Pejovnik je prepričan, da bo ob zadnji gospodarski krizi treba stvari postaviti na novo in ne zgolj iskati rešitve. Foto: BoBo
Pejovnik je prepričan, da bo ob zadnji gospodarski krizi treba stvari postaviti na novo in ne zgolj iskati rešitve. Foto: BoBo
Lojze Peterle
Peterle je prepričan, da je treba ideološke teme, ki delijo Slovence, enkrat tudi zapreti. Foto: BoBo

Pejovnik je na evropskem večeru evropskega poslanca Lojzeta Peterleta (NSi) poudaril, da Slovenci po uspešno izpeljani osamosvojitvi, "ko smo bili drugim državam vzor", nismo nikoli popolnoma sprejeli demokratičnega in kapitalističnega sistema. Strah, ki ga po njegovih besedah Slovenci čutimo ob gospodarski krizi, je posledica tega, ker kapitalizma nimamo dovolj dolgo, da bi se zavedali, da je vsaka podobna kriza očistila kapitalistični sistem in ga izboljšala. Poudaril pa je, da bo ob zadnji krizi treba nekatere stvari postaviti na novo in ne zgolj iskati rešitev za izhod iz krize.

Pejovnik je ob tem še dodal, da je glavna težava današnje družbe, da se nismo pripravljeni ničemur odreči.

Ernest Petrič, predsednik ustavnega sodišča, je poudaril, da bi se morali zavedati, da pri osamosvajanju nismo bili zamudniki zgodovine in smo uspešno zamenjali družbeni red. Težave so po njegovem mnenju nastale zaradi pomanjkanja izkušenj, kadrov in znanja. Kot posledico je navedel zelo zapleten slovenski pravni red, ki ni vedno uspešen. "Pravna država je uzda, ki obrzda divji razvoj in vleče voz," je pojasnil.

"Nimamo učinkovite pravne države in ljudje ne verjamejo, da jo imamo," je poudaril Petrič, ki je prepričan, da se je to pokazalo ob gospodarski krizi. Izrazil je upanje, da se bodo pristojni s to "veliko težavo" soočili.

Kot težavo Slovenije pa je izpostavil tudi "veliko negativnega naboja", ki ga je po njegovih besedah več kot drugje po svetu, čeprav po Petričevem prepričanju živimo v lepi in bogati državi.

"Pohlep je grožnja prihodnosti"
Predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj je kot slovenski fenomen izpostavil slabo samopodobo državljanov, del krivde za to pa vidi v medijih, ki po njegovem mnenju preveč izpostavljajo negativna sporočila, ki se bolje prodajajo kot pozitivne novice.

Trontelj meni, da mediji nosijo del krivde tudi za nizko zaupanje ljudi v politiko, javne ustanove in Cerkev, ki so po njegovem mnenju tesno povezane z vrednotami naroda. Ob tem je izpostavil pohlep, kot ključno človeško lastnost, ki jo vidi kot grožnjo prihodnosti.

Peterle je ob tem dodal, da posledice obsedenosti z lastnino plačuje celotna država.

"Ideološke teme je treba zapreti"
Med drugim so se govorci dotaknili tudi zaveze nove koalicije, da ne bo odpirala ideoloških tem. Peterle je dejal, da je ideološke teme, ki delijo državljane, treba enkrat tudi zapreti. Petrič pa je ob tem dodal, da je treba poudariti, da je šlo pri povojnih pobojih za človeška življenja, in sicer ne glede na to, na kateri strani je kdo bil. "Slovenska dekleta so jokala za fanti, ki so izgubili življenja, ubiti so bili sinovi slovenskih mater in ni pomembno, na kateri strani so bili," je pojasnil.