Slovenija

Poudarki

  • Tomšič: Gre za škandal brez primere
  • "Od vseh nepotrebnih Titovih spomenikov je eden, ki je potreben"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 39 glasov Ocenite to novico!
Žarko Petan se je kritično opredelil do izjave Iva Godniča v oddaji Dobro jutro. Foto: MMC RTV SLO
napis Tito
Napis Tito na otoku Grgur - otoku, kjer so bile zaprte politične zapornice. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Petan: Godnič je slab igralec, Tito je bil čisto drugačen človek

"Nekdo v državi določa, kam novinarji lahko gredo"
15. junij 2011 ob 12:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Danes se trudimo, da bi bilo drugače. Da se ljudi, ki drugače mislijo, ne bi zapiralo. Demokracija je to, da smo vsi enaki," je poudaril Žarko Petan.

"Izjava Iva Godniča v oddaji Dobro jutro kaže na stanje v Sloveniji. Spremljali bomo izjave politikov o tem in pričakujemo, da se bodo pristojni organi odzvali," je na novinarski konferenci Zavoda za oživitev civilne družbe dejal Andrej Aplenc.

Ivo Godnič je namreč konec maja v oddaji Dobro jutro dejal: "Jaz imam več kot 90, 92 odstotkov prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sv. Barbaro izpraznili, je spet prostor, a veste."

Petan: Demokracija je to, da smo vsi enaki
Pisatelj in režiser Žarko Petan je pojasnil, da igralca Iva Godniča pozna, saj je režiral predstavo, v kateri je sodeloval, in tako v mesecu in pol priprav ugotovil, da je Godnič "slab igralec" in da je "na vsak način hotel biti najboljši". Poudaril je še, da ga je videl igrati tudi v vlogi Tita, ki ima po njegovih besedah celo nasproten učinek, saj je bil "Tito drugačen človek", kot ga predstavlja Godnič.

Petan je ob navajanju zgodovinskih dejstev posebej poudaril, da se "danes trudimo, da bi bilo drugače", in da se ljudi, ki mislijo drugače, ne bi več zapiralo, zato Godničevo izjavo ocenjuje kot neprimerno.

"Nekdo v tej državi odloča, kam novinarji lahko gredo," se je na udeležbo novinarske konference odzval Petan (na novinarski konferenci sta bila prisotna novinarka in fotograf, op. a.), ki je prepričan, da je to "korak v družbo, ki nas bo peljala na pot, na kateri smo že bili".

"Mediji so očitno v etični krizi, saj se dopušča, da take zadeve ostanejo neopredeljene," pa je dodal strokovnjak za medije Peter Lah. "Narobe je, če ljudje po tem, ko so takšne besede izgovorjene, molčimo," je sklenil.

Tomšič: Gre za škandal brez primere
"Ne glede na to, da je bila izjava predstavljena kot satira, gre za škandal brez primere," je prepričan politični analitik Matevž Tomšič. Meni, da so stvari in dogodki, iz katerih se ne norčuje. "Tudi demokracija ima meje," je dodal in pojasnil, da ni nič narobe s tem, če Godnič in privrženci Tita častijo v svojih krogih, problem pa je, če "javno grozijo drugim".

Sicer pa po njegovem mnenju sam Godnič ni največji problem, ampak so problem tisti, ki mu "dajejo prostor v javnosti". Tomšič zatrjuje, da ni šlo za situacijo, ki je ne bi bilo mogoče predvideti. Kritično se je dotaknil še vodstva Televizije, ki ni "niti besede reklo o tem".

"Pri vseh nepotrebnih Titovih spomenikih je eden, ki je potreben"
Andrej Aplenc je prepričan, da je Slovenija tudi v kulturnem boju, povezanem s Titovimi spomeniki, ki so po njegovem mnenju nepotrebni. "Je pa en Titov spomenik, ki je na mestu, in sicer napis iz kamnov na otroku Grgur", ki so ga sestavile ženske, ki so živele v tamkajšnjih taboriščih, je dodal.

Podobno mnenje je izrazil politični analitik Boštjan M. Turk, ki je izpostavil še knjižno delo Jožeta Pirjevca, Titovo biografijo, ki je "slabo, vsebuje disleksijo imen, ne vključuje nobenega novega arhivskega vira in ni znanstveno delo". Turk je še poudaril, da se strinja s Petanom, saj so njegova dela "impresivna", Petan pa je tudi človek, ki "svojega prepričanja, za razliko od na primer Dimitrija Rupla, ni prilagajal vsakokratnim potrebam".

Katja Pirnat
Prijavi napako
Komentarji
Latex
# 15.06.2011 ob 12:57
Ivan Godnič je znan po samo eni vlogi, pa še ta je slaba, čeprav jo igra že 20 let.
franček
# 15.06.2011 ob 12:52
Petan: Demokracija je to, da smo vsi enaki

Ne, demokracija ni to da smo vsi enaki, ker enaki ne bomo nikoli. Demokracija je to, da imamo vsi pravico povedati kaj mislimo. In da se manjšina podredi oz. sprejme voljo večine, večina pa pri tem ne zanemarja volje manjšine.

