Tokratni obravnavi sledijo sodne počitnice. Foto: MMC RTV SLO
Tokratni obravnavi sledijo sodne počitnice. Foto: MMC RTV SLO

Zaslišan bo zakonski partner nekdanje finske veleposlanice v Sloveniji in nekdanji direktor skupnega podjetja Patrie in Rotisa v Sloveniji. Andrey Mladenov bi lahko povedal marsikaj o tem, kako so potekale protidobave okoli oklepnikov Patria in kako se je v tem poslu znašel Rudolf Leban. S svojimi sporočili na Finsko pa je razkril tudi, s kom je vse bil Leban v stikih. Tako naj bi maja 2006 Nitijenenu pisal, da mu je Leban sporočil, da je premier zelo nervozen, ker preveč ljudi govori v imenu Patrie. V nadaljevanju pisma pa Mladenov domneva, da je Lebanu to sporočil Krkovič, ki naj bi Lebana tudi opozoril, da je to zadnja informacija, ki jo je dobil, če še vedno nima sklenjene pogodbe.

Pričanju Mladenova v sodni dvorani prisostvujejo tudi obtoženi Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Jože Zagožen. Janez Janša in Walter Wolf sta odsotna.

In na to so se usmerili tudi finski preiskovalci, ki so, kot je zapisal njihov glavni preiskovalec Kai Erik Björkvist, sklepali, da je Leban del plačil, ki jih je dobil v obliki provizije, posredoval vsaj Antonu Krkoviču, in sicer v zameno za informacije in vpliv.
Mladenov je za Patrio delal, še preden je dobil vsa dovoljenja in se zaposlil v podjetju Kolesnik, ki naj bi se pozneje preimenovalo v Patria Slovenija. Kot je takrat dejal, je v letu 2006 za Patrio dela zastonj.
Naslednji narok v zadevi Patria bo zaradi sodnih počitnic šele čez dva meseca, in sicer 3. septembra, je pa že zdaj jasno, da sojenja še ne bo tako kmalu konec. Obramba namreč še ni predlagala niti enega dokaznega postopka.

Robert Škrjanc, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika