Žarko Petan se je kritično opredelil do izjave Iva Godniča v oddaji Dobro jutro. Foto: MMC RTV SLO
Žarko Petan se je kritično opredelil do izjave Iva Godniča v oddaji Dobro jutro. Foto: MMC RTV SLO
napis Tito
Napis Tito na otoku Grgur - otoku, kjer so bile zaprte politične zapornice. Foto: MMC RTV SLO

"Izjava Iva Godniča v oddaji Dobro jutro kaže na stanje v Sloveniji. Spremljali bomo izjave politikov o tem in pričakujemo, da se bodo pristojni organi odzvali," je na novinarski konferenci Zavoda za oživitev civilne družbe dejal Andrej Aplenc.

Ivo Godnič je namreč konec maja v oddaji Dobro jutro dejal: "Jaz imam več kot 90, 92 odstotkov prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sv. Barbaro izpraznili, je spet prostor, a veste."

Petan: Demokracija je to, da smo vsi enaki
Pisatelj in režiser Žarko Petan je pojasnil, da igralca Iva Godniča pozna, saj je režiral predstavo, v kateri je sodeloval, in tako v mesecu in pol priprav ugotovil, da je Godnič "slab igralec" in da je "na vsak način hotel biti najboljši". Poudaril je še, da ga je videl igrati tudi v vlogi Tita, ki ima po njegovih besedah celo nasproten učinek, saj je bil "Tito drugačen človek", kot ga predstavlja Godnič.

Petan je ob navajanju zgodovinskih dejstev posebej poudaril, da se "danes trudimo, da bi bilo drugače", in da se ljudi, ki mislijo drugače, ne bi več zapiralo, zato Godničevo izjavo ocenjuje kot neprimerno.

"Nekdo v tej državi odloča, kam novinarji lahko gredo," se je na udeležbo novinarske konference odzval Petan (na novinarski konferenci sta bila prisotna novinarka in fotograf, op. a.), ki je prepričan, da je to "korak v družbo, ki nas bo peljala na pot, na kateri smo že bili".

"Mediji so očitno v etični krizi, saj se dopušča, da take zadeve ostanejo neopredeljene," pa je dodal strokovnjak za medije Peter Lah. "Narobe je, če ljudje po tem, ko so takšne besede izgovorjene, molčimo," je sklenil.

Tomšič: Gre za škandal brez primere
"Ne glede na to, da je bila izjava predstavljena kot satira, gre za škandal brez primere," je prepričan politični analitik Matevž Tomšič. Meni, da so stvari in dogodki, iz katerih se ne norčuje. "Tudi demokracija ima meje," je dodal in pojasnil, da ni nič narobe s tem, če Godnič in privrženci Tita častijo v svojih krogih, problem pa je, če "javno grozijo drugim".

Sicer pa po njegovem mnenju sam Godnič ni največji problem, ampak so problem tisti, ki mu "dajejo prostor v javnosti". Tomšič zatrjuje, da ni šlo za situacijo, ki je ne bi bilo mogoče predvideti. Kritično se je dotaknil še vodstva Televizije, ki ni "niti besede reklo o tem".

"Pri vseh nepotrebnih Titovih spomenikih je eden, ki je potreben"
Andrej Aplenc je prepričan, da je Slovenija tudi v kulturnem boju, povezanem s Titovimi spomeniki, ki so po njegovem mnenju nepotrebni. "Je pa en Titov spomenik, ki je na mestu, in sicer napis iz kamnov na otroku Grgur", ki so ga sestavile ženske, ki so živele v tamkajšnjih taboriščih, je dodal.

Podobno mnenje je izrazil politični analitik Boštjan M. Turk, ki je izpostavil še knjižno delo Jožeta Pirjevca, Titovo biografijo, ki je "slabo, vsebuje disleksijo imen, ne vključuje nobenega novega arhivskega vira in ni znanstveno delo". Turk je še poudaril, da se strinja s Petanom, saj so njegova dela "impresivna", Petan pa je tudi človek, ki "svojega prepričanja, za razliko od na primer Dimitrija Rupla, ni prilagajal vsakokratnim potrebam".