Premier Borut Pahor pravi, da je njegova vlada delavska, torej socialno usmerjena. Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor pravi, da je njegova vlada delavska, torej socialno usmerjena. Foto: MMC RTV SLO

Pri tej hiši ne želimo obnoviti le fasade, ampak temelje.

Premier o ukrepih vlade za izhod iz krize
Pogovor s predsednikom vlade

Predsednik vlade je v pogovoru za Studio City izrazil prepričanje, da njegova vlada ustreza merilom leve, delavske oz. socialno usmerjene politike. Voditelj Marcel Štefančič ml. ga je namreč vprašal, koliko ljudi bi iz SD-ja, če bi bila v tem trenutku oblikovana nova stranka s takšno usmeritvijo, prestopilo vanjo.

Po besedah Pahorja je ta vlada odprla "vse mogoče fronte", od pokojninske in zdravstvene reforme do strateških sprememb na področju znanstvene in prometne infrastrukture ter varčevanja v javnem sektorju. "Brez socialdemokratske politike Slovenija, seveda z nekaj majhnimi socialnimi žrtvami, ne bi preživela tega leta in pol. Pri tem ne krivim prejšnje vlade, saj je bila za mnoge ta kriza nepričakovana," je dejal premier, ob čemer poudarja, da je Slovenija močno odvisna tudi od drugih ekonomij.

V letu 2009, ko je bil padec BDP-ja največji po drugi svetovni vojni, je vlada po njegovih besedah za več kot 40 odstotkov povečala sredstva za socialno kohezivnost, "zdaj pa je na vrsti konkurenčnost".

Dokapitalizacija NLB-ja: Naklonjen je vstopu tujega partnerja
Pri tem je poudaril tudi pomen zagotovitve stabilnosti finančnega sistema. Kar se tiče največje državne banke NLB-ja je pri zagotovitvi novih sredstev bolj naklonjen tujemo partnerju, pri čemer bi država ohranila kontrolni delež. "Smo pred odločitvijo, ali jo bomo dokapitalizirali z denarjem davkoplačevalcev in s tem pokrili slabe poslovodske odločitev v preteklem času ali pa bomo za vstop tujega partnerja. Takšnega, ki bo imel isti cilj, kot ga ima NLB pod zdajšnjo upravo," je dejal premier in dodal, da si želi NLB vrniti v prostor novih poslovnih priložnosti - Zahodni Balkan in srednjo Evropo.

Pogovor je tekel tudi o trenutno najbolj "vročem" državnem projektu - gradnji šestega bloka termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ki je poleg Ultre jabolko spora med nekdanjim gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom in prvakom Zaresa in ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorjem Golobičem. Po besedah Pahorja sta se Lahovnik in Golobič pri TEŠ-u "skoraj popolnoma razšla". "A razhajanja niso posebnost. Tudi druge ministre spodbujam, da razmišljajo s svojo glavo," je dejal predsednik vlade, ki z "51 proti 49" zagovarja ta projekt.

TEŠ: Vlada bo pod drobnogled vzela vodstvo elektrarne
Kot pravi, vlada do zdaj odločitve o gradnji šestega bloka ni spremenila, je pa uspela s pogajanji za okoli 200 milijonov evrov zmanjšati stroške. "Odločili pa smo se tudi ugotoviti, ali sedanji menedžment zadostuje temu projektu," je o projektu, o katerem bo na vladi tekla beseda najverjetneje ta četrtek, še dejal premier. Glede usode projekta bodo imeli sicer zadnjo besedo jeseni poslanci, a še TEŠ-a 6 ne bo, bo morala vlada po besedah Pahorja energetske vire najti drugje, saj si "energetske odvisnosti ne smemo privoščiti".

Glede nove ministrice za gospodarstvo Darje Radić pa je Pahor dejal, da je dobra izbira, ker je naslednica Lahovnikove politike, ker pozna socialno mrežo ministrstva in celotne vlade, ker ima strokovne reference in ker je željna uspeha in dokazovanja.

Pri tej hiši ne želimo obnoviti le fasade, ampak temelje.

Premier o ukrepih vlade za izhod iz krize
Pogovor s predsednikom vlade