Janša je napovedal, da se na imuniteto ne bo skliceval. Foto: MMC RTV SLO
Janša je napovedal, da se na imuniteto ne bo skliceval. Foto: MMC RTV SLO

Tako namreč meni Janša, ki opozarja, da je Perčič na ljubljanskem okrožnem sodišču tožbo sprožil 15. oktobra lani, sodišče pa je postopek začelo že po dobrem mesecu. Na istem sodišču pa v pomembnejših ali podobnih civilnokazenskih zadevah postopki stojijo dolga leta, preden sodišče sploh sproži prvo dejanje, je dejal.

Franci Perčič navedbe zavrača. Prepričan je, da ga želi Janša oblatiti in "nedopustno omadeževati delo sodišč ter vseh tistih, ki ne ravnajo v skladu z njegovimi pričakovanji in željami". Janševe izjave je ocenil kot "plod izjemne domišljije".

Janša znova odgovarja, da Perčič njegove navedbe z ničimer ni zavrnil ali pojasnil hitrosti sodnega postopka. "Naj predsednik sodišča predstavi časovnice v primeru Perčičevih tožb in jih primerja, denimo, s postopki zoper Berglunda, Potočnika in ostale posameznike, ki so jeseni 2008 žalili in blatili v aferi Patria. Minili sta namreč že dve leti in pol, postopkov pa nobenih," pravi.
Janša brez imunitete
Mandatno-volilna komisija je medtem odločila, da Janši v zasebni tožbi, ki jo je proti njemu vložil svetovalec predsednika Türka Franci Perčič, ne podeli imunitete.

Janša je to, da se na imuniteto ne bo skliceval, napovedal že v sredo, njegovo odločitev in odločitev komisije pa mora potrditi še državni zbor.

Vizjak in Kumer sta sklenila poravnavo
Mandatno-volilna komisija je imela na dnevnem redu seje tudi obravnavo tožbe med poslancem SD-ja Dušanom Kumrom in poslancem SDS-a Andrejem Vizjakom zaradi Vizjakovih izjav leta 2008, v času, ko je bil še minister. Predsednik komisije Bojan Kontič (SD) je pojasnil, da sta se poslanca poravnala, zato te točke niso obravnavali.

Zapletlo pa se je pri razrešitvi poslanca LDS-a Antona Anderliča kot člana preiskovalne komisije, ki preiskuje gradbene posle. Anderlič bo namreč na komisiji pričal, zato ne more biti tudi član tega organa.

Člani mandatno-volilne komisije so že 9. decembra sklenili, da poslansko skupino LDS-a zaprosijo za ime kandidata, ki bi zasedel izpraznjeno mesto, vendar odgovora še niso dobili. Poslanec LDS-a Borut Sajovic jim je takrat sicer pojasnil, da ima Anderlič tudi svojega namestnika v preiskovalni komisiji, vendar so poslanci danes opozorili, da če ni člana komisije, tudi namestnika ni. Za mnenje bodo zdaj zaprosili še zakonodajno-pravno službo.