Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 429 glasov Ocenite to novico!
Predsednik republike Borut Pahor je bil osrednji govornik na otvoritvi spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: BoBo
Investicija spomenika vsem žrtvam znaša okoli 1,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Spomenik
Na spomeniku je zapisana prva kitica pesmi Otona Župančiča, posvečene narodnim herojem, ki jo je pesnik v rokopisu iz leta 1949 zapisal v obliki: "Domovina je ena/ nam vsem dodeljena,/ in eno življenje,/ in ena smrt." Foto: BoBo
V molitvi je nadškof Stanislav Zore izrazil prošnjo Bogu, da bi slovenskemu narodu naklonil spravo in mir in da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo. Foto: BoBo
Borut Pahor je v govoru dejal, da se zdi, da je slovenski narod zgodovina močno in surovo preizkušala. Foto: BoBo
VIDEO
Odkritje spomenika vsem ž...

Dodaj v

Pahor: Spomenik vabi k razmišljanju. A vsak naj ravna po svoji vesti in svobodno.

Odkritje 1,2 milijona evrov vrednega spomenika
13. julij 2017 ob 07:40,
zadnji poseg: 13. julij 2017 ob 19:51
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Dobivamo osrednji prostor skupnega spominjanja. Narod, nacijo, zrelo nacijo konstituirajo skupni spomini. Kakršni smo, smo zaradi naših spominov," je na svečanosti ob odkritju spomenika vsem žrtvam vojn dejal predsednik države Borut Pahor.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so slovesno odkrili spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Govorec je bil predsednik države Borut Pahor, sledila pa je molitev za žrtve, ki jo je vodil nadškof metropolit Stanislav Zore.

Predsednik republike Borut Pahor, tudi idejni oče spomenika vsem žrtvam, je v govoru povedal, da se Slovenija z odkritjem osrednjega državnega spomenika vsem žrtvam vzpostavlja kot zrela nacija.

Spomenik je posvečen:

.

- žrtvam prve svetovne vojne,

- borcem za severno mejo in koroških borcev,

- borkam in borcem uporniškega TIGR-a,

- padlim borkam in borcem narodnoosvobodilnega boja,

- žrtvam revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja,

- žrtvam zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb,

- žrtvam vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991.

.

"Dobivamo osrednji prostor skupnega spominjanja. Narod, nacijo, zrelo nacijo konstituirajo skupni spomini. Kakršni smo, smo zaradi naših spominov," je dejal in poudaril, da se zdi, da je slovenski narod zgodovina močno in surovo preizkušala.

"Pot v nacionalno in politično svobodo je bila dolga, prepojena z odtekajočim življenjskim sokom in grenkimi žalostnimi solzami. Ob njej so na eni ali drugi strani poti ali pozabljeno daleč od nje ostajale žrtve. Zdaj smo odmeve vseh njihovih trpečih duš končno simbolno poklicali k zadoščenju, pokoju in spokoju na skupnem mestu. In zdi se mi, kot bi od njih slišal docela iskren apel – nikoli več vojne, nikoli več bratomorne vojne. Kot bi odzvanjali Prešernovi verzi. Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo," je dejal Pahor zbranim na slovesnosti ob spomeniku, ki po njegovih besedah vse Slovenke in Slovence nagovarja k pomiritvi in spravi.

Spomin na žive in mrtve
"Čeprav bo ta osrednji državni spomenik najprej spominjal na vse žrtve in mrtve, bo v metaforičnem smislu pravzaprav nagovarjal vse žive, ki bomo postali pred njim. Nagovarjal nas bo k sožitju, razumevanju, odpuščanju, sodelovanju, miru in spravi. Znotraj našega naroda in z drugimi," je še povedal predsednik republike.

"Strašno sem ponosen, da sem Slovenec. Ne zato, ker bi čutil večvrednost v primerjavi z drugimi narodi. Marveč zato, ker ne čutim absolutno nikakršne manjvrednosti. Brez strahu zdaj moj narod, nacija, ki ji pripadam, na ramenih preteklosti svobodno in zavzeto gleda izzive prihodnosti. Obstali bomo, ker se kljub vsemu prerekanju ne sovražimo. Našim otrokom bo to strašno čustvo prihranjeno. Vzgajani bodo za sožitje, spoštovanje in sodelovanje," je govor končal Pahor in za konec spomenik označil za spomenik ljubezni.

