Rektorji so se na prejšnji seji konec aprila zavzeli za nujen sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki pa se na njihov poziv ni odzval. Foto: BoBo
Rektorji so se na prejšnji seji konec aprila zavzeli za nujen sestanek s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki pa se na njihov poziv ni odzval. Foto: BoBo

"Rektorji ne nasprotujemo racionalizaciji delovanja, a je ne moremo izvesti v nemogočih časovnih rokih," je po današnji seji rektorske konference poudaril predsedujoči, rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj.

Zatrdil je, da odpuščali ne bodo, ker bi s tem ravnali nezakonito. "Se pa lahko zgodi, da od novembra dalje ne bomo več izplačevali plač," je dejal. Plač prav tako ne morejo nižati, saj bi s tem kršili dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij.

Rezanje stroškov se bo poznalo
"Tudi če odpustimo vse učitelje, ne bomo v letošnjem letu prihranili nič," je dodal rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik in spomnil na trimesečni odpovedni rok in tri odpravnine, ki pripadajo profesorjem. Spomnil je tudi na dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij, ki univerze še dodatno bremeni.
Odprava plačnih nesorazmerij ter zmanjšanje državnega financiranja visokega šolstva za 70 milijonov evrov bo tako na univerzah pustilo dolgotrajne posledice, je prepričan Pejovnik.

Študente morajo pripeljati do konca
Rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik je opozoril tudi, da bi bilo odpuščanje v nasprotju z zakonom, saj bi s tem študentom onemogočili dokončanje študija. Obseg študijskih programov pa bi lahko začeli zmanjševati šele oktobra 2013.

"Jemati iz razvojno naravnanih dejavnosti, kar visoko šolstvo in znanstveno-raziskovalno delo zagotovo sta, je pogubno za razvoj države," je ponovil Rebolj. Po njegovih besedah se beg možganov že kaže, saj je mariborsko univerzo ta teden zapustil eden najboljših mladih raziskovalcev in odšel v avstrijski Gradec. Rektorji sicer še vedno čakajo na sestanek s premierjem.