Alojz Peterle je povabil k ponovnemu klepetu v MMC-jevi klepetalnici ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Peterle je povabil k ponovnemu klepetu v MMC-jevi klepetalnici ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Lojze Peterle
Prvi predsednik vlade v samostojni državi. Foto: BoBo

Lojze Peterle je bil predsednik prve, in sicer Demosove vlade, ki je Slovenijo pospremila pri prvih korakih čez tranzicijo v samostojnost. Med drugim je skupaj s preostalimi slovenskimi predstavniki sodeloval na mirovnih pogajanjih na Brionih, s katerimi se je končala desetdnevna osamosvojitvena vojna. Z vami je na MMC-ju klepetal pred praznovanjem obletnice osamosvojitve.

Celoten klepet lahko preberete na tej povezavi.

Spomnil se je, da časi Demosove enotnosti niso bili tako rožnati in romantični - ljudstvo je bilo enotno, a na politični ravni so s težavo sprejemali zakone, po plebiscitu pa "poslušali, da bomo travo jedli". Medtem ko pomladna stran ni imela nobenega "plana B", je ena izmed strank med vojno debatirala, kako vreči vlado, je zatrdil.
Zakaj ni bilo lustracije? Kljub evropskim priporočilom so hoteli več enotnosti in je niso izvedli, saj "je bila ena revolucija dovolj in preveč", je pojasnil. Ob vprašanju, kaj je bila največja ovira pri osamosvajanju, je napotil k branju knjige o odvzemanju orožja Teritorialni obrambi.

Se bo vrnil v slovensko politiko?
Kako vidi prihodnost? Po njegovem mnenju nam še vedno vladajo "nekdanji mlajši komunisti", in to prvič brez sodelovanja pomladne strani, poleg tega pa so vrnili stari jugoslovanski model življenja na tujih posojilih. Meni, da je rešitev v ponovni vzpostavitvi močne demokrščanske opcije po zgledu nemške stranke CDU Angele Merkel z boljšim izkoristkom članstva v evroatlantskih povezavah.

"Poklepetamo spet za 30. obletnico"
"Kar smo naredili, smo takrat naredili za vse. Od takrat šele imamo svobodo za vse. Leta 1945 je bila samo za ene, sledil je skoraj polstoletni domači totalitarizem. Stare moti, da govorimo o prelomu z diktaturo. Brez tega preloma ne bi dosegli mednarodnega priznanja," je klepet sklenil Peterle in povabil k ponovnemu srečanju v MMC-jevi klepetalnici ob naslednjem okroglem jubileju.