Ob začetku slovesnosti je državna delegacija k spomeniku položila venec. Predsednika republike Pahorja sta pri tem spremljala predsednik državnega zbora Milan Brglez, premier Miro Cerar in predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Nadškof Zore je molil za spravo in mir
Državnemu delu prireditve s kratkim kulturnim programom je sledila molitev za žrtve, ki jo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. "Ti, naš Bog, si gospodar živih in mrtvih; z besedo kesanja Te prosimo odpuščanja za vse smrti, ki so jih drug drugemu povzročili ljudje. Ker si do vseh usmiljen, te ponižno prosimo, naj vsi, za katere ti izrekamo svoje molitve, zaradi tvoje dobrote dosežejo odpuščanje svojih grehov, se srečni veselijo nad teboj in te hvalijo brez konca. Slovenskemu narodu pa nakloni spravo in mir, da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo," je v molitvi med drugim prosil Zore.

Spomenik, ki združuje ali razdvaja?
Spomenik vsem žrtvam vojn je že pred odkritjem delil slovensko politično sceno, predvsem tiste na bolj skrajnih političnih bregovih. "Na današnji dan leta 1920 so fašisti požgali Narodni dom v Trstu. Na današnji dan leta 2017 jim v Ljubljani postavljamo spomenik," so zapisali na Facebooku v Levici, ki meni, da gre za spomenik zgodovinskega revionizma. "Ironično je, da je prav (leva)sredina največ storila za revizijo zgodovine – "oče" spomenika je Borut Pahor, gradi pa ga ministrstvo Anje Kopač Mrak -, za izničenja statusa in vloge Narodnoosvobodilnega boja ter s tem odprla vrata rehabitilitaciji skrajne desnice, ki že straši pri nas in po Evropi," so še zapisali.

Krščanski forum največje opozicijske stranke pa je na SDS-ovi spletni strani zapisal, da se "v ozadju dogodka, ki naj bi končno povezal sprte strani, znova skriva temni madež ne samo izkrivljanja zgodovine, pač pa tudi onečaščanje žrtev." "Dokler bodo po Sloveniji stali spomeniki, ki poveličujejo komunistično revolucijo, je nesmiselno z dragimi spomeniki ustvarjati iluzijo sprave, ki je še vedno ni. Ni pa je predvsem zaradi nezmožnosti soočenja z resnico ter zaradi radikalizacije ideoloških naslednikov tistih, ki so zločine izvajali," so dodali.

Na prireditvi ni bilo predstavnikov borcev
Na slovesnosti pa ni bilo tudi uradnih predstavnikov največje veteranske organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB. "Slovesnost, ki jo organizira in prireja država, predstavlja kršitev Ustave Republike Slovenije v kateri je določena ločitev cerkve in države. V program slovesnosti nikakor ne sodijo molitve katerega koli cerkvenega dostojanstvenika, pa naj bo to katoliški, protestantski, judovski, pravoslavni ali pa muslimanski," menijo v ZZB NOB in dodajajo, da "sama zasnova spomenika bolj spominja na razdvajanje in kaže na skrito željo po nekakšni "spravi," s katero se, ve se kdo, nabirajo volilni glasovi."

A. Č., G. C., A. K. K.
Spomenik
Spomenik
Spomenik
false
Prijavi napako
Komentarji
RdečeModro
# 13.07.2017 ob 07:50
1.2 milijona za tak kup betona? Wau. Nekdo je dobro zaslužil na račun teh žrtev vojn.
Mirko Tipka
# 13.07.2017 ob 08:00
Pahor: S tem smo postali zrel narod

s postavitvijo spomenika smo zrel narod? ne me hecat...
zzob
# 13.07.2017 ob 07:56
Neko lepšo skulpturo bi si res lahko omislili za ta denar.
mattyy
# 13.07.2017 ob 08:52
V Črnučah so za 1,3 milijona vreden projekt zgradili dvorano s štirimi igrišči za odbojko in šest igrišč zunaj za odbojko, tu pa 1,2 milijona za kup betona. Ampak je razlika, tam v Črnučah je financiralo podjetje tu pa država. Tak nas kradejo, da glava boli.
mattyy
# 13.07.2017 ob 08:19
Skladno z razpisnimi pogoji je bil izbran najcenejši ponudnik, velenjski Gorenje projekt s ceno 943.620 evrov

Zdaj pa 1,2 milijona. Aneks na aneks, da še vsi vpleteni imajo nekaj od tega. Če pri nas ne bi bilo novinarstvo zastrupljeno, bi zdaj izbrskali zakaj je cena narasla.
levidevžej
# 13.07.2017 ob 08:13
Zorkey ni fora v tem, da je spomenik betonski. Fora je v ceni. Se ti zdi normalno, da kup betona stane toliko?
Zakaj bi se moral odselit, če mi kaj ne paše???? To je prvi odgovor, ki ga dobiš danes, če rečeš, da kaj ni v redu. Ko ti v sosednji hiši odprejo bar, kjer galamijo cele dneve, dobiš tak odgovor, ko želiš imet nekaj miru. Današnji časi so pa res super. Vsak si misli, da lahko počne kar želi, če pa komu kaj ne paše, pa naj se odseli.
OMNIC
# 13.07.2017 ob 08:02
Najpomembnejše sporočilo: nikoli več vojn, nikoli več sovraštva.
Kajti sprave (zaresne) ni zaradi sovraštva! Nihče se noče umakniti za korak nazaj.
Tu dajem Pahorju prav. Sovraštvo je tisto, kar nas lahko pokoplje.
levidevžej
# 13.07.2017 ob 08:06
A je spomenik iz marmorja al betona?
Vedno bolj imam občutek, da menjava euro tolar ni bila 1 proti 230 in še nekaj ampak bolj 1 proti 10, včasih celo kar 1 proti 1.
Sicer pa še deset takšnih spomenikov ne bo spremenilo prepričanj, ki so v glavi.
Žrtve vojne so bili vsi, zmagovalci so pa bili samo eni in se lahko trudijo to obrnit, vendar jim ne bo uspelo.
galoper
# 13.07.2017 ob 07:59
Spomenik pobojem je le opomnik za povračilo. Namesto teh 1,2M stroškov za spomenik, imamo dovolj drugih nepokritih potreb, a predsednik morda sluti, da je to njegova zadnja priložnost za spomenik
pinkfranc
# 13.07.2017 ob 08:29
tole je spomenik bolj, ki odraža naš sistem (koruptivno politiko in gradbeniški lobiji ipd.), kot pa žrtvam vojn ...

1,2 milijona???
a ne bi bilo bolje, če bi postavili spomenik do cene 200.000 eur (čist soliden posel za kakšnega našega umetnika) in bi se raje 1 milijon razdelil še živečim žrtvam oz. njihovim dedičem osamosvojitvene vojne ???

cementa se ne da jest :(
mattyy
# 13.07.2017 ob 08:19
Aja, pa za ta denar ti v Nemčiji štadion zgradijo.
Tugomer1000
# 13.07.2017 ob 08:07
Če izenačim borce proti fašizmu z njegovimi sodelavci, smo res zrel narod, ja, zrel kot Ukrajinci in Hrvati.
Vsaj lepe grafitarske površine bodo, če ne druga.
1,2 milijona za Zoretovo grmenje proti NOB-ju, to je sramota in poden pahorjanskega spravatorstva.

SF/SN
pek
# 13.07.2017 ob 08:49
Spomenik žrtvam gradbenih lobijev.

Iz začetnega največ pol milijona, kolikor naj bi bilo za ta spomenik namenjeno, se je zadeva podražila na 1,2 milijona.
oldtajmer
# 13.07.2017 ob 08:26
da jih ni sram, ta denar bi rajši namenili za socialne podpore ki so že tak mizerno nizke,na koncu ti ne ostane niti za kruh.naj pustijo enkrat mrtve že pri miru.se vidi da se bližajo volitve in se borijo za svoj prostor pri koritu!
Rok-LM
# 13.07.2017 ob 08:54
Namesto, da bi ta denar vložili v obrambo proti toči, da bi naši kmetje vsaj nekaj hrane pridelali.