(bi bilo dobro, da bi naši vrli parlamentarci kdaj pa kdaj pomislili na to, kaj demokracija je)
sharkyslo
# 15.06.2011 ob 13:47
Petan ima prav. Godnič ni igralec, ampak nastopač!;)
vinkl kugla
# 15.06.2011 ob 13:16
godnič nima veze z igralstvom, pač pa je zrel za psihiatrijo.
MIRNČAN
# 15.06.2011 ob 13:10
Tale je pa eden redkih k je realno povedal.
Strasser
# 15.06.2011 ob 13:56
Oba - Tito in Godnič sta za en dr**!
420
# 15.06.2011 ob 14:07
ta Godnič je mal zabit po domače povedano
Herta
# 15.06.2011 ob 13:20
V Sloveniji je demokracija po letu 1991 postala najbolj zlorabljana beseda.

Če ne verjamete, vprašajte tisto polovico upokojencev, ki prejemajo manj kot petsto evrov na mesec.
jose3
# 15.06.2011 ob 14:55
Bravo, g. Petan!
dragonfly
# 15.06.2011 ob 13:13
Franček, se strinjam.
apenko
# 15.06.2011 ob 14:21
RKC je svarila pred nevarnostjo komunizma že pred letom 1900. Slomšek je mel kar nekaj pridig na to temo. Sploh pa so bili proti komunizmu vsi intelektualci, še posebej levi-ker komunizem ni dopuščal svobode. Zato so pa komunisti v svoji povojni revoluciji in pobojih pobili največ intelektualcev in izobražencev ter duhovnikov, ker ravno ti so bili največji nasprotniki tega totalitarnega sistema.

Hecno pa je da ravno naši današnji wannabe levo usmerjeni najbolj poveličujejo komunizem in ga zagovarjajo...
Ribanjok
# 15.06.2011 ob 13:55
Demokracija ni to, da smo vsi enaki, ampak, da smo vsi enako vredni.
Nikoli ne bomo vsi enaki.
dragonfly
# 15.06.2011 ob 13:16
Verjetno pa je Petan mislil ravno to. Dostikrat ljudje uporabljajo besedo enaki, mislijo pa enakovredni.
Enaki = enakovredni

Vsaj upam. :)
gosposvetski
# 15.06.2011 ob 14:28
Godnić je slab igralec in slab človek,
Tita predstavlja s slabo igro, kot karikaturo,
njegova genocidna izjavi o Hudi jami,GROZA,GROZA,GROZA.
Naj izgine s Slovenskega javnega življenja,
in naj bo vesel,da ima še celo kožo.
gregori
# 15.06.2011 ob 15:02
oponaša Tita - ker je kar nekaj let dobro kasiral za svoj žep-- saj je drugače nevretenčar
Primipir
# 15.06.2011 ob 14:49
Napis Tito na otroku Grgur - otroku, kjer so bile zaprte politične zapornice. Foto: MMC RTV SLO

Fajn bi blo, da popravite. Če je pisalo Tito na otroku z imenom Grgur, je pa moralo bit smeha :))) OT(r)OK.
Alchemist
# 15.06.2011 ob 13:49
Godnič dela karikaturo TIta in se ne trudi oponašat realnega Tita. Mislim, da treba to upoštevat.
jakosol
# 15.06.2011 ob 15:56
Crkao je Maršal! since 1980
Jurček
# 15.06.2011 ob 14:51
Godnić je vzorčni primer levičarskega provokatorja. Je del tako imenovane "civilne družbe".
Atomsk
# 15.06.2011 ob 13:55
Godnič ne igra Tita človeka, ampak tistega Tita s pompozno napihnjenih propagandnih plakatov. Saj ne da se Godnič sam te razlike dejansko zaveda, zaradi česar je, točno tako kot je povedal g. Petan, porazen igralec.
liam
# 15.06.2011 ob 19:34
Turk je kr lepo na pariško Sorbono hodu, tko da tega mu ne gre očitat - razn če je nesesekirat slučajn hodu na Columbio?
Če bi biu pa u liberalni akademiji (tm je pa baj d vej kr precej kumrovških učenjakovi) bi ga pa tko hvalu kr bi ga lohk.
liam
# 15.06.2011 ob 16:29
rec neki čez gaylorde, ma usi te bojo mel za homofoba pa nestrpneža pa Evropa sem nam smeji k smo tak nazadnjaški, pa liberalna akademija bo čist znorela pa nevem kva še use.
K jih pa tale gnoj strela u jutranmu programu na RTV-ju pa nč, še clo eni čudaki se najdejo k to zagovarjajo. zarad tega se nam Evropa smeji!
bryden
# 15.06.2011 ob 14:52
Jaz bom sklical tiskovno, pol pa jamral, da se omejuje novinarje, ker ne pridejo mene poslusat :D
nesesekirat
# 15.06.2011 ob 19:17
Na konferenco sta prišla en novinar in en fotograf; ali to ne pove dovolj o današnji veljavi Žarka Petana. Velik človek z neprecenljivimi zaslugami za slovensko kulturo, a vendar v letih, ki dodatno zaslužijo spoštovanje in s tem "življenjem v drugih časih".
O tem, kaj si misli o zborovanju "normalnih" družin pred parlamentom pa nič.
Je pa značilno, kdo se je oglasil s komentarji; nepogrešljivi klovn B.M.Turk., katerega mimogrede sprašujem, ali je v 20 letih v Sloveniji po njegovem izšla kakšna objektivna in upoštevanja vredna knjiga, razen tistih dveh Janševih, o katerih naslovih se mi sanja ne.
In če se že kiti z doktoratom znanosti, naj ostane na svojem področju. Tako pa s svojimi "političnimi analizami" dela sramoto svojemu doktoratu in drugim resnim doktorjem znanosti, če se slučajno ne kitijo z doktoratom iz Kranja (dr.Gorenak) ali bivše SFRJ (izvzemam Zagreb in Beograd).
qwerty99
# 15.06.2011 ob 15:43
Godniču je Titov lik res že malo preveč stopil v glavo, B. Turk je pa itak že davno padel v luknjo, v kateri nič ne vidi, ampak samo pljuva po vsem, kar ni 100 % na strani njegove politične opcije.
severna zvezda
# 15.06.2011 ob 15:01
........... Godnič res ni perla od glumca! pa njegova izjava je pod vsako kritiko ............. vprašanje, če se je sploh zaveda ................

