Če med dopustom ne veste, kam s svojim psom, lahko zibrate med približno desetimi pasjimi hoteli po Sloveniji. Foto: NN
Če med dopustom ne veste, kam s svojim psom, lahko zibrate med približno desetimi pasjimi hoteli po Sloveniji. Foto: NN

Preden psa sprejmemo v hotel, se vedno pozanimamo o njegovih navadah in česa ne mara.

Branko Pirc, hotel za pse Perun
Avtomobili
Po pravilniku o zaščiti hišnih živali ni dovoljeno puščati hišnih živali samih v vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Foto: MMC RTV SLO

Hotele za hišne ljubljenčke bi lahko poimenovali kar pasji hoteli, saj so, razen redkih izjem, namenjeni izključno njim. Tovrstnih hotelov je v Sloveniji okoli deset, razpršeni pa so po vsej državi. Če torej odhajate na dopust, svojega psa pa ne morete vzeti s seboj, obenem pa nima kdo paziti na njega, ga lahko odpeljete v pasje hotele v Dramljah pri Celju, Lukačevcih pri Moravskih Toplicah, Škofjo Loko, na Blejsko Dobravo, v Novo Gorico, Jurklošter in Podmolnik pri Ljubljani.

Je pa sicer med iskanjem pasjega hotela po spletu kaj hitro mogoče najti tudi oglase posameznikov, ki ponujajo varstvo živali kar na svojem domu, ta cena pa je nižja od tistih, ki jo zaračunajo v hotelih.

Cene lahko različne od psa do psa
Za varstvo psa se po navadi plača med 10 in 15 evri na dan, cena pa poleg hranjenja vključuje še sprehode dva- ali trikrat dnevno, včasih pa tudi krtačenje. Pasji hoteli po navadi vključujejo še veterinarsko oskrbo, najdlje pa so šli v pasjem hotelu Kanina pri Škofji Loki, kjer poleg običajnega programa varstva ponjajo še pasji fitnes in posebno "kozmetično-firizerske stroritve". Seveda je temu primerna tudi cena. Če za svojega psa izberete polpenzion, boste plačali nekaj več kot 21 evrov, za polni penzion pa 24 evrov. Prej omenjene storitve so dopolnilne in se jih doplača.


Sicer pa cena tudi v nekaterih drugih hotelih ni fiksna. Kot je za MMC pojasnil Branko Pirc, lastnik hotela za pse Perun na Blejski Dobravi, je cena odvisna od starosti psa in njegove zahtevnosti.

Pes naj bo zdrav in cepljen
A da ne bomo govorili le oceni - obstaja tudi več pogojev, ki določajo, ali pes sploh sme v pasji hotel. Obvezno mora biti pes zdrav in cepljen, poleg tega pa, dodaja Pirc, mora biti socializiran. To pa po navadi po Pirčevih besedah ni težava, saj ljudje vozijo pse, ki so navajeni na druge pse. Se pa vseeno, preden se psa pripelje, zaposleni v hotelu pogovorijo z lastniki, da ugotovijo, kakšne navade ima pes in česa ne mara.

Pravilnik s pogoji za zaščito živali
Danes je začel veljati pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki določa minimalne pogoje za varstvo teh živali. Pravilnik tako določa, da da mora skrbnik hišnih živali storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje živali.

Posedovanje hišnih živali je dovoljeno le, če skrbnik poskrbi za ustrezne pogoje, ki zagotavljajo dobro počutje živali. Kdor najde žival, mora najpozneje v 24 urah najdbo prijaviti najbližjemu zavetišču za živali ali pristojni veterinarski organizaciji.

Izgubo živali je treba prijaviti
Izgubo hišnih živali, ki morajo biti po predpisih označene, mora lastnik v treh dneh prijaviti pristojni veterinarski organizaciji oziroma zavetišču za izgubljene živali. V nasprotnem primeru se šteje, da gre za namerno zapustitev živali.

Po pravilniku tudi ni dovoljeno puščati hišnih živali samih v vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura presega 20 stopinj Celzija, je treba poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura ne povzroči vročinskega udara pri živali.

Preden psa sprejmemo v hotel, se vedno pozanimamo o njegovih navadah in česa ne mara.

Branko Pirc, hotel za pse Perun