Glede na to kako klesti letos bi se vložek povrnil že ob naslednji nevihti.
Simba
# 13.07.2017 ob 08:50
wtf je to? spomenik? a se vi norca delate? dva navpična cegla nej bi bil spomenik?!
modern art
mattyy
# 13.07.2017 ob 09:14
Po komentarjih sodeč si boljše države sploh ne zaslužimo. Projekt, bi lahko stal 5 milijonov pa nobenega ne bi zmotilo, ker ko se gre za partizane in domobrance eni sploh nič ne vidite okoli sebe in na to karto igrajo politiki že 25 let. Pa kaj ne vidite kaj so zgradili za 1,2 miljona?! Pa dajte narod zbudite se.
RJSlo
# 13.07.2017 ob 08:53
No ja. Kje pa je spomenik? Ali je s "spomenik" mišljena ta svetla plošča? Se hecate ali kaj?
mikic007
# 13.07.2017 ob 08:23
Kako bo kakršnakoli sprava sploh mogoča, ko pa se narod pod člankom o spomeniku vsem žrtvam prereka o ceni in zmagah. V vojni, sploh državljanski ni zmagovalcev, kar se vsak dan žal dokazuje tudi pri nas, tudi pod tem člankom...
Prismuknjen
# 13.07.2017 ob 08:12
Napredne države so že davno s tem zaključile. Mi pa komaj začnemo s tem zaključkom leta 2017.
Žal, tudi tu gorna pa še vedno prebiram eno in isto.
sistemc.
# 13.07.2017 ob 08:10
Spomenik je namesto uradnega "spomenik vsem žrtvam vojn", že dobil ponarodelo ime: "Stan in Olio".
mercury89
# 13.07.2017 ob 09:14
Leta 2017 smo. Bi bil počasi čas, da se nehate prerekati o partizanih in domobrancih. Mladim nam je vseeno za te razprtije. Naj se pokoplje vse žrtve potem pa mir.
Guinness
# 13.07.2017 ob 09:45
Ce je to vredno 1,2 milijona, je 2. tir se zelo poceni.
cairns
# 13.07.2017 ob 08:26
Odkritje 1,2 milijona evrov vrednega spomenika vsem žrtvam vojn

Enačiti žrtve in in njihove morilce je sramotno.
MitjaM
# 13.07.2017 ob 08:11
Gre za zavrženo provokacijo s strani Pahorja in Zoreta, ki enači kolaborante z odporniškim gibanjem. In da zato zlorabijo Župančičev verz namenjen partizanom, je kot tisto, ko so simpatizerja OF napisali na domobranski spomenik (to pove vse o njihovi ''pieteti'').

Bolje bi bilo, če bi napisali preprosto:
Kdor narod svoj izdaja,
proti njemu se bori,
še rodne zemlej črvi
ga ne glodajo kosti.


SF/SN
gejzir
# 13.07.2017 ob 08:56
A jaz prav berem, da se bo slov,esno odkritje spomenika zaključilo z mašo? Kako je v sekularni državi to mogoče? Saj bil ta nesrečni spomenik vendar odločitev politike in ga je plačala država, ne cerkev.

Lahko so predstavniki vseh verskih skupnosti povabljeni na prireditev in sedijo v drugi ali tretji vrsti, nimajo pa kaj voditi nobenega dela prireditve. Mora se vedeti, da je tukaj gospodar država, ne cerkev. Tudi v redu, če bo maša v neki cerkvi in bodo verniki in vernice pač molili tam. Nimajo pa Cerar, Brzglez in Pahor kot predstavniki političnega vrha kaj tja hoditi in predstavljati države. To ne bi bilo le dejanje proti sekularnosti države, ampak tudi diskriminacija drugih verskih skupnosti. Samo na soški fronti (če pustim 2. svetovno vojno pri miru) je padlo npr. kar nekaj pravoslavnih in muslimanskih vojakov, ki so se borili skupaj s slovenskimi.
mikitr
# 13.07.2017 ob 08:55
Žrtve voje smo mi vsi,navadni državljani.Zgubljamo proti izdajalcem,roparjem tega naroda,stricem iz ozadja.
sirus
# 13.07.2017 ob 08:50
V RL bo spomenik dobil vlogo predvsem ob vikend popivanjih, odmaknjen kotiček za najrazličnejše potrebe, z vsemi svojimi stenami.
reorah
# 13.07.2017 ob 08:24
Dokler bo ta generacija še živa, bo težka. Ena stran živi izključno od tega, da ohranja svojo pozicijo na način, da od druge strani večno zahteva opravičilo in priznanje krivde, ne da bi bila sama pripravljena to storiti s svoje strani. Ko bo vsa ta generacija pod rušo, bodo šele drugi časi in več iskrenosti.
MZ
# 13.07.2017 ob 09:10
Tu ni kaj debatirati - obe strani sta med vojno (druga pa še po vojni) počeli svinjarije, hude svinjarije. Malo zaradi ideološke zaslepljenosti enih in drugih, marsikdaj pa tudi zaradi zamer in zavisti, ki sta očitno nacionalna športa. Saj še danes vidimo, kako se nekateri celo življenje pravdajo za ped zemlje ali bentijo čez uspešne, v tistih kaotičnih časih pa so svoje komplekse zdravili precej bolj direktno.

