za izražanje stališč o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Tudi slovesnost ob 20. obletnici demokratičnih sprememb je bila povod za izražanje stališč o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Ob robu proslave o arbitraži

Pahor je svoja stališča v zvezi s tem posredoval ob robu slovesnosti ob 20. obletnici demokratičnih sprememb. Med drugim je dejal še, da v Sloveniji v 20 letih od osamosvojitve pod različnimi vladami do soglasja o vprašanju meje nikoli ni prišlo. (Prvak opozicije Janez Janša je na slovesnosti med drugim namreč izrazil mnenje, da je slovenska politika prvič od osamosvojitve razcepljena glede ključnega vprašanja, ki zadeva nacionalni interes.)

Tudi sam ne bi vztrajal pri neki rešitvi, če ne bi presodil, da je tako zelo dobra za Slovenijo, je dodal premier. "Ampak ko sem ugotovil, da imam pravzaprav v rokah dragocen trenutek zgodovine, ko lahko nekaj povlečemo v korist naše državnosti, sem se tako odločil," je dejal, pri čemer je dodal, da se je tako z njim odločila vlada in večina v državnem zboru, zdaj pa bodo odločili še ljudje. Kot meni, je zdaj skrajni čas, da še "ulovimo ta element tako, da je v našo korist".

"Vsa stališča lahko izrazimo brez posledic"
Po njegovih besedah bodo ljudje na referendumu odločili, ali so bila prizadevanja vlade, pa tudi njeno razumevanje razlogov in okoliščin za ta sporazum, dobri ali ne.

Dodal je, da smo v teh dvajsetih letih zgradili tako trdno demokratično državo, da lahko tako zagovorniki kot nasprotniki sporazuma danes izražajo svoja stališča brez trohice strahu, da bi morali zato nositi posledice.

Ob robu proslave o arbitraži