Petek meni, da se v primeru
Petek meni, da se v primeru "koroške deklice" ne sledi koristim otroka. Foto: MMC RTV SLO

Kdo bo danes v tej državi pogledal, kaj delajo centri za socialno delo? A bo kdo pogledal, kako opravlja svoje delo policija, ki ni sposobna šest mesecev odkriti, kje je deklica? Kaj delajo sodišča? Kaj dela tožilstvo?

Miro Petek (SDS)
Franco Juri
Franco Juri opozarja, da želi politika izrabiti družinsko tragedijo. Foto: MMC RTV SLO

Gre za tragedijo, v kateri je prizadeta predvsem pogrešana deklica, starši, družinska okolica in dejstvo, da to vprašanje postane plen političnih interesov, je najslabša usluga človekovim pravicam deklice in staršev.

Franco Juri (Zares)
Odbor o koroški deklici

živa in ali je zdrava, opozarja Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic.

Odbor za notranje zadeve je za zaprtimi vrati razpravljal o delovanju organov pregona in pravosodja v primeru koroške deklice. Seja je bila po dveh urah prekinjena, zato za zdaj ni bil sprejet še noben sklep.

"Gre za tragedijo, v kateri je prizadeta predvsem pogrešana deklica, starši, družinska okolica in dejstvo, da to vprašanje postane plen političnih interesov, je najslabša usluga človekovim pravicam deklice in staršev," je med sejo novinarjem povedal poslanec Franco Juri (Zares).
Po njegovem mnenju gre razprava v smeri "ustavarjanja dveh taborov navijačev", kar je "najslabše, kar se lahko zgodi". Juri dvomi o interesu politike, "ki želi izkoristiti to tragedijo v izrazitem predvolilnem času", da pride primeru do dna. Prepričan je, da je zamisel o večji prisotnosti in angažiranosti varuhinje človekovih pravic pri zagotavljanju korektnega nadaljevanje vseh postopkov in preiskav "z vidika civilne družbe" dobra.

"Kaj delajo sodišča? Kaj dela tožilstvo?"
Poslanec SDS-a Miro Petek je po seji dejal, da organi pregona in pravosodje niso naredili tega, kar bi morali. Pojasnil je, da je bilo na seji predstavljeno pismo slovenjgraške državne tožilke Aleksandre Štibnar, ki naj bi govorilo o tem, da tožilstvo v primeru koroške deklice ni odigralo svoje vloge in da so se dogajale nedoslednosti.

Petek meni, da DZ lahko prispeva k razrešitvi te situacije. "Glede na to, da organi pregona in pravosodje niso naredili tistega, kar bi morali, lahko v DZ-ju razpravljamo o tem, ali zakonodaja ni ustrezna oziroma v kakšni smeri jo je treba sporemeniti," je pojasnil.

"Šest mesecev ne najdejo hčerke, kar je katastrofa. Oče je v zaporu. Slediti moramo interesom otroka, to pa se ne dogaja. Država je kazala samo mišice in zaprla očeta, otroka pa niso bili sposobni najti," je poudaril in dodal, da je odbor pred nekaj meseci razpravljal tudi o dvojni smrti na Zaloški cesti, vendar se, kot pravi, od takrat ni nič spremenilo. "Kdo bo danes v tej državi pogledal, kaj delajo centri za socialno delo? A bo kdo pogledal, kako opravlja svoje delo policija, ki ni sposobna šest mesecev odkriti, kje je deklica? Kaj delajo sodišča? Kaj dela tožilstvo?" se je vprašal poslanec SDS-a.

Zakaj ni bilo razglasa s sliko in podatki deklice?
Tone Dolčič
, namestnik varuhinje človekovih pravic, je dejal, da bi morali pri razreševanju problema izhajati iz pravic mladoletnega otroka. "Dejstvo je, da nihče ne ve ali je otrok živ, ali je zdrav. Vsi pa vemo, da so mu kršene temeljne pravice," je poudaril.

Po njegovih besedah je stališče varuha človekovih pravic, da policija in tožilstvo nista naredila vsega, da bi otroka našli. Po njegovem mnenju bi lahko namreč izkoristili možnost, ki jim jo daje zakon o kazenskem postopku, in objavili razglas s sliko in podatki deklice, vendar tega niso naredili. Poudaril je še, da je urad varuhinje poskušal izvesti medicacijo med očetom in mamo, vendar pri tem ni bil neuspešen.

Miran Kos, odvetnik matere, meni, da je žalostno, da je otrok pogrešan in da ne vemo, ali je živ in zdrav. Poudaril je, da je v nasprotju z vsemi predpisi, da je otrok brez očeta in matere in da mu bo to zelo verjetno pustilo posledice, za katere je vprašanje, če bodo sploh popravljive. "Za mojo stranko je evidentno, da določene institucije delujejo prepočasi. Pričakovali smo, da se bodo hitreje odzvali in da bodo otroka našli," je zaključil.

Oče je deklico skril
Primer takrat triletne deklice z Raven na Koroškem je javnosti postal znan novembra lani, ko so mediji objavili novico, da želi sodišče deklico, katere starši so se ločili, dodeliti materi kljub temu, da je Center za socialno delo Ravne na Koroškem sodišče opozoril, da policija v zvezi s tem preiskuje sum spolne zlorabe deklice.

Ne glede na to je sodišče deklico dodelilo materi, kar pa se dejansko ni zgodilo. Oče namreč deklice ne želi izročiti in jo je skril, zaradi česar je od junija v priporu, policiji pa je še zmeraj ni uspelo izslediti.
Primer tudi pred poslance
Zaradi tega so v stranki SDS zahtevali tudi parlamentarno obravnavo dela organov pregona, na kar se je v pismu odzvala tudi mati deklice. V njem je poudarila, da razume interes SDS-a, da želi pravno državo izboljšati, a da ne razume, "kako bo njena osebna tragedija in osebna tragedija njene hčerke pomagala doseči ta cilj".

Prepričana je, da je na sodišču ovrgla vse laži, ki ji jih je "naprtil hčerkin oče", in ko je ta izgubil boj v sodni dvorani, se je po njenih navedbah s pomočjo psihologa Matica Munca in svetovalke Natalije Markač lotil medijskega pritiska na njo in njeno družino ter nezakonito skril njeno hčer.

Pred obravnavo na odboru se je prek svojega Facebookovega profila oglasil tudi Munc. "Jutri zjutraj ob 8:00 seja Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje DZ na temo "koroške deklice". V primeru, da bo seja odpovedana iz nekega x razloga ali če se je ne bom mogel udeležiti zaradi kake čudne bolezni, policijskega pridržanja ali kakega tretjega razloga - upam, da je vam jasno, da močne politično-tožilsko-policijske sile ne želijo, da dokazi pridejo v javnost. Dokazi BODO jutri na voljo, tako ali drugače!" je zapisal.

Kdo bo danes v tej državi pogledal, kaj delajo centri za socialno delo? A bo kdo pogledal, kako opravlja svoje delo policija, ki ni sposobna šest mesecev odkriti, kje je deklica? Kaj delajo sodišča? Kaj dela tožilstvo?

Miro Petek (SDS)

Gre za tragedijo, v kateri je prizadeta predvsem pogrešana deklica, starši, družinska okolica in dejstvo, da to vprašanje postane plen političnih interesov, je najslabša usluga človekovim pravicam deklice in staršev.

Franco Juri (Zares)
Odbor o koroški deklici