Po vojni so se žrtvam teh kompleksov in zamer pridružili še številni bogati in izobraženi posamezniki, ki so bili zaradi strahu pred izgubo oblasti zmagovalcev označeni kot razredni sovražniki. Debata o kolaborantih je pretirana, saj je po moje takrat ljudem ravno tako dol viselo za politiko, kot danes, in velika večina ljudi politično ni bila opredeljena.

Posledica tega pa je, da smo uradno samo zaradi tega po neumnosti izgubili 10% populacije. Pa to ni bila kar neka splošna populacija, temveč smo takrat izgubili mnogo plemstva, meščanstva in prosvetljenih ljudi takih in drugačnih (političnih) barv, ki bi v normalni državi tvorili jedro države in naroda. Tudi to je eden glavnih razlogov, da smo danes tam, kjer smo in dvomim, da se bo to v doglednem času kaj spremenilo.
Dux Ursus
# 13.07.2017 ob 08:32
Ne vem ali naj me bo sram zaradi nivoja komentarjev pod to novico ali pa zaradi nerazgledanosti komentatorjev.
V letu 2017 "kričati" SF-SN in deliti narod na izdajalce in osvoboditelje je v najboljšem primeru izguba časa. V resnici pa nas to kot narod duši in kot kaže nas bo dušilo še več časa.
Drugi narodi (na zahodu in severu Evrope), ki so imeli podobno izkušnjo kot Slovenci se s tem ne ukvarjajo in raje razmišljajo kako bodo razvita družba. Mi pa kot na Balkanu!
el CARTEL
# 13.07.2017 ob 08:19
še en izmed mnogih načinov, da se - v imenu sprave - izenači agresor in tisti, ki to pač ni bil.
Hafis
# 13.07.2017 ob 15:09
Brez tega blagoslova bi spomenik imel neko kredibilnost. Tako je pa samo še ena provokacija!
lexani89
# 13.07.2017 ob 09:23
1,2 miljona to je res malo velika cifra..se pa ve v katere žepe je šel denar..ah brezveze..
hypatos
# 13.07.2017 ob 08:55
1.200.000,00 - za kup betona?

Je to normalno?

Sicer pa med naštetimi prisotnimi ''pogrešam'' določen politični ''blok''... Ali se oni ne želijo pokloniti vsem žrtvam svetovnih vojn?
Dux Ursus
# 13.07.2017 ob 09:14
Tisti, ki vas res zanima to obdobje in se ne zavedate, da imajo korist od razdvajanja naroda samo pokvarjeni politiki (nočem navajati imen) naj si prebere ta članek:
http://siol.net/novice/siol/nekateri-sprave-nocejo-ker-jim-zgodovina-se-koristi-video-69655
maxbernie
# 13.07.2017 ob 10:21
Gradnja spomenika se je od prvotnih načrtov podražila za 80%. Ker so vsak dan iz Soče vzeli po en kamen - in to na italijanski strani, da je še dnevnica padla.
maxbernie
# 13.07.2017 ob 09:30
osrednjega državnega spominskega obeležja za prebivalce slovenskega ozemlja, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti pa med prvo in drugo svetovno vojno. Posvečen je tudi civilnim žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja".

