Premier je znova posvaril pred posledicami referendumskega
Premier je znova posvaril pred posledicami referendumskega "ne". Foto: MMC RTV SLO
Ali vlada krši referendumsko kampanjo?

Poudaril je, da bo, ko se bo bližal 6. junij, slovenski javnosti vse bolj predočeno, za kako pomembno odločitev gre. Kot meni, namreč ne gre le za način reševanja vprašanja o meji s Hrvaško, ampak za vrsto stvari, tudi za to, katera politika bo dobila legitimnost: tista, ki skuša probleme reševati, ali tista, ki jih odlaga.

"Sem politik, ki probleme rešuje, ne vedno nujno tako hitro in tako uspešno, kot bi si vsakdo želel, ampak jih rešuje, jih ne pometa pod preprogo. Rešil sem najbolj kapitalnega. Skupaj z ministricami in ministri, s predsednikom države in z vsemi, ki so sodelovali skupaj z mano pri pogajanjih s hrvaško oblastjo," je dejal Pahor in dodal, da danes nimamo skrbi z mirom in varnostjo, kar je pomemben element bonitetne ocene države.

Vlada se je odzvala tudi na očitke, da je kršila zakon o referendumski kampanji. Kot pravijo, gre le za redne komunikacijske aktivnosti, ki ne bodo zahtevale dodatnih proračunskih sredstev. Poleg tega pravijo, da bi vlada ravnala neodgovorno, če ne bi omogočila vpogleda v avtentične dokumente, povezane s sporazumom. Več o tem preberite v sporočilu za javnost.

Pahor: V težavah bomo zlasti, če bo sledila nova blokada
Premier je znova poudaril tudi, da se na referendumu ne bo odločalo samo o tem, ali je ta ali ona določba arbitražnega sporazuma dobra ali ne. Na tehtnici naj bi bili način dokončne rešitve spora o meji, vzpostavitev trajnega sodelovanja in možnosti za trajno prijateljstvo z vsemi sosedi, ponovna regeneracija liderstva v tem delu Evrope, okrepitev bonitetne ocene Slovenije zaradi tega - ali, na drugi strani, popolnoma nepredvidljiva situacija potem.

In če bomo glasovali proti? Če bo sporazum zavrnjen, ne bo zavrnjena le rešitev meje, ampak se bo Slovenija izolirala v mednarodni politiki, še zlasti, če bo sledila nova blokada Hrvaške, meni Pahor.

Od tistih, ki zahtevajo, da se arbitražni sporazum zavrne na referendumu, pa predsednik vlade zahteva, naj povedo, kaj bo alternativa: "Morajo odgovoriti na vprašanje, ali bodo zahtevali blokado pristopnih pogajanj, torej blokado takoj, ali bodo glasovali proti pristopni pogodbi, če rešitev meje ne bo določena."

Ali vlada krši referendumsko kampanjo?