V koprskem zavetišču imajo trenutno nekoliko povečano število psov, teh je skoraj 70. Foto: EPA
V koprskem zavetišču imajo trenutno nekoliko povečano število psov, teh je skoraj 70. Foto: EPA
Zadnja leta se je začelo povečevati število zavrženih pitbulov in podobnih terierjev (na sliki je bullterier), saj jih ljudje vzamejo prehitro, ne da bi se zavedali, da ga je treba pravilno vzgajati, nato pa se jih ustrašijo. Foto: RTV SLO

Največ zapuščenih psov naj bi se začelo pojavljati na obmejnih območjih z Italijo, kjer se že več let spopadajo z veliko težavo - zapuščanjem psov na cestah. Kljub vsakoletnim kampanjam proti temu in visokim kaznim - do enega leta zapora in od tisoč do deset tisoč evrov kazni - pa ljudje pred odhodom na dopust zavržejo na tisoče psov. Ker to ni tako pogosto, tudi zakon o zaščiti živali ne opredeljuje te kategorije posebej, od padca notranijh evropskih meja pa naj bi se dogajalo, da se Italijani pripeljejo čez mejo in tukaj veliko lažje zapusitjo psa.

Težko ugotavljanje izvora živali
Ali to drži, smo poskušali ugotoviti tako na policiji kot v Obalnem društvu za zaščito živali. S policijske uprave Koper so nam soporočili, da se s takimi primeri še niso srečali, v Obalnem društvu za zaščito živali pa so nam razložili, da je velikokrat težko ugotoviti, od kod žival izhaja, saj zavrženi psi po navadi nimajo čipa, ki bi pomagal izslediti lastnika.

Tudi na generalni policijski upravi nimajo statističnih podatkov, saj je to, kot so sporočili, "le za ena izmed oblik mučenja živali".

Težave z zapuščenimi terierji
Kljub temu imajo v koprskem zavetišču trenutno več psov, skoraj 70, poudarjajo pa, da se je pojavila še ena velika težava - zapuščanje pitbulov in drugih podobnih terierjev, ko ti odrastejo, saj jih po navadi ljudje ne zanjo pravilno vzgajati in se jih ustrašijo. Vendar dodajajo, da so tudi ti psi, čeprav o njih prevladuje stereotip o nevarnih bojnih psih, lahko primerni hišni ljubljenčki.

Povečano število zapuščenih mačk
Tako v Gmajnicah pri Ljubljani kot v horjulskem zavetišču pa so za MMC povedali, da se poleti po navadi poveča število zavrženih mačk, tudi mladičkov. "Ljudje pred dopustom pripeljejo žival v zavetišče in rečejo, da so jo našli, a jim na čelu piše, da je njihova," je bila ostra Polona Samec, ki vodi zavetišče v Horjulu.

Sabina Zonta