Počasi.
Najprej, v redu, razumem, da med 1. svetovno vojno se Slovenec ni mogel odločati, ker so ga pač poslali v AO vojsko. Z 2. svetovno pa se ne pride to v poštev: kako so lahko žrtve vojaki, ki so odkrito, z največjim zanosom, kolaborirali z okupatorjem?!
Drugič: nekateri pravite, da so to na Zahodu uredili: prosim vas, da mi naštejete en sam spomenik v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, Norveškem, kjer imajo narodni izdajalci spomenike skupaj z njihovimi žrtvami? Nikjer! Potomci italijanske kraljeve družine še zdaj ne smejo nazaj!
Tretjič: pravijo, da zmagovalci ne odpuščajo: vse odkar se je začela sprava v Kočevskem rogu, jo ena stran (izdajalska, s podporo RKC) lepo izkorišča za totalno predrugačenje zgodovinskih dejstev. Ste morda kdaj slišali samo eno izjavo katerega od kolaborantov, da mu je žal, da se je spajdašil z nacisti/fašisti in dvignil roko nad sorojaka? Niti en!
Četrtič: spomenik (pa me cena še najmanj moti) ne pomaga dosti, če bo ostalo tako kot je. Se bolj bojim, da si samovšečni predsednik sam sebi postavlja spomenik.
Maša na koncu pa samo dokaz, kam pes taco moli. Mi smo sekularna država, ja.
tuintam
# 13.07.2017 ob 10:01
Pahor: S tem smo postali zrel narod

Jih pa najde, ta Kljukec. Upam, da nas ne čaka isto, kot zrele hruške...
evaevi
# 13.07.2017 ob 21:00
Potvarjanje zgodovine in intriga na intrigo. To je prav zadnje, kar potrebujemo državljani in država.
cene vols
# 13.07.2017 ob 19:55
več kot miljon eur za to arhitekturno katastrofo od spomenika... pri nas res država dela z davkoplačevalskim denarjem kot svinja z mehom.
aerodynamic
# 13.07.2017 ob 15:12
Ko bodo prišli američani na ta trg, jih bo asociiralo na njihova dvojčka WTC.

Mene osebno ta beton res niti ne impresionira, niti ne vidim smisla, razen da mi pokaže, da naj bo narod še naprej deljen na leve in desne. samo napisat je še gor teba, ta je za leve in on za desne.

Še en nesmisel bananistana.
davincy83
# 13.07.2017 ob 15:01
Banda pokvarjena. A še lahko zvemo kakšen delež je kdo pobasal v žep?
Sandalovina
# 14.07.2017 ob 10:38
Namesto v kup betona bi odločevalci morali vlagati v ljudi. Frnikolanje z milijoni, ki smo jih vsi mi
vplačevali v proračun, pomeni samo eno: da je s tujim lahko po koprivah. Prioriteta vsake vlade bi
morala biti takojšnja pomoč tistim, ki so v naslabšem položaju. Ne pa, da solijo morje.

Namesto v najbolj ogrožene državljane, ki dobesedno stradajo in nenehno varčujejo, ta neoliberalna vlada denar namenja že tako bogatim: 80 mil. davčnih odpustkov za najbolj bogate, 60 mil. za že tako dobro plačane zdravnike, milijarde izginjajo v bankah, ki so preluknjane, kot sir ementaler, v stokrat preplačane projekte, v spomenik neumnosti, etc.

Kakšna lahkotnost bivanja!
boro007
# 13.07.2017 ob 21:06
@vaški stražar

100% sem, da se Župančič ne bi strinjal s tem, da se njegov verz postavi na ta spomenik...
Seveda se ne bi. Župančič je bil ena mona. Pred vojno je govoril, da je vseeno če Slovenci opustimo svoj jezik. Med vojno je (prikrito) tulil z rdečimi volkovi, po vojni pa je lizal pete neizvoljenim oblastnikom. Njegov citat, ki se nahaja na grobnici največjih izdajalcev in največjih krvolokov slovenskega naroda, res ne more biti na spomeniku, ki naj bi bil posvečen spravi.


Poglej lepo da si zvest svojim koreninam, vsa čast... Eden mojih dedkov oz. star ata se je baje boril na ruski fronti, ne vem če je to res, vem pa za koga se je boril ker se je zdravil v avstriji... Čas v katerem so živeli je vplival nanje in ne njihova volja... Kdor je potrkal na vrata s tistim so pa šli ali pa so bile posledice (v obeh primerih krvave)...