........... da pa za vsako stvar sprašujete tega Boštjana Turka, je žalitev zdrave pameti ......... kaže na tendencioznost uredniške politike ................. predlagam, da ponudite temu Turku polurni termin vsak dan v tisti oddaji Dobro jutro ........ se očitno spozna na vse ........... črne luknje, številne nacionalne zgodovine, vsebnost gorkote v gorčičnih semenih, kitajske pismenke, ustroj sesalcev, ........................................
........... kaj pa francoska književnost? ... aha, to je pa tako za zraven, da plačo vleče :))))))
ekreme
# 15.06.2011 ob 14:17
ah petan....še eden, ki ga je Jugoslavija živela precejšen del njegovega življenja, on pa danes pljuva po vsem tem....
Alchemist
# 15.06.2011 ob 13:52
Podobno mnenje je izrazil Boštjan M. Turk, ki je izpostavil še knjižno delo Jožeta Pirjevca, Titovo biografijo, ki je "slabo, vsebuje disleksijo imen, ne vključuje nobenega novega arhivskega vira in ni znanstveno delo"

Ja seveda, se sprašujem če je sploh vzel knjigo v roke.
manrose.
# 15.06.2011 ob 14:01
Podobno kot ste napisali za Petana, bi lahko napisali, kdo je Peter Lah, Matevž Tomšič in Boštjan M. Turk. Napišite, kaj so in kakšne vloge opravljajo. Zgleda, da je danes v Sloveniji že vsak znan.
mk89
# 15.06.2011 ob 14:41
@apenko

RKC ima sama toliko grehov, da težko moralizira kaj je dobro in kaj ne.

Žalostno, da se je ideja komunizma realizirala v takšni obliki kot se je. Kot družbeno-politični sistem ima namreč ogromno prednosti pred kapitalizmom in to wannabe demokracijo in svobodo, ki jo "uživamo" danes.
Binder Dandet
# 15.06.2011 ob 13:47
Hehe, Rupel je Turku očitno na rep stopil, ker si je dovolil ugovarjat Turkovim izmišljotinam. Tale Turk je res svoja klasa.
_ps_
# 15.06.2011 ob 13:13
Tisti, ki misli, da Godnič želi igrati realističnega Tita ne more biti referenčen za ocenjevanje igralnih sposobnosti kogarkoli.
(Pa nimam ravno visokega mnenja o Godniču, ampak sposobnost zaznavanja ironije ali (bog ne daj) sarkazma pri nekaterih ljudeh je nepredstavljivo majhna).
štamprle
# 15.06.2011 ob 14:02
Jah, ni jim pomoči, kaj češ. O komunizmu toliko povedanega! Zakaj je pa do komunizma sploh prišlo, o tem pa nič. Za prihod komunizma je v prvi vrsti kriva lakomnost desničarjev oz. takratnega klera, ki je bolj kot za vero svojih ovčic skrbel za materialno bogastvo RKC-ja in za politično moč. V času, ko so otroci delali za mezde in umirali v rudnikih, se je kler šopiril z nagrabljenim bogastvom in močnim družbenim vplivom. Po domače povedano j..... se je njim za ljudi, skrbeli so zgolj za svoje riti.
super hik
# 15.06.2011 ob 13:43
Kalimeroti spet modrujejo, B. Turk je pa res referenca za dajanje ocen.
goskic
# 15.06.2011 ob 13:34
Ah, domobranci...
Kazalo