Peterle je s svojimi somišljeniki ustanovil društvo Fokus 2031, ki naj bi pomagalo
Peterle je s svojimi somišljeniki ustanovil društvo Fokus 2031, ki naj bi pomagalo "iskanju rešitev za Slovenijo." Foto: BoBo

Delovati želijo medgeneracijsko s "prenašanjem svojih izkušenj na mlajše generacije", hkrati pa dati priložnost tudi idejam mladih članov društva.

Članstvo in dejavno sodelovanje v društvu so že potrdili nekdanji guverner Banke Slovenije France Arhar, Jože Osterc, Boris Pleskovič, Jože Ramovš, člani naj bi prihajali tudi iz tujine; s Fokusom 2031 naj bi sodeloval Hans Peter Repnik, vodja sveta za trajnostni razvoj pri nemški vladi.

V kratkem bodo k sodelovanju povabili Ivana Omana, nekdanjega predsednika Slovenske kmečke zveze, veseli pa bi bili tudi nekdanjega državnega sekretarja Marka Štrovsa, je povedal Peterle, ki meni, da je Štrovs eden izmed najboljših strokovnjakov za pokojninski sistem.

Vpliv na politiko
Vpliv na politiko bo društvo imelo, je zatrdil idejni vodja društva Lojze Peterle, vendar ne neposredno, ampak s svojimi idejami. "V društvu želimo delati drugače, s svojimi rešitvami pa prispevati predvsem k temu, da bo Slovenija glede ključnih vprašanj sposobna najti skupne imenovalce."

Ustanovitelji so prepričani, da politično stanje v Sloveniji ni več vzdržno, zato so prepričani, da je potreben "nov demokratični premik" v smeri služenja politike skupnim interesom, in ne interesom političnih strank in vplivnih kartelov.

"Povezovalna paradigma"
Peterle je zatrdil, da društvo ni bilo ustanovljeno iz populističnih vzgibov niti zato, da bi sčasoma postalo stranka. "Nihče izmed sodelujočih ni strankarsko izpostavljen," je še dodal vodja društva in dodal, da je bistvo društva povezovanje, in ne izključevanje, "zato so v društvu za zdaj že člani iz štirih različnih strank, nekateri pa sploh niso strankarsko opredeljeni".

Fokus pa naj bi med drugim želel odpreti tudi dialog znotraj demokrščanske opcije in v celotnem slovenskem političnem prostoru, "ker čutimo pomanjkanje političnega dialoga".

Na prihajajočih volitvah ne nameravajo podpreti nobene politične opcije, ne bodo pa branili članom društva, če bi kateri želel kandidirati na listi stranke, ki ji pripada.

Teme in program
Najprej naj bi se lotili vprašanja, kako spodbuditi gospodarsko rast in zaposlovanje, pokojninske in zdravstvene reforme, kaj storiti na področju vzgoje in izobraževanja ter kako se lotiti vprašanj javne porabe, ki so po Peterletovih besedah najpomembnejše teme.