Parkiranje bo dražje zaradi vračunanega DDV-ja. Foto: BoBo
Parkiranje bo dražje zaradi vračunanega DDV-ja. Foto: BoBo

Razlog za spremembo cen je ugotovitev davčne uprave, da dozdajšnja ureditev pobiranja občinske takse za parkiranje na površinah občine Ljubljana ni bila skladna z zakonom o DDV-ju in evropsko direktivo, saj naj bi povzročala izkrivljanje konkurence pri parkiranju na območju ljubljanske občine.

Najceneje 1,2 evra na dan, najdražje 1,2 evra na uro
Najceneje bo še vedno mogoče parkirati na parkirišču P+R Dolgi most, kjer bo nova cena za celodnevno parkiranje 1,2 evra. Na parkirišču P+R Stožice bo nova cena za enodnevno parkiranje 2,40 evra, pri čemer bosta na voljo še dve brezplačni vožnji z ljubljanskim linijskim prevozom.

Na parkiriščih Trg prekomorskih brigad, Kranjčeva, Tivoli in Žale, kjer je bilo doslej treba odšteti 0,5 evra za prvi dve uri parkiranja in dodatnega 0,5 evra za vsako naslednjo uro, se bo cena dvignila na 0,6 evra.

Največ, 1,2 evra na uro, pa bo za parkiranje še vedno treba odšteti na parkiriščih Petkovškovo nabrežje, Sanatorij Emona, NUK ter v garažnih hišah Stožice in Kozolec. Dozdajšnja cena na teh parkiriščih je bila evro na uro. Cena nočnega parkiranja med 19. in 7. uro bo povsod enaka, in sicer 1,80 evra na noč po novem ceniku.

Plačilo s kovanci, moneto ali urbano
Na parkomatih na območju ožjega mestnega središča je od danes mogoče plačevati na tri načine, in sicer s kovanci, urbano ali moneto. S kovanci se za eno uro plača 0,7 evra, za en evro bo avto lahko parkiran 80 minut, za 1,4 evra pa dve uri.

Za plačilo ene ure parkiranja z moneto je treba vtipkati številko 18970, za dve uri pa 189140. Če boste želeli z urbano plačati eno uro parkiranja, jo boste ob parkomat prislonili enkrat, za dve pa dvakrat. Parkiranje, daljše od dveh ur, na teh parkiriščih ni dovoljeno.