Torej ali lahko v luči tega izjemnega betonskega bloka zaželimo vsem rdečim, belim, junakom, vojnim žrtvam, povojnim žrtvam, žrtvam revolucij in še bi lahko našteval ker baje ni to samo spomenik drugi svetovni vojni... Zaželimo jim večni mir.

In sami sebi zaželimo boljšo prihodnost in upanje, da nas ne bo doletela odločitev tipa, greš z nami ali pa te jutri ni več...
tedy123
# 13.07.2017 ob 20:56
... sicer me boli za te retardirane zdrahe, a se nikoli ne bom strinjal glede kakega priznanja domobrancem, da se niso borili PROTI Sloveniji... moja netolerantnost prihaja tudi zaradi te resnične zadeve...

... mojega očeta, takrat 6-7 letnega otroka so domobranci skupaj z njegovim stricem postavili pred zid, zadnji trenutek je nekdo prijel za puškine cevi in zaustavil usmrtitev otroka oz. mojega očeta... metek v čelo je dobil le njegov stric !!!???...
... in sedaj naj mirno poslušam nebuloze potomcev teh...
DnB
# 13.07.2017 ob 18:22
Dejmo postavljat se več nesmiselnih kamnov in kipov za milijone (iz našega davkoplačevalskega denarja) na temo, ki danes ne zanima nikogar več in verjetno že pošteno frustrira, saj jo moramo vedno znova poslušati zaradi politikov in njihovega nabijanja pik pri osebkih nad 80 let.

Medtem pa dejmo dražit ali celo pustit gnit stanovanja, ki bi jih lahko uporabljale mlade družine in ukinjat hrano otrokom v šolah, ter se posrat na vse reveže in brezdomce.

K... pa taka država. Nismo je vredni, če nas ta dejstva ne poženejo na cesto nas nic ne bo. Itak pa večino ljudi to sploh ne briga važno da majo tisto mesečno žepnino... Sramota uglavnem!
alcatraz
# 13.07.2017 ob 15:34
'Da brat nikoli več ne dvigne rok nad brata!'
TO moramo imeti v glavah, ko bodo volitve!
In reči NE vsakršnemu razpihovanju sovraštva.
Jajaja
# 13.07.2017 ob 13:46
Mogoče so celo preveč omejili spomin samo na mrtve v vojnah in predvsem na zadnji dve. Žal organizirano nasilje in ubijanje ni samo v trenutkih vojne. Ampak so ga ljudje in različne organizacije skozi čas vse prevečkrat uporabljajo za uveljavljanje svoje volje in pogledov na svet.

Tako je žal slovenska zemlja v zadnjih dvatisoč letih od časa Rima naprej vse prevečkrat bila napita s krvjo. In ker smo secomejili samo na zadnji vojni so nam slovencem zopet ukradli zgodovino ker mislimo da se je svet začel v prvi svetovni vojni. Narod brez zgodovine pa je vedno ropan s strani večjih narodov in mednarodnih organizacij ki si podrejajo male narode. Zato seveda še vedno v šolah učijo da smo slovani pol evrope zasedli v 6-7 stoletju in to s kovčki in motiko brez velikega prelicanja krvi.
Tisti ki pa baj bi pred nami żiveli tukaj pa so rekli seveda kar izvolite se naseliti tukaj gremo mi naprej drugam.

Čeprav je vsem jasno da se Etruščanskih napisov ne da brati z romanskimi jeziki ampak samo s Slovenskim ali Slovanskim. Pa mi o tem kar molčimo ker bi seveda zmotili naše sosede Italjane katerih temlj kultute so Etruščani. Anpak prav zato oa nihče ne uspe uradno dešifeirati Eteruščanskig napisov ki so pisani v lati ici.
Znamo pa brati mezopotamske klinopise in egipčansje herioglife.

Smešno ampak tako se miroljubne narode zbriše na nivo malih narodov ti pa še kar ne dojamejo da jih kradejo
penal
# 13.07.2017 ob 10:26
Do sprave lahko pride samo takrat, ko bodo kolaboranti priznali, da so se borili na strani nacifašizma in to tudi obžalovali. Druga stran se je za svoje napake, ki so nedvomno bile, že opravičila.
Kazalo